Από πού παίρνουμε μαγειρίτσα στην Αθήνα -Οι πιο νόστιμες επιλογές, κλασική και vegan
Η ημέρα του Μεγάλου Σαββάτου είναι σχεδόν κάθε χρόνο η ίδια: πρωινό ξύπνημα και εκκλησία για την Πρώτη Ανάσταση, λίγο αργότερα ο πρώτος καφές της ημέρας και, σιγά σιγά, ξεκινά η προετοιμασία για τη μαγειρίτσα και το αναστάσιμο γεύμα.
Οι πρασινάδες και η συκωταριά ψιλοκόβονται προκειμένου να μπουν στην κατσαρόλα, ενώ την ίδια στιγμή μια vegan εκδοχή με μανιτάρια ετοιμάζεται λίγο πιο πέρα. Η αλήθεια είναι ότι η μαγειρίτσα είναι από τα πιο αγαπημένα πασχαλινά πιάτα, αλλά είναι και απαιτητική. Θέλει χρόνο, προετοιμασία και μια κάποια εξοικείωση με τη διαδικασία. Δεν είναι ακριβώς αυτό που λέμε «βάζω κάτι γρήγορο να γίνει».
Ειλικρινά, το Μεγάλο Σάββατο είναι για πολλούς ήδη μια γεμάτη ημέρα. Κάποιοι εργάζονται, άλλοι έχουν να κάνουν τα ψώνια της τελευταίας στιγμής, μέχρι και τις ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι της Κυριακής. Κάπως έτσι, η ημέρα περνά χωρίς να την καταλάβετε, οπότε το να αφιερώσετε χρόνο στη μαγειρίτσα δεν είναι πάντα επιλογή.
Επίσης, πολλοί δεν απολαμβάνουν τη διαδικασία του μαγειρέματος, ούτε έχουν κάποιον που να ξέρει να τη μαγειρεύει ώστε να τη βρουν έτοιμη. Κάπου εδώ, λοιπόν, μπαίνουν στη συζήτηση εστιατόρια που προσφέρουν έτοιμη, καλομαγειρεμένη μαγειρίτσα, χωρίς να χρειαστεί να λερώσετε ούτε ένα σκεύος. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τη ζεστάνετε και να τη σερβίρετε. Φυσικά, δεν μιλάμε για κάτι πρόχειρο, καθώς οι επιλογές δίνουν έμφαση στην ποιότητα, στις καλές πρώτες ύλες και στη σωστή εκτέλεση, ακριβώς όπως την απολαμβάνετε από τα χέρια της μαμάς.
Πού τρώμε νόστιμη μαγειρίτσα στην Αθήνα
Αν υπάρχει ένα σημείο που έχει ταυτιστεί όσο λίγα με τη μαγειρίτσα, αυτό είναι η Ήπειρος, μέσα Βαρβάκειο (Φιλοποίμενος 4). Εκεί, η σούπα αυτή δεν εμφανίζεται απλώς εποχικά, αλλά αποτελεί σταθερή αξία όλο τον χρόνο. Το Μεγάλο Σάββατο, βέβαια, έχει την τιμητική της, αχνιστή, αρωματική και έτοιμη να την απολαύσετε.
Στο Πολύδροσο, το Βραστό είναι από εκείνα τα μέρη που δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις. Το όνομά του το χρωστά σε μια άλλη διάσημη σούπα, όμως το Πάσχα κάνει μια μικρή παρένθεση για χάρη της μαγειρίτσας. Πλούσια, δεμένη, με συκωταριά όπως πρέπει, είναι από τις επιλογές που δύσκολα σε απογοητεύουν, ιδανική αν θες κάτι σπιτικό.
Από την άλλη, αν κινείσαι πιο κεντρικά, το Φιλίππου στο Κολωνάκι (Ξενοκράτους 19, Κολωνάκι),κουβαλά μαζί του μια ολόκληρη εποχή της αθηναϊκής γαστρονομίας. Εδώ δεν θα βρεις φιοριτούρες, μόνο κλασικές γεύσεις, σωστά εκτελεσμένες. Η μαγειρίτσα τους ακολουθεί την παραδοσιακή συνταγή, με όλα τα γνώριμα αρώματα, και είναι διαθέσιμη για take away μέχρι νωρίς το μεσημέρι, ιδανική αν θέλεις να έχεις τα πάντα έτοιμα από πριν και να περιμένεις απλώς την Ανάσταση.
Το Μεγάλο Σάββατο, στο Ζιγκοάλα (Λυκούργου 9, Ομόνοια), το οποίο άνοιξε πριν από μερικούς μήνες και ακόμη συζητιέται σε όλη την Αθήνα, οι κατσαρόλες γεμίζουν μαγειρίτσα. Όπως φαίνεται, και αυτό το πιάτο αναδεικνύει τον χαρακτήρα του εστιατορίου. Έχει την ψυχή του παραδοσιακού ελληνικού μαγειρείου και την προσοχή στη λεπτομέρεια που συναντάς σε ένα σύγχρονο εστιατόριο. Οι γεύσεις είναι απλές, αυθεντικές και φτιαγμένες για να βγάζουν νοστιμιά.
Εκτός από μαγειρίτσα με κρέας και εντόσθια, στην Αθήνα θα βρείτε και vegan εκδοχές, ελαφριές και πεντανόστιμες. Στο Βαζάκι Juice Bar (Ρόδων 3, Χαλάνδρι), η μαγειρίτσα φτιάχνεται με πέντε είδη μανιταριών, αντίδια, μαρούλια και φρέσκα κρεμμύδια. Μυρωδάτη και φουλ θρεπτική.
Τη Μεγάλη Παρασκευή, μαγειρίτσα θα βρείτε και στο Wild Souls (Βουλής 36). Εδώ την φτιάχνουν με μανιτάρια πλευρώτους και βασιλομανίταρα, φουντούκια χαρίζουν μια κρατσανιστή υφή, ενώ αρωματίζεται με φρέσκο άνηθο και εστραγκόν. Η μαγειρίτσα δένεται με ταχίνι και φρέσκο λεμόνι και σερβίρεται με φοκάτσια ολικής.
Το Πάσχα είναι συνδεδεμένο με την παράδοση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να προσαρμοστεί στους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής. Το να επιλέξετε έτοιμη μαγειρίτσα δεν σας κάνει λιγότερο «παραδοσιακούς», σας δίνει απλώς τον χρόνο να απολαύσετε τη μέρα χωρίς να είστε στην κουζίνα.