Γεύματα Κρητικός
Φωτογραφία: Κρητικός
21|12|2020 16:11
SHARE
ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ο «Κρητικός» στο Κερατσίνι παραδίδει μαθήματα ανθρωπιάς, μοιράζοντας πάνω από 600 μερίδες φαγητού κάθε μέρα


Η εστίαση στενάζει από την πανδημία του κορωνοϊού και οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα. Δεν είναι λίγοι ωστόσο οι επιχειρηματίες που έχουν αποφασίσει να αξιοποιήσουν τις κουζίνες τους με διαφορετικό τρόπο.

Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Καρκανοραχάκης, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας «Κρητικός» στο Κερατσίνι που καθημερινά, εκτός Τρίτης, προσφέρει περίπου 600 μερίδες φαγητού σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, στέλνοντας ένα μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης.

Στο πρώτο lockdown, o κύριος Δημήτρης άρχισε να μοιράζει δωρεάν φαγητό, μαγειρεμένο από τα χέρια του. Στην αρχή έβαλε μια ανάρτηση facebook, καλώντας όποιον είχε ανάγκη. Την ίδια μέρα είδε να καταφθάνουν έξω από το μαγαζί του 80 άνθρωποι, που γρήγορα πολλαπλασιάστηκαν, όποτε κατάλαβε πόσο μεγάλη ανάγκη υπάρχει.

Ο «Κρητικός» είναι μια ταβέρνα με μακρά ιστορία, ανήκε στον θείο του Δημήτρη -Χανιώτες κι οι δύο και τέλειοι οικοδεσπότες- και φημιζόταν για το παραδοσιακό της φαγητό. Όταν ο ανιψιός, που είχε προϋπηρεσία στα καράβια ως μάγειρας, ανέλαβε την επιχείρηση, αποφάσισε να ακολουθήσει την ίδια διαδρομή, σερβίροντας μαμαδίστικο φαγητό από εκλεκτές πρώτες ύλες. Και όντως η απόφασή του του βγήκε σε καλό, αφού δύσκολα μπορούσε να βρει κανείς τραπέζι στο μαγαζί.

Λίγο πριν από το πρώτο lockdown, ο Δημήτρης είχε κλεισμένη την αίθουσά του για διάφορες εκδηλώσεις κι ως εκ τούτου είχε κάνει προμήθειες περίπου 7.000 ευρώ. Όμως σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας δεν μπόρεσε να ανοίξει, όποτε και σκέφτηκε αυτά τα γεύματα αγάπης. Άλλωστε πάντα μοίραζε μερίδες φαγητού, που είχαν περισσέψει σε κατοίκους της περιοχής που είχαν ανάγκη. Οι γείτονες συγκινήθηκαν από την πράξη του και με τη σειρά τους άρχισαν να συνδράμουν στην προσπάθειά του, προσφέροντας τρόφιμα. Το νέο διαδόθηκε από στόμα σε στόμα και σήμερα πια άνθρωποι από κάθε περιοχή της Αθήνας στέλνουν τη δική τους πρόσφορά, βοηθώντας το έργο του.

Με το ζεστό του χαμόγελο και τη συμπαράσταση πολλών συμπολιτών μας, και στο δεύτερο lockdown ο Δημήτρης συνεχίζει ακάθεκτος. Έτσι από την μία το μεσημέρι ως τις πέντε το απόγευμα, στον «Κρητικό» δίνεται δωρεάν φαγητό και όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό το αυτοσχέδιο συσσίτιο τηρούν αυστηρά τα μέτρα ασφαλείας. Και για εκείνους που δεν μπορούν να μετακινηθούν εξαιτίας προβλημάτων υγείας έχει προνοήσει ο Δημήτρης. Μόνος του ή με την βοήθεια φίλων, πηγαίνει μερικές μερίδες σε συγκεκριμένα σπίτια.

Όποιος μπορεί και θέλει να τον ενισχύσει, μπορεί να πάει στο μαγαζί του τρόφιμα και άλλα είδη ή να προσφερθεί να μαγειρέψει κάποια μέρα μαζί του -τα χέρια εδώ είναι πάντα χρήσιμα!

«Ο Κρητικός»

Γαληνού 15, Κερατσίνι

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 693 687 4464

SHARE