Ορυχείο λιγνίτη γίνεται αμπελώνας, φωτογραφία shutterstock
Ορυχείο λιγνίτη γίνεται αμπελώνας, φωτογραφία shutterstock
07|09|2021 14:05
SHARE
ΦΛΩΡΙΝΑ

Παλιό ορυχείο στο Αμύνταιο μετατρέπεται σε αμπελώνα 1.000 στρεμμάτων


Ενα εγκαταλελειμμένο λιγνιτωρυχείο στη δυτική Μακεδονία, που για χρόνια πρόσφερε πρώτη ύλη για ηλεκτρική ενέργεια, ετοιμάζεται ν' αποκτήσει νέα ζωή, που... ευφραίνει καρδίαν.

Το σκουροκάστανο χρώμα του λιγνίτη κυριάρχησε για δεκαετίες σε μια έκταση περίπου 1000 στρεμμάτων στην περιοχή κοντά στο χωριό Βεγόρα στο Αμύνταιο, στη νοτιοδυτική όχθη της λίμνης Βεγορίτιδα.

Με τη «θεραπεία» του εδάφους και τη μεταφορά εκατομμυρίων κυβικών χώματος, θα αρχίσει να μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό: σε δύο αμπελώνες εκατοντάδων στρεμμάτων έκαστος, στον χώρο του ορυχείου και των αποθέσεών του, που στόχος είναι να αποδώσουν εύγευστα κρασιά από την ποικιλία ξινόμαυρο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουν δεκάδες νέες θέσεις εργασίας, μεταξύ άλλων, σε αγρότες κι ανθρώπους που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Το μοντέλο της μετατροπής παλαιών ορυχείων σε αμπελώνες εφαρμόζεται ήδη στη Γαλλία, όπου κοντά στις πόλεις Καλέ και Βουλώνη, στις γαλλικές ακτές της Μάγχης, οι Γάλλοι οινοποιοί έχουν φυτέψει αμπέλια της ποικιλίας Chardonnay, ενώ και στην ανατολική Γερμανία η «δεύτερη ζωή» για παλιά μεταλλεία και η τουριστική τους αξιοποίηση είναι συνήθης πρακτική. Και στη Μήλο, ένας αμπελώνας δεκάδων στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί στη θέση παλιού ορυχείου περλίτη του νησιού.

Διαβάστε περισσότερα για το παλιό ορυχείο που θα μετατραπεί σε αμπελώνα στο iefimerida.gr

SHARE