Πώς το κτίριο του Χυτήρογλου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο
Φωτογραφία: THE DOLLI® at Acropolis
THE DOLLI

Πώς το κτίριο του Χυτήρογλου μεταμορφώθηκε σε πολυτελές ξενοδοχείο -Με μία από τις καλύτερες πισίνες στον κόσμο


Το επιβλητικό κτίριο στη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Καπνικαρέα έχει ζήσει την ιστορία της Αθήνας, χρυσές εποχές αλλά και χρόνια ζοφερά.

Ήταν το 1925 όταν βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Ανδρέα Κριεζή, εκφραστή ενός νεοακαδημαϊκού εκλεκτικισμού, αναγέρθηκε το Μέγαρο Καλλιμασιώτη, που έμελλε να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά διατηρητέα οικοδομήματα της πόλης.

Στο μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στέγαζε φίρμες υφασμάτων: Το «Μπαζάρ ντ' Οριάν», τον οίκο Τσαντίλη και μετά τον οίκο Χυτήρογλου, που ταύτισε το όνομά του με τις κουρτίνες και τα λευκά είδη, μπαίνοντας σε όλα τα σπίτια της Αθήνας.

Την τέχνη του υφάσματος αντικατέστησε η τέχνη της φιλοξενίας και πριν μερικά χρόνια το ιστορικό οίκημα μεταμορφώθηκε σε ένα hotel maison, το The Dolli at Acropolis.

Πρόκειται για ένα ακόμη στολίδι της αλυσίδας της Grecotel, η οποία προχώρησε στην αναγέννηση του κτιρίου. Κάθε κομμάτι του διηγείται και μια ιστορία, δίχως όμως να αγκιστρώνεται στο παρελθόν. Το The Dolli μοιάζει να απευθύνεται στους ταξιδιώτες του κόσμου που πάντα αναζητούν το κάτι παραπάνω, το πιο εκλεκτό, ζώντας σε δύο κόσμους: αυτόν που ακουμπά το παρελθόν και την ίδια στιγμή ζει το τώρα.

Οι φιλοξενούμενοι έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν έργα σχεδιαστών, όπως των François-Xavier και Claude Lalanne, αντίκες του 18ου αιώνα, έπιπλα κατά παραγγελία από τους καλύτερους σχεδιαστές, όπως τον Pierre Augustin Rose, αλλά και πιο σύγχρονα όπως μια καρέκλα με μπαλόνια από τη συλλογή Blowing του Κορεάτη σχεδιαστή Seungjin Yang.

Τις οροφές κοσμούν αναπαραστάσεις των αρχικών διακοσμητικών του κτιρίου με τον Ήλιο της Βεργίνας, όπως τα σχεδίασε ο Ανδρέας Κριεζής. Το αρχαίο μακεδονικό έμβλημα συναντάται σε νομίσματα και αγγεία.

Η αστική αρχοντιά και η πολυτέλεια διαπνέει το Le Bar Secret, ένα μπαρ βιβλιοθήκη. Ανάμεσα σε έργα τέχνης και σπάνια βιβλία υπάρχει μία από τις καλύτερες συλλογές ποτών της πόλης.

Ανεβαίνοντας προς τα πάνω, τα 46 δωμάτια μπορούν να φιλοξενήσουν τις ιδιωτικές στιγμές των επισκεπτών και να αποτελέσουν ορμητήριο σε μια πόλη που δεν κοιμάται.

Το σημείο, όμως, το The Dolli που εντυπωσιάζει όλο τον πλανήτη - χωρίς καμία υπερβολή – είναι η infinity πισίνα, που ψηφίστηκε από το Conde Nast Traveler ως μία από τις καλύτερες πισίνες στον κόσμο. Ο Παρθενώνας αντανακλά στο νερό και μοιάζει έτοιμος να τον αγγίξετε.

Η πόλη καδράρεται συγκλονιστικά, σαν το καλύτερο της σημείο να είχε φυλαχθεί για τα μάτια όσων στέκονται στη βεράντα του The Dolli. Ο Ιερός Βράχος και από κάτω τα σπίτια της Πλάκας, μια ομορφιά που δεν διαταράσσεται, αλλάζει μονάχα χρώματα, σκοτεινιάζει και φωτίζεται ανάλογα με το φως της ημέρας. Μία θέα που δεν κουράζεσαι ποτέ να την απολαμβάνεις.

Τα ξενοδοχεία της Αθήνας μπορεί να είναι πολλά, ωστόσο, το The Dolli μοιάζει να ξεχωρίζει χάρη σε αυτό που ορίζεται ως quite luxury. Αφεθείτε στη μαγεία του...

SHARE