Η Βυτίνα
Φωτογραφία: Shuttertock
ΤΑΞΙΔΙ

4 φθινοπωρινές μονοήμερες αποδράσεις για όλα τα γούστα


Οι μονοήμερες αποδράσεις είναι ιδανικές για να ξεφύγουμε για λίγες ώρες από τον θόρυβο της πόλης και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας.

Κάποιες φορές δεν έχουμε τη δυνατότητα να αποδράσουμε ολόκληρο το Σαββατοκύριακο, οπότε μια μονοήμερη εκδρομή είναι ιδανική για να αλλάξουμε εικόνες αφήνοντας πίσω μας την απαιτητική καθημερινότητα.

Υπάρχουν πολλά όμορφα και γραφικά μέρη πολύ κοντά στην Αθήνα και για κάθε γούστο προκειμένου να πραγματοποιήσεις μια μονοήμερη εκδρομή και να βρεθείς κοντά στη φύση γεμίζοντας τις μπαταρίες σου.

Επισκέψεις σε οινοποιεία, φαγητό σε παραδοσιακά ταβερνάκια, αξιόλογα τουριστικά μέρη με πλούσια ιστορία, αθλητικές δραστηριότητες είναι μόνο μερικά από όσα μπορείς να κάνεις σε μια μονοήμερη εκδρομή.

Στη Βυτίνα για βόλτα στο «Δρόμο της αγάπης»

Δύο ώρες από την Αθήνα βρίσκεται η γραφική Βυτίνα, ένα χωριό πόλος έλξης για φθινοπωρινές και χειμερινές αποδράσεις. Αν σου αρέσει η πεζοπορία και θέλεις ένα ρομαντικό μέρος να πας με το άλλο σου μισό δεν έχεις παρά να ανέβεις στο χωριό και να βρεθείς στο «Δρόμο της αγάπης». Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Βυτίνας, στο Παλαιό Χωριό, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές εκκλησίες όπως είναι των Αγίων Αποστόλων -χτισμένη το 1831- και της Κοίμησης της Θεοτόκου -χτισμένη το 1847.

Ο δρόμος της Αγάπης στη Βυτίνα
Ο δρόμος της αγάπης στη Βυτίνα/ Φωτο: Shutterstock

Το ονειρικό δρομάκι στο οποίο θα δεις πολλά ερωτευμένα ζευγάρια να το διασχίζουν και να βγάζουν φωτογραφίες με φόντο το δάσος που αυτή την εποχή έχει καφέ αποχρώσεις δεν πήρε τώρα το όνομα του, αλλά έχει ιστορία από πίσω του. Εκεί οι νέοι της ευρύτερης περιοχής απολάμβαναν τον περίπατο τους και γνωρίζονταν με τους μελλοντικούς συζύγους τους ανταλάσσοντας βλέμματα και μηνύματα, όπως άλλωστε προέβλεπαν τα ήθη εκείνης της εποχής.

Μετά το τέλος της βόλτας μπορείς να καθίσεις σε ένα από τα παραδοσιακά ταβερνάκια για να απολαύσεις ντόπιο κρέας και πιάτα με χειροποιήτα ζυμαρικά. Εμείς προτείνουμε να δοκιμάσεις και τη σπεσιαλιτέ του τόπου: πιάτα με κυνήγι και λουκάνικο από αγριογούρουνο.

Στη Νεμέα για επισκέψεις σε οινοποιεία

Μιάμιση ώρα από την Αθήνα απέχει η Αρχαία Νεμέα, όπου μπορείς να μεταφερθείς σε περασμένους αιώνες και έπειτα να συνδυάσεις επίσκεψη σε ένα από τα οινοποιεία της περιοχής. Η Αρχαλια Νεμέα είναι γνωστή από το μυθικό λιοντάρι που σκότωσε ο Ηρακλής. Από τα αξιοθέατα που αξίζει να δεις είναι το στάδιο Νεμέας νοτιοανατολικά του ναού του Νέμειου Δία.

Νεμέα
Η Νεμέα/ Φώτο: Shutterstock

Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται πολλά οινοποιεία μιας και η Νεμέα φημίζεται για το καλό κρασί που παράγεται. Πολλά οινοποιεία, πλέον, είναι επισκέψιμα και μπορείς να δοκιμάσεις διάφορες ποικιλίες κρασιών.

Από τα οινοποιεία στα οποία αξίζει να κάνεις μια στάση είναι το κτήμα Μπαραφάκα -τα κρασιά του κτήματος έχουν συμμετάσχει σε πολλούς διαγωνισμούς καταφέρνοντας να αποσπάσουν σημαντικές διακρίσεις. Στα αγαπημένα μας κρασιά ανήκουν οι «Τρεις Μάγισσες» ένας ημίξερος, αφρώδης οίνος που συνδυάζεται τόσο με το κρέας όσο και το ψάρι.

Στην Ακροκόρινθο με τα παιδιά

Περνώντας έξω από την Κόρινθο σίγουρα έχεις σταθεί να θαυμάσεις τον επιβλητικό βράχο που βρίσκεται η Ακροκόρινθος και κρύβει μια πλούσια ιστορία που αξίζει να τη γνωρίσουν τα παιδιά.

Στους βόρειους πρόποδές του ήταν χτισμένη η Αρχαία Κόρινθος και λόγω της μορφολογίας του, χρησιμοποιήθηκε από τα αρχαία χρόνια ως σκοπιά. Εκεί ήταν χτισμένο ένα κάστρο-φρούριο, από το οποίο και εποπτευόταν κάθε τυχόν επιδρομή από τη Στερεά Ελλάδα και τη θάλασσα.

Ακροκόρινθος
Η Ακροκόρινθος βρίσκεται περίπου μία ώρα από την Αθήνα/ Φώτο: Shuttertock

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία ο πρώτος ιδιοκτήτης της περιοχής ήταν ο Βασιλιάς της Κορίνθου Βελλεφερόντης, ο οποίος αφιέρωσε τον χώρο στον θεό Ήλιο. Τον Ακροκόρινθο που ήταν το προνομιούχο σημείο της περιοχής, 240 στρέμματα τον πρόσφερε στην θεά Αφροδίτη- ωστόσο εκείνη προτιμούσε τον Όλυμπο.

Σήμερα, η είσοδος του κάστρου είναι από τα δυτικά, όπου καταλήγει ο σύγχρονος δρόμος, αλλά κατά τους προϊστορικούς χρόνους η είσοδος ήταν από την βορειοδυτική πλευρά. Μέσα στο φρούριο ο επισκέπτης μπορεί να εξερευνήσει τις τρεις πύλες με την πλούσια ιστορία κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των μικρών παιδιών.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας για βόλτα στο χωριό και φαγητό

Τα Τρίκαλα Κορινθίας απέχουν μόλις μιάμιση ώρα από την Αθήνα. Φτάνεις στην εθνική οδό μέχρι το Ξυλόκαστρο και από εκεί θα ανέβεις το βουνό για να φτάσεις στους τρεις οικοσμούς: τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα.

τρίκαλα κορινθίας
Ένας γραφικός οικισμός πολύ κοντά στην Αθήνα/ Φώτο: Shuttertock

Ένας από τους ωραιότερους προορισμούς για αυτή την εποχή και επειδή είναι πολύ κοντά στην Αθήνα είναι ιδανική απόδραση για μονοήμερη εκδρομή. Αξίζει να πας μια Κυριακή, να περπατήσεις στα γραφικά σοκάκια των οικισμών και να καθίσεις να απολαύσεις νόστιμα πιάτα με κρέας.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας οι επιλογές για φαγητό είναι πολλές και καλές, δίνοντας έμφαση στα πιάτα με κρέας όπως κοντοσούβλι, παϊδάκια και λουκάνικο. Φρόντισε να ντυθείς καλά γιατί έχει κρύο και μαζί με τα κρεατικά δοκίμασε σούπες και πίτες που σερβίρουν στα περισσότερα ταβερνάκια.

SHARE