Κυριάκι Βοιωτίας
Κυριάκι Βοιωτίας
05|03|2023 09:13
SHARE
TRAVEL

Το όμορφο χωριό της Βοιωτίας που είναι ιδανικός προορισμός για εκδρομή ακόμα και μονοήμερη


Βρισκόμαστε στην αρχή της άνοιξης και σίγουρα κάποια ευκαιρία θα προκύψει για μια εκδρομή ένα Σαββατοκύριακο ή ακόμα και μονοήμερη σε κάποιον κοντινό προορισμό από την Αθήνα.

Σε απόσταση 165 χιλιομέτρων από την Αθήνα, υπάρχει ένα πανέμορφο χωριό ιδανικό για να ξεφύγετε απο την πόλη και να το συνδυάσετε με κάποια δραστηριότητα στη φύση ή απλά για βόλτα στη φύση και φαγητό.

Ο λόγος για το κουκλίστικο Κυριάκι Βοιωτίας που βρίσκεται στις πλαγιές του Ελικώνα, πολύ κοντά στη Λιβαδειά και στο φημισμένο μοναστήρι του Όσιου Λουκά.

Πιο συγκεκριμένα το Κυριάκι απέχει περίπου 18 χιλιόμετρα από τη Λιβαδειά και συνδέεται επίσης οδικώς με τα χωριά Στείρι και Αγία Άννα. Περιβάλλεται από ένα δάσος κεφαλλονίτικης ελάτης, ενώ παρά το μεγάλο υψόμετρο, βρίσκεται πολύ κοντά στη θάλασσα, καθώς απέχει λίγα χιλιόμετρα από τις βόρειες ακτές του Κορινθιακού κόλπου.

Πολλά σηματοδοτημένα ορεινά μονοπάτια, βυζαντινά και μεταβυζαντινά ξωκλήσια είναι διάσπαρτα μέσα στα γεωγραφικά του όρια. Φυσικά δεν πρέπει να λείψει η περιπλάνηση μέσα στο χωριό. Στις δύο πλατείες υπάρχουν καφέ και ταβέρνες που σερβίρουν εξαιρετικά ντόπια κρέατα στη σχάρα, ενώ στο λοφάκι που λέγεται Παλιόκαστρο, ακριβώς απέναντι από το χωριό, το ξωκλήσι του Αγίου Νεκταρίου που φωτίζεται φαντασμαγορικά τα βράδια συνυπάρχει με τα απομεινάρια του αρχαίου Φλυγόνιου.

Επιπλέον, αρκετά από τα μονοπάτια του Ελικώνα είναι πλέον σηματοδοτημένα και εάν είστε λάτρεις των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, σας περιμένουν να τα γνωρίσετε, σε ένα τοπίο με πολλές εναλλαγές που σε καμία περίπτωση δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους. Μάλιστα, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κυριακίου διοργανώνει εξορμήσεις στο βουνό σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο. Ένα ωραίο μονοπάτι είναι η διαδρομή Κυριάκι- Μεγάλη Λούτσα (Καψάλα). Μέσα από την πλατεία του Κυριακίου θα ακολουθήσετε ανηφορική πορεία προς την κορυφή της Μεγάλης Λούτσας. Η διαδρομή έχει διάρκεια 3, 5 ώρες και είναι μέτριας δυσκολίας.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται και η Αρβανίτσα, ένας χώρος αναψυχής, μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από έλατα, όπου υπάρχει αναψυκτήριο και παιδική χαρά.

Κυριάκι: Πού να φάτε και να μείνετε

Το Κυριάκι είναι ένας τόπος που αν μία φορά αποφασίσετε ότι θα τον ζήσετε ως εκδρομή με έναν καφέ, μια μπουκιά μετά κι έπειτα επιστροφή στην Αθήνα, σίγουρα θα σας κάνει να επιστρέφετε σε αυτόν. Με καλή παρέα, είναι μια σύντομη, ευχάριστη ανάπαυλα.

Όσο για το φαγητό, είναι κτηνοτρόφοι στη Βοιωτία και το κατέχουν το θέμα “κρέας”. Ντόπιο κυνήγι, κυρίως αγριογούρουνο θα δοκιμάσετε στο Καπηλειό και στο  Αρχοντικό. Για νόστιμα ντόπια κρέατα θα πάτε στον Έλατο, στον Σταμάτη και στον Αστέρα. Στις ταβέρνες του χωριού θα δοκιμάσετε επίσης τοπικά προιόντα όπως μυζήθρα, γιαούρτι και το ξεχωριστό οψιμοτύρι. Ντόπιο κυνήγι, κυρίως αγριογούρουνο θα δοκιμάσετεστο Καπηλειό και στο  Αρχοντικό. Για νόστιμα ντόπια κρέατα θα πάτε στον Έλατο, στον Σταμάτη,και στον Αστέρα.

Για τη διαμονή, το Dianthos Guesthouse θα σας φιλοξενήσει σε άνετα διαμερίσματα των 40 τ.μ. με τζάκι και φανταστικό χειροποίητο πρωινό. Οι δε τιμές τους είναι πολύ λογικές.

SHARE