25 χρόνια Χαμόγελο του παιδιού
ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

25 χρόνια «Χαμόγελό του παιδιού»: Πώς το ημερολόγιο του Ανδρέα έγινε η φωνή κάθε παιδιού που έχει ανάγκη


Σε κλίμα συγκίνησης και αισιοδοξίας έγινε η εκδήλωση για τα 25 χρόνια από την ίδρυση του «Χαμόγελου του Παιδιού» στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ήταν 9 Νοεμβρίου όταν ο 10χρονος Ανδρέας Γιαννόπουλος στην κουζίνα του σπιτιού του έγραψε σε ένα ημερολόγιο το όραμα του για να βοηθήσει παιδιά που είχαν ανάγκη μιας και ήθελε να τα βλέπει μόνο χαμογελαστά. Λίγο καιρό μετά όταν ο Ανδρέας «έφυγε» από τη ζωή ο πατέρας του, Κώστας Γιαννόπουλος ίδρυσε τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού». 25 χρόνια αργότερα, την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, σε μια ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαρπούλου, της Μαρέβας Μητσοτάκη, υπουργών και υφυπουργών ο κύριος Γιαννόπουλος παρουσίασε όλα όσα έχει καταφέρει αυτά τα χρόνια ο οργανισμός που ξεκίνησε από το όραμα του παιδιού του.

Η βραδιά ήταν ιδιαίτερα συγκινητική, αλλά και αισιόδοξη μιας και ο «απολογισμός» που έκανε ο Πρόεδρος του οργανισμού στο γιο του, Ανδρέα μόνο χαμόγελα μπορεί να φέρνει σε κάθε παιδί που χρειάζεται βοήθεια και όχι μόνο.

Η παιδική χορωδία «Σπύρου Λάμπρου» με τον Θάνο Καλλίρη

Την εκδήλωση άνοιξε η παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου ερμηνεύοντας το τραγούδι «Ένα Χαμόγελο για τον Ανδρέα» με τον δημιουργό του κ. Θάνο Καλλίρη επί σκηνής. Στη συνέχεια, στη σκηνή της αίθουσας «Χρήστος Λαμπράκης» ανέβηκαν άνθρωποι που αποτελούν την «ψυχή» του «Χαμόγελου», άνθρωποι που ως παιδιά μεγάλωσαν στα Σπίτια του Οργανισμού, εργαζόμενοι, χορηγοί-υποστηρικτές, εθελοντές, οι οποίοι με ιδιαίτερη συγκίνηση μοιράστηκαν τη δική τους προσωπική εμπειρία.

Ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος

Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Ειρήνη Νικολοπούλου, η οποία κρατούσε στα χέρια της ένα μεγάλο αρκούδο του Ανδρέα, δώρο από τον Παναγιώτη Γιαννάκη, ενώ στο βήμα ανέβηκε ο Κώστας Γιαννόπουλος.

«Όλα ξεκίνησαν από ένα μικρό παιδί, από τον Ανδρέα τον γιο μου, και νιώθω ιδιαίτερα περήφανος γιατί σήμερα τον εκπροσωπώ. Εκπροσωπώ, όμως, και το έργο του, εκπροσωπώ και όλους τους ανθρώπους που έχουν συμβάλει στο «Χαμόγελο» με κάθε τρόπο, αλλά κυρίως με την ψυχή τους. 25 χρόνια πριν, στην κουζίνα του σπιτιού μας, ο Ανδρέας έγραψε την τελευταία σελίδα του ημερολογίου του, μία σελίδα που αποπνέει γνώση και σοφία, όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν. Δεν πίστευα ότι το όνειρό του θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί κι ότι θα το αγκάλιαζαν όλοι οι Έλληνες. Νιώθω περήφανος που σε αυτά τα 25 χρόνια, χάρη στη δική σας συμβολή, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων και των εθελοντών μας, καταφέραμε να στηρίξουμε 1.802.303 παιδιά και τις οικογένειές τους παρέχοντας εξατομικευμένα και ολιστικά την υποστήριξη που είχαν ανάγκη. Το “Χαμόγελο” είναι τα παιδιά που μεγαλώνουμε, είναι οι 14 ζεστές φωλιές που έχουμε δημιουργήσει για εκείνα, είναι τα Κέντρα Στήριξης για την αξιοπρεπή διαβίωση κάθε οικογένειας, είναι τα ασθενοφόρα μας που είναι στη διάθεση του ΕΚΑΒ, είναι τα παιδιά που χάθηκαν και ξαναβρήκαν την οικογένειά τους, είναι ο στόλος οχημάτων για την κάλυψη των καθημερινών και αναρίθμητων αναγκών, είναι οι 4 Γραμμές Υποστήριξης και Βοήθειας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, είναι τα Σπίτια Ημερήσιας Φροντίδας, είναι η Δράση Προληπτικής Ιατρικής για κάθε παιδί. Σήμερα είμαι εδώ εκπροσωπώντας έναν Οργανισμό που δεν έχει σταθεί μόνο στα σύνορα της χώρας μας. Τίποτα δεν ήταν εύκολο, καταφέραμε, όμως, να ανταπεξέλθουμε στις αναρίθμητες δυσκολίες με αφοσίωση και αυταπάρνηση. Ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να ακολουθήσουμε το όραμα του Ανδρέα και τα επόμενα 25 χρόνια. Χωρίς εσάς δεν γίνεται. Σας ευχαριστώ» δήλωσε ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κώστας Γιαννόπουλος.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Κώστας ΓιαννόπουλοςΗ Μαρέβα Μητσοτάκη με τον Κωστή Χατζηδάκη και τον Κώστα Γιαννόπουλο

Τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση ήταν η κα Κλέλια Χατζηιωάννου, επιχειρηματίας και άνθρωπος με απαράμιλλη ευαισθησία και αγάπη για τα παιδιά, μία πολύτιμη συνοδοιπόρος στο έργο του Οργανισμού, που επανειλημμένα προσέφερε υποστήριξη σπεύδοντας να καλύψει ζωτικές ανάγκες για «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η βράβευση της Κλέλιας Χατζηιωάννου

Κατά την απονομή του βραβείου «Ανδρέας Γιαννόπουλος» η κα Χατζηιωάννου δήλωσε: «Σας ευχαριστώ που είστε όλοι εδώ. Είναι αληθινή χαρά και τιμή μου να συμμετέχω στο μεγάλο αυτό έργο. Ξεκίνησα να βοηθώ το Χαμόγελο το 2015, όταν μετά από επισταμένη έρευνα κατέληξα στο τεκμηριωμένο συμπέρασμα ότι πρόκειται για έναν μεγάλο Οργανισμό που υλοποιεί σημαντικό έργο. Δεν έκανα ό,τι έκανα για να πάρω βραβείο, προσφέρω ό,τι μπορώ με μεγάλη χαρά, και ελπίζω σύντομα να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί. Μπράβο σε όσους βοηθούν και υπόσχομαι να συνεχίσω να υποστηρίζω όσο μπορώ και εγώ από τη δική μου πλευρά».

Η κα Μαριλένα Χιουσένι, που μεγάλωσε σε Σπίτι του Οργανισμού από 8 ετών, εκπροσωπώντας όλα τα παιδιά που μεγαλώνουν στα 11 σπίτια του τα τελευταία 25 χρόνια, δήλωσε: «Μεγάλωσα στο Χαμόγελο του Παιδιού και το λέω με μεγάλη περηφάνια και με πολλή αγάπη. Το Χαμόγελο είναι μία μεγάλη οικογένεια και δεν θα κουραστώ να το λέω αυτό, γιατί αυτή είναι η δική μου αλήθεια. Ο μικρός Ανδρέας έβαλε ένα μικρό λίθο για να χτιστεί ένα τεράστιο τείχος δύναμης και αγάπης και αυτή η κοινωνία να αλλάξει προς το καλύτερο. Ο μικρός Ανδρέας κατάφερε να μείνει για πάντα παιδί και όλοι μας έχουμε μέσα μας αυτό το παιδί».

Η Μαριλένα Χιουσένι μεγάλωσε σε σπίτι του Χαμόγελου του Παιδιού

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων μίλησαν ο Ιωάννης Καλλίγερος, από τους παλαιότερους εθελοντές, η Χρυσούλα Χασάπη, εθελόντρια στην Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», συνοδευόμενη από τη Μάφιν, τον εκπαιδευμένο σκύλο έρευνας αγνοουμένων που τη συνοδεύει και στις αποστολές, ο Στέφανος Αλεβίζος, ο οποίος ξεκίνησε ως εθελοντής και σήμερα είναι ψυχολόγος και Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου για τα Εξαφανισμένα & Θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά του Οργανισμού.

Η Χρυσούλα Χασάπη μαζί με την Μάφιν

Στη συνέχεια, η Μαίρη Χρονοπούλου παρέλαβε το βραβείο «Ανδρέας Γιαννόπουλος» για τη διαχρονική της προσφορά στον Οργανισμό, από τον Πρόεδρο του, κ. Κώστα Γιαννόπουλο, ο οποίος αναφέρθηκε στη γνωριμία τους και τη διαχρονική τους σχέση που βασίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση, ενώ η ίδια συγκινημένη δήλωσε: «Ευχαριστώ τον Κώστα Γιαννόπουλο για ένα πολύ σημαντικό πράγμα. Με τα χρόνια της φιλίας μας μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω κι εγώ ένα μέλος της μεγάλης αυτής οικογένειας. Για αυτό τον ευχαριστώ πάρα πολύ».

Η βράβευση της Μαίρης Χρονοπούλου

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων δράσης του Οργανισμού, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θεώρησε σημαντικό να πληροφορηθεί σχετικά με τη γνώση, τη στάση και τις απόψεις των πολιτών για το έργο που προσφέρει στη χώρα. Τη διενέργεια της Πανελλαδικής Έρευνας ανέλαβε αφιλοκερδώς η εταιρεία Focus Bari. Μεταξύ των βασικών ευρημάτων που παρουσίασε η κα Ξένια Κούρτογλου, Πρόεδρος της Focus Bari είναι τα εξής:

-Στην 1η θέση και με ποσοστό 92% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας.
-Το 73% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του Οργανισμού, φέρνοντάς τον στην 1 η θέση.
-Το 85% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.
-Το 64% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα στην Ελλάδα.
-Το 80% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει τη δύναμη να
κινητοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες.
-Το 72% θεωρεί ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κάνει δράσεις που δεν
γίνονται από άλλους φορείς.

Η παιδική χορωδία που άνοιξε την εκδήλωση.

Κλείνοντας ας κρατήσουμε την ευχή που έκανε ο κύριος Γιαννόπουλος: «Εύχομαι σε κάποια χρόνια να μην υπάρχει ο Οργανισμός. Γιατί αυτό θα σημαίνει πως δεν θα υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται τις υπηρεσίες μας...».

SHARE