Τον τελευταίο καιρό οι μεγαλύτεροι σεφ έχουν αρχίσει να στρέφονται στην παράδοση του τόπου τους, αναζητώντας αυθεντικές κλασσικές συνταγές, που ξυπνούν μνήμες των παιδικών χρόνων. Αυτές τις συνταγές τις προσεγγίζουν μέσα από μια πιο μοντέρνα οπτική.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που στην Αθήνα ξεπηδούν νέα στέκια τα οποία ακολουθούν την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, εκσυγχρονίζοντας την πλούσια διατροφική κληρονομιά μας και αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την ελληνική γη.
Ένα από αυτά είναι η «Μπιρμπίλω» στο Κολωνάκι μια περιοχή όπου οι διεθνείς κουζίνες και τα μοντέρνα εστιατόρια έχουν συνήθως την πρωτοκαθεδρία. Εμπνευσμένο από ένα τραγούδι του Τώνη Μαρούδα, που αναφέρεται σε μια γυναίκα η οποία τρελαμένη από τον έρωτα παράτησε τον άνδρα και τα παιδιά της και με σύνθημα το «φαγητό όπως παλιά», η μοντέρνα αυτή ταβέρνα στρώνει τραπέζι που θυμίζει τις Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς.