Αρίστη, ένα κουκλίστικο χωριό για αξέχαστες χειμερινές διακοπές στα υπέροχα Ζαγοροχώρια
Φωτογραφία: Shutterstock
29|12|2023 11:08
SHARE
ΑΡΙΣΤΗ

Αρίστη, ένα κουκλίστικο χωριό για αξέχαστες χειμερινές διακοπές στα υπέροχα Ζαγοροχώρια


Πρόκειται για έναν από τους πλέον γνωστούς παραδοσιακούς οικισμούς του Δυτικού Ζαγορίου σε μια απόσταση μόλις 48 χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, ενώ κατέχει μια προνομιακή θέση στην πιο όμορφη περιοχή του Βοϊδομάτη.

Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 650 μέτρων, ενώ η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Αρτσίστα, που σημαίνει τόπος που αναπτύσσεται ένα είδος θάμνου ή δένδρου ή χόρτου.

Η παράδοση αναφέρει ότι το χωριό κατοικήθηκε από τους κατοίκους του Βόπατη, χωριού απέναντι από την Αρίστη, οι οποίοι επειδή στην περιοχή τους έπεφταν βράχοι και σκότωναν ανθρώπους και ζώα, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

Το 1928 παίρνει την ονομασία Αρίστη, απόλυτα εναρμονισμένη με την πραγματικότητα του τόπου.

Στα τέλη του 17ου αιώνα, η Αρίστη όπως και όλα τα γύρω χωριά του Ζαγορίου, υπέφεραν από ληστρικές επιδρομές, με αποτέλεσμα οι κάτοικοί της να ξενιτευτούν κυρίως στα Βαλκάνια. Οι ίδιοι όμως άνθρωποι ήταν και αυτοί που με την αμέριστη οικονομική τους βοήθεια, στάθηκαν αφορμή για την τεράστια ανάπτυξη του χωριού με την πάροδο του χρόνου.

Στο χωριό χτίστηκαν υπέροχα αρχοντικά, βρύσες, πλατείες, ενώ συστάθηκαν ταυτόχρονα και σχολεία. Από το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα η Αρίστη διατηρούσε αλληλοδιδακτικό, το 1895 ελληνικό ενώ από το 1900 και Παρθεναγωγείο.

Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 η περιοχή αποτέλεσε την αμυντική γραμμή των ελληνικών δυνάμεων και τα υψώματα του χωριού, η περίφημη και οχυρωμένη Γκραμπάλα, στάθηκαν απροσπέλαστα για τους Ιταλούς.

Στις μέρες μας η Αρίστη, με μια τεράστια τουριστική ανάκαμψη, αποτελεί ορμητήριο για όλους αυτούς που αναζητούν την αρχοντιά και την ηρεμία στα υπέροχα βουνά του Ζαγορίου.

Τα ανακαινισμένα αρχοντικά της, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια της, τα παραδοσιακά καφενεία της, η εύκολη πρόσβαση καθώς ένας πολύ μεγάλος αριθμός καταλυμάτων, την έχουν αναδείξει σε ένα από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της περιοχής.

Σημείο συνάντησης δε για όσους την επιλέξουν για διαμονή αλλά και για όσους απλά περνούν από το χωριό με προορισμό τα γύρω χωριά, αποτελεί η πανέμορφη πλατεία της με την όμορφη εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Απολαύστε το καφεδάκι και εννοείται το γλυκό σας κάτω από τα τεράστια πλατάνια της, σε απόσταση αναπνοής από τη χαράδρα του Βίκου.

Δείτε το υπέροχο βίντεο της ομάδας Travel Inspiration

SHARE