Πορεία Αθήνα για Γεωργία
Φωτογραφία: Μαρίνα Καρπόζηλου/ Bovary
ΚΑΜΙΑ ΜΟΝΗ

Το κέντρο της Αθήνας γέμισε με τα χρώματα και την οργή μας


Μια μεγάλη φεμινιστική πορεία αλληλεγγύης απέδειξε πως η Γεωργία Μπίκα, όπως και κανένα θύμα βιασμού και κακοποίησης, δεν είναι μόνη της. Έχει χιλιάδες συμπαραστάτες στο πλευρό της.

Τα στοιχεία της Αστυνομίας αναφέρουν πως η χθεσινή πορεία είχε περίπου 5.000 συμμετέχοντες. Τα δικά μου τα μάτια δεν μπορούσαν να κάνουν υπολογισμούς. Όπου και αν έστρεφα το βλέμμα μου έβλεπα πλακάτ, σήκωνα το κινητό μου και η οθόνη γέμιζε κόσμο. Δεν ήξερα πόσες είμαστε, ήξερα όμως πως νιώθω ασφαλής –και αυτό το αίσθημα πλέον μοιάζει με πολυτέλεια.

Η υπόθεση του βιασμού της Γεωργίας Μπίκα σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης έχει προκαλέσει ένα μαζικό κύμα συμπαράστασης -ένα κύμα που όπως έγραφε χαρακτηριστικά ένα πλακάτ της πορείας είναι γεμάτο «ΣΤ-οργή», ή αλλιώς ένα κύμα με χειροπιαστή δύναμη και δυναμική. Αυτό το κύμα δημιουργείται εδώ και πολύ καιρό, δυναμώνει μέρα με τη μέρα και πλέον μοιάζει να ξεχειλίζει, να μη χωράει μέσα στα social media στα οποία δημιουργήθηκε.

Χθες έκανε την εμφάνισή του, πλημμυρίζοντας το κέντρο της Αθήνας με την παρουσία και τις φωνές του. Διαβάζουμε σήμερα τους χαρακτηρισμούς «μεγαλειώδης», «συγκινητική» και ναι, πράγματι, η χθεσινή συγκέντρωση ήταν και μεγαλειώδης και συγκινητική. Κυρίως όμως ήταν η απόδειξη πως ένα κίνημα που μέχρι στιγμής ήταν ορατό μεν, αλλά όχι απτό, έχει αποκτήσει πλέον και υπόσταση.

Φωτογραφία: Μαρίνα Καρπόζηλου/ Bovary
Φωτογραφία: Μαρίνα Καρπόζηλου/ Bovary

Γυναίκες, αλλά και άντρες, όλων των ηλικιών, μητέρες με τις κόρες τους, νεαρές κοπέλες με τα σκυλιά τους, φιλενάδες, παρέες, κορίτσια μόνα τους έδωσαν ένα ραντεβού και ήταν εκεί για να φωνάξουν πως «εγώ σε πιστεύω» και πως «καμία ανοχή στους βιαστές». Αποτέλεσαν τους κρίκους μιας αλυσίδας που διαρκώς δυναμώνει, αλλά και που όταν χρειάζεται αλλάζει μορφή και γίνεται ένα δίχτυ που είναι έτοιμο να αγκαλιάσει, να προστατεύσει ή –το σημαντικότερο- να μας υπενθυμίσει πως είμαστε μέλη μιας συλλογικότητας όπου καμιά μας δεν είναι μόνη της.

Φωτογραφία: Μαρίνα Καρπόζηλου/ Bovary
Φωτογραφία: Μαρίνα Καρπόζηλου/ Bovary
Φωτογραφία: Μαρίνα Καρπόζηλου/ Bovary

Η ίδια η Γεωργία, φτάνοντας την Παρασκευή στο Αστυνομικό Τμήμα δήλωσε πως «Η αγάπη που νιώθω και έχω λάβει είναι απίστευτη, με έχει συγκινήσει πάρα πολύ. Το μόνο που θέλω είναι να βρω το δίκιο μου». Και σε αυτήν της τη διεκδίκηση θα έχει όλες εμάς δίπλα της.

SHARE