Το Γαλαξίδι
Φωτογραφία: Shuttertock
ΓΑΛΑΞΙΔΙ

Γαλαξίδι: Η αρχοντική ναυτική πολιτεία που σαγηνεύει τους επισκέπτες


Το Γαλαξίδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός που αξίζει να επισκεφτείς το καλοκαίρι, ενώ περπατώντας στα καντούνια νιώθεις τον χρόνο να γυρίζει σε προηγούμενους αιώνες.

Τρεις ώρες από την Αθήνα απλώνεται μπροστά σου ένας πανέμορφος παραθαλάσσιος οικισμός, με πλούσια ναυτική ιστορία, τον οποίο αξίζει να ανακαλύψεις το φετινό καλοκαίρι. Στο Γαλαξίδι έχεις την αίσθηση πως βρίσκεσαι σε νησί και είναι η ιδανική επιλογή για ζευγάρια και οικογένειες.

Πριν φτάσεις, όμως, στο Γαλαξίδι θα ακολουθήσεις μια αρκετά τουριστική διαδρομή, περνώντας μέσα από την κοσμοπολίτικη Αράχωβα, ενώ θα διασχίσεις τους Δελφούς (μία στάση επιβάλλεται). Από εκείνο το σημείο σε χωρίζουν μόλις 34 χιλιόμετρα από το Γαλαξίδι όπου θα έχεις θέα τον Κορινθιακό κόλπο και τις βόρειες ακτές της Πελοποννήσου.

Το Γαλαξίδι είναι ένας τόπος αρκετά γνωστός για τη ναυτιλία που είχε αναπτυχθεί τους περασμένους αιώνες, αλλά και για τη γραφικότητά του με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει πολλούς επισκέπτες κυρίως το καλοκαίρι. Το ίδιο «ζεστός» είναι και ο χειμώνας του -γι' αυτό τα Σαββατοκύριακα ο τόπος δεν μένει χωρίς τουρισμό.

Γαλαξίδι
Φωτογραφία; Shutterstock

Τα καντούνια και τα καπετανόσπιτα

Για να γνωρίσεις καλύτερα έναν τόπο χρειάζεται να περιπλανηθείς μέσα στα σοκάκια του. Περπατώντας στα καντούνια του Γαλαξιδιού θα ανακαλύψεις έναν πραγματικά παραδοσιακό οικισμό -έχει χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος-, όπου θα εντυπωσιαστείς από τα καπετανόσπιτα. Μέσα από την αρχιτεκτονική των κτιρίων θα έρθεις σε επαφή με την ιστορία του τόπου και θα μεταφερθείς την περίοδο του 18ου και 19ου αιώνα, όπου ήταν εμπορικό λιμάνι της χώρας μας. Το γεγονός πως το Γαλαξίδι έχει κρατήσει ακέραιο το γραφικό του χαρακτήρα γίνεται περισσότερο ελκυστικό στους επισκέπτες του.

Μια επίσκεψη σε καπετανόσπιτο για να γνωρίσεις την ιστορία του τόπου από τους ιδιοκτήτες του αξίζει να αφιερώσεις το χρόνο σου. Μάλιστα, πολλά από τα σπίτια έχουν ταβάνια, τα οποία έχουν σχεδιαστεί από Ιταλούς ζωγράφους με ιδιαίτερες τεχνοτροπίες. Μερικά από τα αρχοντικά που ξεχωρίζουν για την τεχνοτροπία τους, μεταξύ άλλων, είναι το Μπουρζέϊκο του Κατσούλη, το Δεδουσαίϊκο του καραβοκύρη Δεδούση, το Μοσχολαίϊκο, το Νινέϊκο του Π. Τσούνα.

Στο Γαλαξίδι αξίζει να περπατήσεις είτε να νοικιάσεις ποδήλατο για να δεις όλη την ακτογραμμή από τη Δημοτική Αγορά ως τον Χηρόλακα. Σύμφωνα με τους κατοίκους, το λιμάνι πήρε το όνομα Χηρόλακας από τις χήρες των ναυτικών που μαζεύονταν όταν οι υπόλοιπες γυναίκες περίμεναν τους άντρες τους στο διπλανό κεντρικό λιμάνι.

Τα αξιοθέατα

Ναυτικό Μουσείο: Στεγάζεται σε ένα κτίριο του 1870 και από το 1932 φιλοξενεί και τη ναυτική πινακοθήκη, η οποία δημιουργήθηκε από το Δήμαρχο Ευθύμιο Βλάμη, που είχε συγκεντρώσει πίνακες ιστιοφόρων, ημερολόγια ναυτικών, ναυτικά όργανα και πολλά ακόμα αντικείμενα. Σήμερα, φιλοξενούνται νηολόγια ναυτικών, ναυτικά όργανα, πίνακες ιστιοφόρων, πολλοί από τους οποίους είναι σχεδιασμένοι στην Ιταλία, πίνακες του ζωγράφου Πέτρου Πετραντζά, καθώς και το Χρονικό του Γαλαξιδίου. Η συλλογή συντηρείται από το Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος.

Άγιος Νικόλαος: Κατά τον 7ο αιώνα χτίστηκε ο πρώτος ναός, αφιερωμένος στον Άγιο Νικόλαο –προστάτης των ναυτικών- και το 1800 οι κάτοικοι του τόπου με δικά τους έξοδα έφτιαξαν έναν μεγαλύτερο ναό. Η σημερινή εκκλησία είναι φτιαγμένη από το 1900 με δύο καμπαναριά και τρούλο.

Το παλιό Σχολείο: Έχει κηρυχθεί διατηρητέο, καθώς είναι από τα παλαιότερα σχολεία και βρίσκεται στη θέση Κούκουνας. Έχειν κατασκευαστεί επί Ιωάννη Καποδίστρια και μέχρι το 1932 λειτουργούσε ως δημοτικό σχολείο.

Το παρθεναγωγείο: Κατασκευάστηκε το 1880 και ήταν σχολείο θηλέων μέχρι το 1929 ενώ σήμερα χρησιμοποιείται ως θέατρο. Λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής του και της ιστορικής τους σημασίας πλέον έχει ανακηρυχτεί διατηρητέο μνημείο.

Παραλίες στο Γαλαξίδι

Παραλία Ναυτικού Ομίλου Γαλαξιδίου: Μια μικρή παραλία δίπλα στο λιμάνι της πόλης, την οποία προτιμούν επισκέπτες και ντόπιοι όταν θέλουν να αποφύγουν τις μετακινήσεις.

Καλαφάτης: Πρόκειται για μια οργανωμένη παραλία με ομπρέλες και ξαπλώστρες, ενώ λειτουργεί κοντά και καντίνα. Ό,τι πρέπει για να περάσεις την ημέρα σου στη θάλασσα.

Ανεμοκάμπι: Κρυμμένη σ' έναν απάνεμο όρμο με χρυσαφένια αμμουδιά, η εκπληκτική αυτή παραλία συγκεντρώνει αρκετό κόσμο παρόλο που απέχει τρία χιλιόμετρα από τη πόλη.

Γαλαξίδι
Τα αρχοντικά στο Γαλαξίδι είναι υπέροχα. Φωτογραφία: Shutterstock

Βίδαβη (Άγιοι Πάντες): Είναι η κεντρική παραλία του οικισμού με πεντακάθαρα νερά, που την προτιμούν τόσο οι επισκέπτες όσο και οι ντόπιοι για τις βουτιές τους. Από τις δημοφιλέστερες της περιοχής.

Πού θα φας στο Γαλαξίδι

Το Γαλαξίδι φημίζεται για το ραβανί με το ρύζι και η ιστορία του γλυκού προέρχεται από τις γυναίκες των ναυτικών. Έφτιαχναν το ραβανί με ρύζι γιατί έτσι οι ναυτικοί μπορούσαν να το πάρουν μαζί και να το διατηρήσουν για αρκετό καιρός εκτός ψυγείου. Παλαιότερα, η σπεσιαλιτέ του τόπου φτιαχνόταν σε ξυλόφουρνο.

Όταν επισκεφτείς το Γαλαξίδι, θα γευτείς το παραδοσιακό γλύκισμα από το Κονάκι, ένα μαγαζί με οικογενειακή παράδοση πάνω από 40 χρόνια, όπου ο ιδιοκτήτης φτιάχνει την παραδοσιακή συνταγή της μητέρας του, Κατερίνας.

Στο Γαλαξίδι αξίζει να ξεκινήσεις την ημέρα σου από το ξενοδοχείο Γανυμίδης, το οποίο σερβίρει καταπληκτικό πρωινό και στους επισκέπτες (εκτός από τους ενοίκους). Εδώ και χρόνια, η Χρυσούλα ετοιμάζει ένα πλούσιο πρωινό που η φήμη του έχει βγει εκτός της ναυτικής πολιτείας. Το πρωινό είναι σερβιριστό και έχει ανανεωθεί, ενώ η πρώτη ύλη είναι από τον λαχανόκηπο του ξενοδοχείου.

πρωινό Γανυμίδης Γαλαξίδι
Στο Γανυμίδη θα απολαύσεις ένα πλούσιο πρωινό με τις καλύτερες πρώτες ύλες.

Ποικιλία τυριών και ολόφρεσκων αυγών (βραστά, ομελέτα, ποσέ, scrambled), λαχταριστά κέικ -με κρέμα λεμόνι είναι από τα top-, πίτες με χειροποίητο φύλλο και πολλές επιλογές σε μαρμελάδες -με τη μαρμελάδα κόκκινη πιπεριά να κερδίζει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο.

Η Χρυσούλα κάνει και μαθήματα μαγειρικής, οπότε μπορείς να συμμετέχεις φτιάχνοντας μαζί την πίτα ή το φαγητό της ημέρας και μετά να το απολαύσεις. Σίγουρα είναι μια καταπληκτική εμπειρία που αξίζει το χρόνο σου.

τάρτα κεράσι
Τάρτα κεράσι φτιαγμένη από τη Χρυσούλα στο ξενοδοχείο Γανυμίδης.

Σε ένα τόπο πάνω στη θάλασσα, όπως είναι το Γαλαξίδι, θα απολαύσεις φρέσκο ψάρι, αλλά και νόστιμα πιάτα με θαλασσινά. Μια κλασσική ψαροταβέρνα για φρέσκο και ψημένο σωστά ψάρι είναι ο Τάσος. Σαρδέλα, αθερίνα, μπακαλιάρος με σκορδαλιά, όστρακα, χόρτα εποχής, αλλά και μεγάλα ψάρια όπως ροφός είναι μερικές από τις επιλογές του καταλόγου.

Γαλαξιδι
Ένα μέρος που συνδυάζει μοναδικά το βουνό με τη θάλασσα

Από τα πιο γνωστά μαγαζιά είναι η Μαρίτσα, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια μετακόμισε σε νέο σημείο. Στο μενού υπάρχει φρέσκο ψάρι, αλλά και πιο πειραγμένα πιάτα με βάση τα θαλασσινά, όπως είναι η γαριδόσουπα, η μακαρονάδα με γαρίδες και φυσικά θα κλείσεις το γεύμα σου με πεντανόστιμο γλυκό.

SHARE