Μια κυριακάτικη βόλτα στις ανθοκομικές που φέρνουν την άνοιξη στην πόλη
Πριν από πολλά πολλά χρόνια, είχαμε βρεθεί οικογενειακώς στην ανθοκομική έκθεση της Κηφισιάς, όπου ένας ολάνθιστος κήπος ξετυλίγεται στα μάτια ενός επισκέπτη.
Λουλούδια σε κάθε λογής χρώματα και μεγέθη, άλλα τοποθετημένα στο έδαφος το ένα δίπλα στο άλλο και άλλα κρεμασμένα λίγο πιο ψηλά. Διαφορετικές μυρωδιές που γαργαλούσαν τα ρουθούνια και καλούσαν σαν «σειρήνες» σε διάφορες γωνιές.
Η ανθοκομία αποτελεί ιδιαίτερο επιστημονικό κλάδο της Γεωπονίας με βασικό αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη της καλλιέργειας και της χρησιμοποίησης ανθοφόρων φυτών προς τον καλλωπισμό. Ωστόσο, δεν περιορίζεται μόνο στην καλλιέργεια, καθώς είναι και μια διαδικασία που περιλαμβάνει την καλλιέργεια φυτών για διάφορους σκοπούς: για διακόσμηση, για αρωματισμό, για φαρμακευτική χρήση ή ακόμα και για την παραγωγή τροφίμων.
Κάποιος θα μπορούσε να την περιγράψει και ως μια τέχνη που συνδυάζει τη φύση με τον άνθρωπο. Όπως καθετί έτσι και η ανθοκομία απαιτεί υπομονή και γνώση. Κάθε φυτό είναι διαφορετικό με ξεχωριστές ανάγκες. Οι ειδικοί με την εμπειρία τους γνωρίζουν το πώς θα πρέπει να τα φροντίζουν.
Στις ανθοκομικές εκθέσεις, λοιπόν, είναι μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσετε φυτά και λουλούδια που δεν ξέρετε, να μιλήσετε με τους ειδικούς και φυσικά να επιλέξετε αυτό που ταιριάζει στους δικούς σας χρόνους και την καθημερινότητα.
Άλλωστε, το plant parenting είναι μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις που έχουν κερδίσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων τα τελευταία χρόνια. Μπορεί η έννοια της φροντίδας ενός φυτού να μην είναι καινούργια, αλλά αυτή η –όχι και τόσο νέα- τάση εσωκλείει μέσα της τις έννοιες της σύνδεσης και της ευθύνης. Στα φυτά, λοιπόν, προσφέρεται αγάπη και φροντίδα.
Το plant parenting δεν περιορίζεται μόνο στο φυτό, καθώς φέρεται να ενδυναμώνει τη σχέση του καθενός με τη φύση. Αυτό το είδος φροντίδας δεν περιορίζεται μόνο στη φυσική υγεία του φυτού, αλλά ενισχύει και τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση. Η αλληλεπίδραση με τα φυτά έχει αποδειχτεί ότι μειώνει το άγχος, ενισχύει τη συγκέντρωση και βελτιώνει τη διάθεση.
Την Κυριακή, λοιπόν, που όλα δείχνουν ότι ο καιρός ανοίγει βρεθείτε σε μια από τις ανθοκομικές των περιοχών της Αττικής, κάνοντας μια διαφορετική βόλτα.
Ανθοκομική Κηφισιάς
Η Ανθοκομική της Κηφισιάς αποτελεί σήμα κατατεθέν της περιοχής και όχι μόνο. Ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 και έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο αγαπητές ανοιξιάτικες εκδηλώσεις, προσελκύοντας λάτρεις των λουλουδιών από όλη την Ελλάδα. Στην αρχή, στόχος της ήταν να φέρει κοντά τους φιλανθείς και να προωθήσει τη γνώση γύρω από τα φυτά.
Μετά τον πόλεμο, η Έκθεση απέκτησε πιο επαγγελματικό χαρακτήρα, με ανθοπαραγωγούς να συμμετέχουν για την προβολή και στήριξη των προϊόντων τους. Σήμερα, η Έκθεση φιλοξενείται στο Άλσος Κηφισιάς, συγκεντρώνοντας χιλιάδες επισκέπτες και προσφέροντας ποικίλες παράλληλες δραστηριότητες, από εργαστήρια μέχρι μουσικά δρώμενα.
Πού: Άλσος Κηφισιάς «Δημήτρης Ζωμόπουλος»
Ανθοκομική Βάρκιζας
Το πλακόστρωτο της Βάρκιζας έχει γεμίσει χρώματα και αρώματα, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η Ανθοκομική Έκθεση της περιοχής. Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στα περίπτερα, να γνωρίσουν παραγωγούς, να αγοράσουν φυτά και να εμπνευστούν για τη διαμόρφωση του κήπου ή του μπαλκονιού τους.
Η διοργάνωση άνθισε για πρώτη φορά το 1987, όταν ο τότε δήμαρχος Βάρης Κωνσταντίνος Μπαγλατζής σκέφτηκε να ενισχύσει τη σύνδεση της πόλης με το φυσικό περιβάλλον και τη δημιουργική έκφραση. Για αρκετά χρόνια φιλοξενούνταν στην παραθαλάσσια περιοχή της Ακτής ΕΟΤ στη Βάρκιζα, αναδεικνύοντας το μοναδικό τοπίο και καθιερώνοντας έναν από τους πιο γνωστούς ανοιξιάτικους θεσμούς της Αττικής.
Πού: Πλατεία Παραλίας Βάρκιζας
Ανθοκομική Έκθεση Περιστερίου
Τελευταία σαββατοκύριακο της Ανθοκομικής του Περιστερίου όπου άνθισε την πόλη. Παραγωγοί, επαγγελματίες και έμποροι ανθοκομικών από την πόλη του Περιστερίου και τη Δυτική Αθήνα δίνουν το παρών με μεγάλη ποικιλία φυτών, λουλουδιών και είδη κήπου.
Η Ανθοκομική φιλοξενείται στο καταπράσινο Άλσος του Περιστερίου, όπου η βόλτα αποτελεί ανοιξιάτικη εμπειρία.
Πού: Άλσος Περιστερίου