Η Μπιρμπίλω
Δύο μαμαδίστικες αφίξεις/Φωτογραφία: Μπιρμπίλω-Facebook
06|03|2020 10:00
SHARE
TALK OF THE TOWN

Δύο νέα εστιατόρια στην Αθήνα αποθεώνουν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα


Τον τελευταίο καιρό οι μεγαλύτεροι σεφ έχουν αρχίσει να στρέφονται στην παράδοση του τόπου τους, αναζητώντας αυθεντικές κλασσικές συνταγές, που ξυπνούν μνήμες των παιδικών χρόνων. Αυτές τις συνταγές τις προσεγγίζουν μέσα από μια πιο μοντέρνα οπτική.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, που στην Αθήνα ξεπηδούν νέα στέκια τα οποία ακολουθούν την ελληνική και τη μεσογειακή κουζίνα, εκσυγχρονίζοντας την πλούσια διατροφική κληρονομιά μας και αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την ελληνική γη.

Ένα από αυτά είναι η «Μπιρμπίλω» στο Κολωνάκι μια περιοχή όπου οι διεθνείς κουζίνες και τα μοντέρνα εστιατόρια έχουν συνήθως την πρωτοκαθεδρία. Εμπνευσμένο από ένα τραγούδι του Τώνη Μαρούδα, που αναφέρεται σε μια γυναίκα η οποία τρελαμένη από τον έρωτα παράτησε τον άνδρα και τα παιδιά της και με σύνθημα το «φαγητό όπως παλιά», η μοντέρνα αυτή ταβέρνα στρώνει τραπέζι που θυμίζει τις Κυριακές στο σπίτι της γιαγιάς.

Μπιρμπίλω

Η πέτρα στους τοίχους, τα ξύλινα δοκάρια στην οροφή, τα μπακιρένια σκεύη και τα καρό τραπεζομάντιλα, δημιουργούν μια ρετρό ατμόσφαιρα, που παραπέμπει σε χωριάτικο σπίτι, όπως άλλωστε και τα πιάτα που βγαίνουν από την κουζίνα. Στο μενού θα βρείτε αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα με καρύδι, φάβα Φενεού, κρητικά κάστανα στιφάδο, γραβιέρα σαγανάκι με ξύσμα λεμονιού, ρεβυθάδα Σίφνου που μαγειρεύεται για δέκα ώρες, ψητά στη σχάρα αλλά και μαγειρευτά που εναλλάσσονται καθημερινά. Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ούζα, τσίπουρα και κάποια επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού αμπελώνα, ενώ στο τέλος σας περιμένει και γλυκό ημέρας, ανάλογα με την έμπνευση του σεφ.

Μπιρμπίλω

Ανεβαίνοντας στα βόρεια προάστια στο Μαρούσι, εκεί όπου παλαιότερα βρισκόταν το «Άνετον» -το οποίο πλέον έχει μετακομίσει στο κέντρο- έκανε εδώ και λίγο καιρό την εμφάνισή του, ο «Καρπός» που όπως δηλώνει και η ονομασία του δίνει έμφαση στις πρώτες ύλες.

O Καρπός

«Άλλωστε ο καρπός είναι το δώρο της φύσης που μας υπενθυμίζει ότι από το ελάχιστο, έναν σπόρο, μπορούμε να κερδίσουμε τα μέγιστα, ολόκληρη την καρποφορία, την τροφή μας», όπως λένε και οι υπεύθυνοι. Ο σεφ Νίκος Σιδέρης με τον Νίκο Μάρκου στο επιχειρηματικό τους ντεμπούτο επέλεξαν τη μεσογειακή κουζίνα δίνοντας έμφαση στις ελληνικές πρώτες ύλες, από διάφορα μέρη της χώρας: μανιτάρια από τη δυτική Μακεδονία, χέλια από τη λιμνοθάλασσα, πέτουρα από τη Θράκη, τυριά από τα νησιά των Κυκλάδων, σύγκλινο από τη Μάνη είναι μόνο μερικές από τις λιχουδιές που μπορείτε να απολαύσετε εδώ μαζί με χειροποίητο ψωμί που ζυμώνεται καθημερινά.

Ο Καρπός

Μεγάλα τραπέζια αντίκες, ένας μπουφές, φλοράλ ταπετσαρία στους τοίχους και εικαστικά με καρπούς δημιουργούν ένα σκηνικό παλιού αρχοντικού, ενώ από την ανοιχτή κουζίνα μπορείτε να δείτε τον σεφ και την ομάδα του να ετοιμάζουν τα πιάτα σας.

Στο μενού, ανάμεσα σε εκλεκτά εδέσματα, θα βρείτε μια φοβερή παντζαροσαλάτα με κίτρινο και κόκκινο παντζάρι, σκορδαλιά από παντζάρι, φαγόπυρο, φουντούκι, πούδρα ελιάς και το καταπληκτικό καπνιστό γιαούρτι, τραχανοκεφτέδες με σύγκλινο, πιπεριά Φλωρίνης και βολάκι Άνδρου, λαχανοντολμάδες θαλασσινών με καπνιστό χέλι και χοιρομέρι, «σαλάτα-σπανακόπιτα» με κρουτόν φέτας και αφρό ξινόγαλου, μοσχαρίσιο συκώτι με πουρέ γλυκοπατάτας με ελληνικό καφέ, κίτρο κονφί και σάλτσα δεντρολίβανο, αλλά και μια τραγανή γουρουνοπούλα με μπομπότα σχάρας, κάστανο, σιταρόχορτο, κέτσαπ πιπεριάς Φλωρίνης και σάλτσα μοσχάτο, ή ένα old time classic μοσχάρι «στιφάδο» με καρότο και κοκκάρι.

Ο Καρπός

Στην κάβα τώρα, σας περιμένει μια μεγάλη ποικιλία από ούζα, τσίπουρα (ακόμα και παλαιωμένα) κρασιά από τους ελληνικούς αμπελώνες -ανάμεσα στις κλασικές επιλογές ξεχωρίζουν μικρά τολμηρά οινοποιεία, βιολογικές ετικέτες και ετικέτες φυσικής οινοποίησης- αλλά και μπύρες από μικρές ζυθοποιίες.

Μπιρμπίλω

Αν λοιπόν σας έχει λείψει ένα φαγητό όπως αυτό που έφτιαχνε η μαμά σας και σας έχει πιάσει μια γλυκιά νοσταλγία, αυτά τα δυο στέκια που έχουν ήδη προσελκύει το ενδιαφέρον των καλοφαγάδων, δεν θα σας απογοητεύσουν.

«Μπιρμπίλω» στο Κολωνάκι (Πλουτάρχου 26, 21 0724 7777)

«Καρπός» στο Μαρούσι (Στρατηγού Λέκκα 19, 210 8068032)





SHARE