Άγιος Στέφανος εκκλησάκι Σύρος
Άγιος Στέφανος /Φωτογραφία: Shutterstock
ΑΓΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Άγιος Στέφανος: Το πανέμορφο ξωκλήσι που είναι χτισμένο μέσα σε μια απόμερη σπηλιά της Σύρου


Η Ελλάδαέχει απίστευτες ομορφιές, πολλές από τις οποίες είναι καλά κρυμμένες στις πιο απίθανες γωνιές της.

Ένα καλά κρυμμένο διαμαντάκι είναι το ξωκλήσι του Αγίου Στέφανου στην Σύρο. Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο εκκλησάκι.

Το συγκεκριμένο βρίσκεται σε μια σπηλιά μέσα στην θάλασσα, και η πρόσβαση σε αυτό γίνεται μόνο με οργανωμένη πεζοπορία από τον Γαλησσά ή με σκάφος μέσω θαλάσσης.

Είναι ένα μικρό καθολικό παρεκκλήσι χτισμένο κυριολεκτικά μέσα σε μια σπηλιά, ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.

Μέσα στο βραχώδες τοπίο ξεπροβάλει αυτό το λευκό, ασβεστωμένο εκκλησάκι ενώ γύρω επικρατεί το γαλάζιο των Κυκλάδων.

Το μοναδικής ομορφιάς ξωκλήσι ξεχωρίζει και για έναν ακόμη λόγο: Για το χτίσιμό του δεν χρειάστηκε ούτε ταβάνι αλλά ούτε και πάτωμα, καθώς «προσφέρονται φυσικά» από τον βράχο. Μόνο δύο εξωτερικοί τοίχοι.

Άγιος Στέφανος
Άγιος Στέφανος /Φωτογραφία: Shutterstock

Σύμφωνα με την παράδοση, το εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου έχτισε ένας ψαράς από τον Γαλησσά, ο Στέφανος, ο οποίος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του από ένα τεράστιο χταπόδι που τον τραβούσε μέσα στη θάλασσα.

Έκανε, τότε, ένα τάμα στον Άγιο Στέφανο για να τον σώσει. Αφού σώθηκε, έχτισε αυτό το εκκλησάκι στο απόμερο σημείο για να ευχαριστήσει τον άγιο, ενώ του έδωσε και το όνομά του.

Άγιος Στέφανος
Άγιος Στέφανος /Φωτογραφία: Shutterstock

Το ξωκλήσι γιορτάζει δύο φορές το χρόνο, στις 19 Αυγούστου και στις 27 Δεκεμβρίου. Κόσμος συρρέει εκεί ενώ μετά την λειτουργία προσφέρεται στους πιστούς μαστίχα και συριανό λουκούμι.

Αν βρεθείτε ποτέ στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί, μπορείτε να επισκεφτείτε το εκκλησάκι, ακολουθώντας ένα μονοπάτι 15 λεπτών από την κεντρική παραλία του Γαλησσά ή από την θάλασσα με βάρκα, καθώς στην περιοχή έχει δημιουργηθεί ένας μικρός μώλος.

Άγιος Στέφανος
Άγιος Στέφανος /Φωτογραφία: Shutterstock

Το μικροσκοπικό αλλά με εντυπωσιακή θέα, εκκλησάκι του Αγίου Στεφάνου βρίσκεται ανάμεσα στους 20 καλύτερους ναούς του κόσμου που είναι χτισμένοι μέσα σε σπηλιές ή κάτω από τη γη.

Άγιος Στέφανος
Άγιος Στέφανος /Φωτογραφία: Shutterstock
SHARE