Toν 19ο αιώνα, ένα μεγάλο ρεύμα Ιαπώνων έφτασε στη γη του Περού με σκοπό να εργαστεί στις φυτείες ζαχαροκάλαμου. Αυτό είχαν αποφασίσει άλλωστε οι κυβερνήσεις των δυο κρατών.
Oμως οι άνθρωποι που άφησαν πίσω την πατρίδα τους, αναζητούσαν μια σύνδεση με τις ρίζες τους και το φαγητό ήταν πάντα ένας συντηρητής της μνήμης και της παράδοσης. Κάπως έτσι, λοιπόν, οι Ιάπωνες μετανάστες πάντρεψαν την δική τους γαστρονομική κουλτούρα με τις λατινοαμερικάνικες γεύσεις και το αποτέλεσμα ήταν μια κουζίνα ιδιαίτερη, που ονομάστηκε Nikkei.
Ο όρος αυτός, βέβαια, δόθηκε αργότερα, το 1980 από έναν Περουβιανό δημοσιογράφο και γευσιγνώστη, τον Rodolfo Hinostroza, όμως επικράτησε παγκοσμίως.
Αυτή την κουζίνα αποφάσισαν να τιμήσουν η Ειρήνη Μπέκα κι ο Παναγιώτης Λογοθέτης, που μετά από χρόνια εμπειρίας σε μεγάλα εστιατόρια της Αθήνας και της Μυκόνου, ένωσαν τις δυνάμεις τους και άνοιξαν πρόσφατα το «Huaca Nikkei Resto Bar» στην αρτιστίκ γειτονιά του Μετς.
Η Ειρήνη λατρεύει άλλωστε τις περουβιανές συνταγές, ο Παναγιώτης το sushi και το πάντρεμά τους δεν θα μπορούσε να μην καταλήξει στη Nikkei, μια τάση που έχει συνεπάρει τελευταία τη διεθνή γαστρονομική σκηνή.