Φωτογραφία: airbnb
Φωτογραφία: airbnb
01|10|2022 08:00
SHARE
HIDDEN GEM

Η κρυφή βίλα στην καρδιά των Ελβετικών Άλπεων -Ένα πολυτελές καταφύγιο


Το ρουστίκ χωριό Vals στις ελβετικές Άλπεις είναι μια από τις πιο γραφικές περιοχές της χώρας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και φημίζεται για την καλαίσθητη αρχιτεκτονική του.

Η κεντρική πλατεία περιβάλλεται από τα λεγόμενα σπίτια Vals με στέγη από πέτρινα κεραμίδια από τον χαλαζίτη Vals που υπάρχει σε αφθονία στην ομώνυμη περιοχή. Με την πάροδο των ετών, το χωριό διατήρησε την αυθεντική οικιστική και αγροτική τυπολογία του, φροντίζοντας να παραμείνει ανέπαφη η γεωργία και ο αγροτικός ιστός του.

Μια από τις πιο αξιοσημείωτες αρχιτεκτονικές κατασκευές που βρίσκεται κρυμμένη μέσα στα βουνά του Vals είναι αυτή που εκμεταλλεύεται τα τοπικά υλικά, τη δομική τυπολογία και την τοπογραφία, ένα έργο που αφήνει το αρχικό τοπίο ανέπαφο και παρεμβαίνει διακριτικά για να δημιουργήσει μια μοναδική στο είδος της βραβευμένη κατοικία διακοπών: The Villa Vals.

Σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Bjarne Mastenbroek και Christian Müller των SeARCH και CMA, το σπίτι ήταν ένα όραμα ζωής του αρχιτέκτονα, σχεδιασμένο ως μια υλοποίηση του παιδικού του ονείρου να έχει ένα υπόγειο κρησφύγετο. Οι τοπικές αρχές, είχαν προειδοποιήσει τον αρχιτέκτονα ότι μια τόσο ασυνήθιστη πρόταση μπορεί να μην τύχει καλής υποδοχής από τους γείτονες, αλλά δεδομένου ότι το έργο ήταν ιδιαίτερα διακριτικό χωρίς να επιβάλλεται σε κανένα από τα σπίτια του χωριού ή τα ιαματικά λουτρά, η κατασκευή προχώρησε όπως είχε προγραμματιστεί.

Ο αρχιτέκτονας ήταν ανυποχώρητος στη διατήρηση της «τοπικότητας» ώστε να δείξει τον σεβασμό που αρμόζει στην πόλη, τους κατοίκους του χωριού και τις κατοικίες τους στην ήρεμη και απομονωμένη περιοχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια δομή που σχεδόν «δεν υπάρχει», αλλά έχει μεγάλο αρχιτεκτονικό αντίκτυπο.

Κατά την άφιξή τους στη βίλα οι επισκέπτες οδηγούνται από έναν αυθεντικό, πρωτόγονο αχυρώνα σε ένα σύγχρονο και φιλόξενο σπίτι. Ο αρχιτέκτονας μεταμόρφωσε μεν τον αχυρώνα, διατήρησε δε τον αυθεντικό του χαρακτήρα αφήνοντας τους τοίχους, το δάπεδο και την οροφή του στην αρχική τους κατάσταση. Η σύγχρονη παρέμβαση ξεκινά με την εντελώς γυμνή τσιμεντένια σήραγγα που οδηγεί στο νέο σπίτι, με ανοίγματα φεγγίτη που φέρνουν φυσικό φως.

Στο τέλος της σήραγγας, μια κοίλη γυάλινη πρόσοψη ανοίγεται προς το γύρω τοπίο, αποκαλύπτοντας την πανέμορφη θέα του Βαλς. Όσον αφορά το εσωτερικό, ο αρχιτέκτονας συνέθεσε με επιμέλεια την τοποθέτηση των υπνοδωματίων για να διασφαλίσει ότι κάθε δωμάτιο θα λάβει το μερίδιο που του αναλογεί σε φυσικό φως και πανοραμική θέα.

Η εντυπωσιακή βίλα Βαλς νοικιάζεται πλέον ως airbnb.

SHARE