Caffè Vergnano & γυναικεία ενδυνάμωση
Caffè Vergnano & γυναικεία ενδυνάμωση
29|03|2024 13:45
SHARE
WOMEN SPIRIT

Πώς ένας πολύτιμος κόκκος καφέ γίνεται… fairytale με έντονο συμβολισμό για τη γυναικεία ενδυνάμωση


Τι χρώμα έχουν τα όνειρα για προσωπική ανάπτυξη και ευημερία; Αλήθεια, υπακούν σε περιορισμούς και στερεότυπα; Θα πρέπει να περιορίζονται από πολυκαιρισμένες πεποιθήσεις και έμφυλες διακρίσεις;

Ας ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Caffè Vergnano, που ξεκινά από το ταξίδι του πιο πολύτιμου κόκκου καφέ και στέλνει σε όλο τον κόσμο ένα ηχηρό μήνυμα για τη γυναικεία ενδυνάμωση και επιχειρηματικότητα. Διανύει χιλιάδες χιλιόμετρα, συναντά γυναίκες με αγάπη για το περιβάλλον και τη γνώση, με προσωπικούς στόχους για ένα καλύτερο μέλλον, απελευθερωμένες από αγκυλώσεις του παρελθόντος. Και σε κάθε φλιτζάνι με το ολόφρεσκο άρωμά του προσεγγίζει δυναμικά το όραμα για ισότητα και συμπερίληψη.

Women in Coffee@Fairytale Athens... σημαίνει δύναμη!

Η Carolina Vergnano, Διευθύνουσα Σύμβουλος και απόγονος των ιδρυτών του Caffè Vergnano ανέπτυξε και υλοποιεί το έργο κοινωνικής ευθύνης, Women in Coffee (WIC). Πρόκειται για μία εμπνευσμένη πρωτοβουλία με στόχο την ισχυροποίηση της θέσης των γυναικών σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Αφορμή για την ανάπτυξη της δράσης, που αναδείχθηκε σε case study, στάθηκε μία αποκαλυπτική έρευνα του ICO (Διεθνής Οργανισμός Καφέ) στη Διεθνή Ημέρα Καφέ 2018. Τα νούμερα απέδειξαν την παγκόσμια τάση… Το 25% των καλλιεργειών καφέ ανήκουν σε γυναίκες, μεγάλο ποσοστό διοικείται από γυναίκες, ενώ το 70% του εργατικού δυναμικού στις φυτείες καφέ είναι γυναίκες. Ταυτόχρονα, και παρά τη θετική αυτή συμβολή στην εφοδιαστική αλυσίδα καφέ, υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των φύλων όσον αφορά στην πρόσβαση των γυναικών στην εκπαίδευση, την αναγνώριση και την επιχειρηματικότητα. Η ανισότητα γέννησε νέες ευκαιρίες.

Φέτος ο Caffè Vergnano γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ανακοινώνοντας μια σπουδαία συνεργασία με το Fairytale Αthens, μια επιχείρηση με θετικό κοινωνικό αποτύπωμα που αντικατοπτρίζει όλα τα χαρακτηριστικά του Women in Coffee. Αθήνα, Νέα Φιλαδέλφεια και Χαλάνδρι γίνονται οι κοιτίδες για τη διάδοση του στόχου. Η γυναικεία ενδυνάμωση βρίσκεται στο επίκεντρο και τα πρότυπα αλλάζουν! Με κάθε φλιτζάνι καφέ του Women In Coffee blend καθώς και με κάθε αγορά branded αντικειμένων, όπως κούπες, moka pot κ.ά. ενισχύονται τα έσοδα της πρωτοβουλίας.

Το αγαπημένο brand, που εδώ και δεκαετίες ξεχωρίζει για την επιλογή των εκλεκτότερων κόκκων καφέ, υποστηρίζει έμπρακτα μικρές κοινότητες - αποτελούμενες από γυναίκες παραγωγούς καφέ - σε συνεργασία με τον Διεθνή Συνασπισμό Γυναικών του Καφέ (International Women Coffee Alliance). Στα πρώτα βήματα του το Women in Coffee στάθηκε αρωγός σε φυτεία καφέ, που διαχειρίζεται από γυναίκες στον Άγιο Δομίνικο με δωρεά μηχανής καβουρδίσματος και όλων των απαραίτητων αξεσουάρ και εξαρτημάτων. Στη συνέχεια η εταιρεία προχώρησε στη δημιουργία της «Οικογενειακής Βιβλιοθήκης της Υπαίθρου», μιας βιβλιοθήκης για τους κατοίκους της Marcala, στην Ονδούρα. Αποτελεί πια ένα μέρος συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και ψυχαγωγίας. Επίσης, ο Caffè Vergnano προχώρησε στη δημιουργία καφετέριας στο χώρο της βιβλιοθήκης με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και Ακαδημίας για την ενίσχυση των δεξιοτήτων και την περαιτέρω εξέλιξη των γυναικών της κοινότητας.

Δίχως τη συμβολή των γυναικών τίποτα δεν θα ήταν το ίδιο! Ο σεβασμός που επιδεικνύει το πρόγραμμα WomeninCoffee αποτελεί εφαλτήριο για μία νέα πραγματικότητα στην εργασιακή κουλτούρα και την παραγωγή καφέ, από τον κύκλο των καλλιεργητών μέχρι τον επιχειρηματικό κόσμο. Η ποιότητα, η βιωσιμότητα, το πάθος για εξέλιξη και τελειότητα αποτελούν τη βάση του DNA του Caffè Vergnano.

Το μέλλον είναι τώρα και μας καλεί να αναλάβουμε δράση… Τι θα λέγατε, λοιπόν, για έναν Caffè Vergnano @Fairytale Athens;

SHARE