Το υπέροχο χωριό κοντά στην Αθήνα με το παραμυθένιο Ρέμα των Μύλων και το καλό φαγητό
Φωτογραφία: Instagram My Greek Summer T-shirts
05|02|2024 09:01
SHARE
ΑΠΟΔΡΑΣΗ

Ευρωστίνα: Το υπέροχο χωριό κοντά στην Αθήνα με το παραμυθένιο Ρέμα των Μύλων και το καλό φαγητό


Μόλις 15 χιλιόμετρα από την παραλία του Δερβενίου στην Κορινθία, βρίσκεται ένα μικρό πανέμορφο χωριό με άφθονα τρεχούμενα νερά, θεόρατα πλατάνια και μια αξιοθαύμαστη εκκλησιά που χτίστηκε μόλις σε 39 ημέρες.

Πολλοί την γνωρίζουν ως Ζάχολη. Άλλοι την ονομάζουν Ευρωστίνη ή Ευρωστίνα, δημιουργώντας στις παρέες ένα μικρό μπέρδεμα, μιας και μπορεί και οι μεν και οι δεν να μιλούν για το ίδιο χωριό μα κανείς τους να μην το έχει καταλάβει. Όπως και να έχει πάντως, Ζάχολη, Ευρωστίνη ή Ευρωστίνα είναι ακριβώς το ίδιο χωριό και χωρίς υπερβολές είναι απλά μαγικό.

To μικρό χωριό κοντά στην Αθήνα ιδανικό και για μονοήμερη απόδραση

Το μικρό αυτό χωριό είναι χτισμένο στο οροπέδιο της Ζάχολης, σε υψόμετρο 750 μέτρων μέσα σε ένα πυκνό δάσος Μαύρης Πεύκης, ενώ την διασχίζει ο Ζαχολίτικος ποταμός, ο οποίος πηγάζει από την περιοχή του Σαραντάπηχου και εκβάλλει στον Κορινθιακό. Ως εκ τούτου, εντός του χωριού το υγρό στοιχείο χαρίζει άπλετη ομορφιά και αρκετές επιλογές περιπλάνησης στους επισκέπτες.

Το πανέμορφο Ρέμα των Μύλων, όπως ονομάζεται η τοποθεσία εντός του χωριού, αποτελεί ένα ξεχωριστό αξιοθέατο, γεμάτο μικρούς καταρράκτες, λιμνούλες, χήνες, ξύλινα γεφύρια και ένα μονοπάτι εύκολα προσβάσιμο χωρίς κανέναν βαθμό δυσκολίας. Με τα πλατανόφυλλα να έχουν στρώσει ένα πανέμορφο χειμερινό χαλί πλάι στο ποτάμι, οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι απλά μαγικές, είτε θελήσει να περπατήσει ολόκληρη τη διαδρομή από την μια άκρη του χωριού ως την άλλη, είτε απλά ένα μέρος αυτού.

Στην είσοδο του χωριού, ο μεγαλοπρεπής ναός του Αγίου Γεωργίου χτισμένος από το 1811 καλωσορίζει τους επισκέπτες. Την είσοδό του στολίζουν επτά πανύψηλα κυπαρίσσια, ενώ ο ίδιος ο ναός έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Πρόκειται για μια τρίκλιτη Βασιλική βυζαντινού ρυθμού με λιθόκτιστη σκεπή και 17 τρούλους στηριζόμενους σε 36 κολώνες, η οποία χτίστηκε μέσα σε 39 ημέρες την εποχή της τουρκοκρατίας. Ο θρύλος αναφέρει πως χτίστηκε έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανθρώπων του χωριού, καθώς η οθωμανική διοίκηση είχε συμφωνήσει να δημιουργηθεί χριστιανικός ναός στο χωριό μονάχα υπό την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 40 ημέρες αλλιώς θα τον γκρέμιζαν.

Οι τρεις Άγιες Τράπεζες εντός του ναού είναι αφιερωμένες στον Άγιο Κωνσταντίνο και στην Αγία Ελένη, στον Άγιο Γεώργιο και στον Άγιο Δημήτριο. Το ξυλόγλυπτο τέμπλο του είναι φτιαγμένο από την ξυλεία ενός τεράστιου κυπαρισσιού που μεταφέρθηκε στους ώμους από το διπλανό χωριό Πύργος.

Η Ζάχολη κάηκε το 1826 από απόσπασμα του Ιμπραήμ που κατέβηκε από την Γκούρα και οι κάτοικοι με αυτοθυσία κατάφεραν να σώσουν τον Άγιο Γεώργιο.

Στον κεντρικό δρόμο του χωριού, υπάρχουν ταβέρνες με ντόπια κρέατα και μεζέδες, ενώ στο χωριό λειτουργεί και ξενώνας, από τους λίγους στην ευρύτερη περιοχή.

Δείτε το βίντεο της ομάδας Travel Inspiration

SHARE