Τσαγκαράδα Πηλίου
Τσαγκαράδα Πηλίου/Φωτογραφία: Shutterstock
ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Ενας από τους γηραιότερους πλάτανους της Ευρώπης βρίσκεται στο Πήλιο


Στο πανέμορφο Πήλιο, όπου μπορείς να κάνεις διακοπές χειμώνα-καλοκαίρι καθώς συνδυάζει το βουνό με τη θάλασσα, δεσπόζει ένας μαγευτικός πλάτανος στο χωριό Τσαγκαράδα.

Δεν είναι τυχαίο ότι όποιος πήγε εκδρομή στο Πήλιο για πρώτη φορά εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά του τόπου. Αν σου αρέσει η φύση και το πράσινο τότε αυτό το μέρος θα το αγαπήσεις. Και σίγουρα αν είσαι φυσιολάτρης αξίζει να επισκεφθείς το χωριό Τσαγκαράδα για να δεις από κοντά τον πλάτανο που δεσπόζει στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής εδώ και παραπάνω από 1000 χρόνια.

Θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα του Πηλίου και κομμάτι της ιστορίας που χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ο πλάτανος της Τσαγκαράδας είναι ένα από τα μεγαλύτερα σε μέγεθος δέντρα στην Ελλάδα και ένας από τους γηραιότερους πλάτανους της Ευρώπης.

Φωτογραφία: Shutterstock

Η περίμετρος του κορμού του ανέρχεται στα 15 μέτρα και οι ρίζες του εκτιμάται ότι φτάνουν σε βάθος τουλάχιστον τεσσάρων μέτρων. Ο μεγαλοπρεπής πλάτανος οφείλει το μέγεθος και τη μακροζωία του στις φυσικές πηγές, πάνω στις οποίες έχει ριζώσει.

Χαρακτηριστικό της ανάπτυξης του είναι ότι το πλακόστρωτο της πλατείας ανακατασκευάζεται σχεδόν κάθε 15 χρόνια, καθώς οι πλάκες της λιθόστρωτης πλατείας ανασηκώνονται σε πολλά σημεία.

Φωτογραφία: Shutterstock

Το καλοκαίρι μπορείτε να καθίσετε στην πλατεία της Τσαγκαράδας και να δροσιστείτε κάτω από τη σκιά του χιλιόχρονου πλάτανου. Εκεί υπάρχει μια καφετέρια με πολλά τραπέζια γύρω από τον πλάτανο, όπου μπορείτε να καθίσετε και να πιείτε την μπύρα σας (δοκιμάστε του Βόλου) και να απολαύσετε την ομορφιά του πλάτανου.

Τα κλαριά του είναι τόσο παχιά και ογκώδη όσο ο κορμός ενός δέντρου. Μάλιστα, ένα από αυτά ακουμπάει σε έναν μαρμάρινο τοίχο στήριξης. Αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής και γενικότερα αξιοθαύμαστο φυσικό μνημείο, γι αυτό και θα το έχεις συναντήσει σε φωτογραφίες στο Instagram.

Τip: Δίπλα στον αιωνόβιο πλάτανο μπορείτε να απολαύσετε το δείπνο σας στον «Χαμένο Μονόκερο» όπου ο κήπος του είναι πανέμορφος και πολύ ρομαντικός.

Σαν να βρίσκεστε σε παραμύθι...

SHARE