Σαντορίνη
Η Απάνωμερια (Οία) την δεκαετία του 1930 (φωτογραφία Γ. Ιωακειμίδης)
28|07|2021 14:52
SHARE
ΣΠΑΝΙΕΣ ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΟ '30

H Σαντορίνη όπως δεν την έχεις ξαναδεί -Σπάνιες φωτό από το '30 και άγνωστες ιστορίες μιας άλλης εποχής


Ο Λευτέρης Ζώρζος πέρα από ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Voreina στον Πύργο Σαντορίνης έχει και μια άλλη, πολύ σημαντική για το νησί του δραστηριότητα. Είναι ο ιδρυτής του ψηφιακού αρχείου Θήρας.

Αλλά ας ξεκινήσουμε από την ιστορία αυτού του ανθρώπου. Ο πατέρας του κατάγεται από τον Πύργο Σαντορίνης. Είναι μία από τις παλιές οικογένειες του νησιού. Αυτός, έχει σπουδάσει ιστορικός-αρχαιολόγος δηλαδή ήδη ασχολούταν με το Ακρωτήρι και το προϊστορικό τοπίο της Σαντορίνης από τα 16 του που εργαζόταν εθελοντικά ως αρχαιολόγος στο Ακρωτήρι. Μεγάλωσε όμως στο Λονδίνο αφού η μητέρα του ως υπάλληλος του Υπουργείου Εξωτερικών δούλευε στο εκεί Ελληνικό Προξενείο. Έτσι σπουδάζοντας στο εξωτερικό, πέρα από την αρχαιολογική έρευνα άρχισε να ασχολείται με παλιούς χάρτες και χαρακτικά της Σαντορίνης. Κι αυτό πέρασε μετά, σταδιακά σε παλιές φωτογραφίες και οτιδήποτε έχει σχέση με τη Σαντορίνη. Έτσι προέκυψε το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας. Υπήρχε πάρα πολύ υλικό που έβλεπε να χάνεται σε όλο το νησί και αποφάσισε ότι έπρεπε να το κρατήσει.

«Βέβαια πολλοί άνθρωποι ασχολήθηκαν με την ιστορία της Σαντορίνης και τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς αυτής πριν από εμένα, αλλά εγώ προσπάθησα να δημιουργήσω ένα δίκτυο που οι κάτοικοι και οι συλλέκτες να δουν να ψηφιοποιείται το υλικό από τις συλλογές τους για να υπάρχει ένα ψηφιακό αντίγραφο που θα μπορούσαν να το δουν μελετητές, ιστορικοί, αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, αλλά και οι επόμενες γενιές» λέει ο ίδιος.

Δείτε σπάνιες φωτογραφίες της Σαντορίνης στο iefimerida.gr

SHARE