Ήχος αγια σοφια
Φωτογραφία: Shutterstock
13|07|2020 14:32
SHARE
ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Πώς ακούγονταν 1500 χρόνια πριν, οι ύμνοι στην Αγία Σοφία


Το οικοδόμημα της Αγιά Σοφιάς αποτελεί από μόνο του ένα μοναδικό διαχρονικό αριστούργημα το οποίο ενώνει το ανθρώπινο με το θείο.

Με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις και την αλλαγή του σε τζαμί, θυμηθήκαμε την έρευνα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, όπου σε συνεργασία με τη χορωδία Capella Romana, αναπαρήχθη ψηφιακά η ακουστική της εκκλησίας. Η χορωδία έψαλλε εκκλησιαστικούς ύμνους στην αίθουσα κονσέρτων του Πανεπιστημίου ενώ ο ήχος τους ταξίδευε μέσα στα βάθη των χρόνων.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όλα τα στοιχεία που είχαν στη διάθεσή τους καταφέρνοντας να αντιγράψουν την εμπειρία του να βρίσκεται κάποιος μέσα στην επιβλητική εκκλησία.
Προκειμένου να αποδώσουν όσο καλύτερα μπορούσαν τους ύμνους, τα μέλη της χορωδίας άκουγαν τον ήχο στο εσωτερικό της Αγιά Σοφιάς με ακουστικά.
Οι ύμνοι αυτοί υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Μπισέρα Πέντσεβα και με τη βοήθεια προηγμένων υπολογιστικών συστημάτων, ακούγονται όπως ακριβώς θα ακούγονταν πριν από 1500 χρόνια μέσα στο Ναό.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα Καθημερινή, η Αγία Σοφία «επιβάλλει» αντήχηση που διαρκεί 11-12 δευτερόλεπτα, αλλά και μια σειρά από λεπτομέρειες για το πώς ο χώρος διαμορφώνει τον ήχο. Συγκριτικά, η αντήχηση σε σύγχρονες μουσικές αίθουσες διαρκεί 2-4 δευτερόλεπτα.

Ακούστε τον ήχο





SHARE