«Πόσο φαγητό έχετε μαγειρέψει πάλι, ποιος θα τα φάει όλα αυτά;» Ποια ήταν η τελευταία φορά που άκουσες αυτή τη φράση; Για μένα ήταν πριν λίγες ημέρες, σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Και πρόκειται για μια φράση τόσο συνηθισμένη που σπάνια συνειδητοποιούμε τις επιπτώσεις που κρύβει. Γιατί στην πραγματικότητα αγοράζουμε και μαγειρεύουμε πολύ περισσότερο φαγητό απ’ όσο τρώμε. Το υπόλοιπο, καταλήγει στα σκουπίδια. Κι αυτό έχει επιπτώσεις! Επιπτώσεις κοινωνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές.
Αυτό το φαινόμενο έχει «όνομα»: σπατάλη τροφίμων. Εντοπίζεται σε όλα τα στάδια της αλυσίδας παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων. Και μας αφορά όλους! Η ΑΒ Βασιλόπουλος ηγείται μιας προσπάθειας, με συνοδοιπόρο το WWF Ελλάς, για μείωση του δικού της αποτυπώματος, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει και ευαισθητοποιεί όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για αυτό μας παροτρύνουν να δούμε το φαγητό «αλλιώς» και με μικρές καθημερινές κινήσεις να συμβάλλουμε όλοι στη μείωση της σπατάλης φαγητού.