Γκιουζλεμέδες στο Food Truck
H κουζίνα του είναι εμπνευσμένη από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου/ Φωτογραφία: Food Truck
13|01|2020 13:00
SHARE
FOOD TRUCK

To Food Truck, η καντίνα με τους διάσημους γκιουζλεμέδες, πιάνει μόνιμο πόστο στο κέντρο της Αθήνας


Ο Γιώργος Γληνός πριν από πέντε χρόνια είχε την ιδέα να φτιάξει μια κινητή καντίνα και να σερβίρει καλό και ποιοτικό φαγητό στα πρότυπα των food trucks, που λειτουργούν στην Ευρώπη και την Αμερική.

«Βασικά είμαστε η πρώτη καντίνα που το φαγητό μας είναι υγιεινό, αν και κινείται στη λογική του fast food. Όχι ότι έχουμε κάτι με το γνωστό "βρώμικο" που μας αρέσει πολύ, όμως εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό. Ξεκινήσαμε αρχικά ως κινητή καντίνα που άλλαζε συνεχώς σημεία, αλλά είδαμε ότι αυτό δεν μπορούσε να λειτουργήσει εξαιτίας της νομοθεσίας. Επειδή όμως το κοινό υποδέχτηκε με ζέση την όλη ιδέα, σιγά σιγά αρχίσαμε να εμφανιζόμαστε μόνο σε οργανωμένα περιβάλλοντα ή να διοργανώνουμε εμείς δικά μας πάρτι. Είμαστε, επίσης, η μόνη επιχείρηση εστίασης που έμενε μόνιμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για ένα χρόνο», μου εξηγεί ο Γιώργος.

Ο ίδιος επιμελείται ως σεφ το μενού του Food Truck, αν και η βασική του ιδιότητα είναι η αστροφυσική. Αφού όμως δούλεψε για χρόνια ως στέλεχος σε επιχειρήσεις, αποφάσισε να αλλάξει ρότα και να ενώσει δυο μεγάλες του αγάπες: τα ταξίδια και την μαγειρική. «Δεν μου αρέσει το μόνιμο, γι’ αυτό διάλεξα να φτιάξω μια καντίνα κι όχι ένα εστιατόριο. Εμπνεύστηκα από μια ταινία του Τζον Φανβρό που λέγεται «Σεφ» όπου ένας πατέρας φτιάχνει μια καντίνα και γυρίζει την Αμερική με τον γιο του, αλλά και από τη φιλοσοφία των food trucks που σερβίρουν υγιεινό φαγητό και είναι πολύ διαδεδομένη στο εξωτερικό».

Η κουζίνα του είναι εμπνευσμένη από την παράδοση της Εγγύς Ανατολής, Ελλάδα, Τουρκία, Κύπρος, Συρία, Λίβανος, Αίγυπτος, όλη δηλαδή την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

«Είχα κάνει ένα ταξίδι που κράτησε έναν χρόνο, έκανα τον γύρο της Μεσογείου με μοτοσυκλέτα και γνώρισα όλες αυτές τις γεύσεις, εξερεύνησα τα παραδοσιακά υλικά και τα πάντρεψα. Μάλιστα έχω γράψει κι ένα βιβλίο γι'αυτό ταξίδι που υπήρξε καθοριστικό για μένα. Ο γκιουζλεμές, για παράδειγμα που φτιάχνω έχει μια διαφορά από τον κλασικό: γίνεται από φύλλο χωριάτικο ανοιγμένο στο χέρι και ψημένο στον ξυλόφουρνο, που τον προμηθεύομαι από έναν συνεταιρισμό γυναικών στην Κοζάνη. Στη συνέχεια, δημιούργησα δικούς μου συνδυασμούς με εκλεκτά ελληνικά υλικά, όπως με παστουρμά ή κασέρι Μυτιλήνης».

Στην αρχή η καντίνα κινούνταν συνεχώς και οι πελάτες μάθαιναν από τα social media που μπορούν να την πετύχουν.

Food Truck/Facebook

Το πρώτο της φορτηγό, η ναυαρχίδα του στόλου, όπως τη λέει ο Γιώργος, ονομάζεται Μερσέντες Σόσα –ναι, καλά , καταλάβατε, από τη γνωστή τραγουδίστρια- που παλιότερα ήταν ένα γερμανικό ασθενοφόρο, το οποίο ο ίδιος μετέτρεψε σε γευστικό παράδεισο.

Πλέον όμως το food truck αποκτάει κι ένα μόνιμο πόστο σε μια από τις ανοιχτές κουζίνες του «Str.Eaters», στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο λανσάρεται με την ονομασία «Food Truck Levant™».

Εδώ εκτός από τους από τους πολύ πετυχημένους ποντιακούς γκιουζλεμέδες, μπορείτε να δοκιμάσετε το shawarma κοτόπουλο, που μοιάζει με γύρο κοτόπουλο και γίνεται από φιλέτο κοτόπουλου μαριναρισμένο 24 ώρες σε γιαούρτι και σουμάκ, αραβικές πίτες, λαχματζούν με κιμά, τα ψητά κεφτεδάκια Βαγδάτης από μοσχαρίσιο κιμά και μπαχαρικά, την tamiya (το φαλάφελ της Αιγύπτου από κόκκινη φακή και φάβα, ενώ σύντομα θα προστεθούν στον κατάλογο και οι vegan ωμοφαγικοί κεφτέδες çigköfte.

Το μενού συμπληρώνουν μια vegan βελουτέ σούπα λαχανικών, που εναλλάσσεται καθημερινά και σερβίρεται σε ποτήρι καθώς και δύο σαλάτες: η κλασική ταμπουλέ και η κρητική coleslaw, μία σαλάτα χωρίς λάδι!

Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020 με τη Λιάνα Μαστάθη από τον Pepper 96.6 να δίνει τον ρυθμό με τις μουσικές της, ενώ θα προσφέρεται και μεξικάνικη σοκολάτα με ρούμι.

Μέρος των εσόδων θα διατεθούν για τους σκοπούς της "Φλόγα: Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες και Παιδικό Καρκίνο".

Καρύτση 7, Αθήνα, 21 0331 4420





SHARE