Τατιάνα Παπαμόσχου
Φωτογράφος: Μενέλαος Μυρίλλας

Η Τατιάνα Παπαμόσχου μας ξεναγεί στη «Γαϊδουροχώρα»


Η Τατιάνα Παπαμόσχου δημιούργησε μαζί με τον Δημήτρη Στουπάκη το Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδουράκι στο Κορωπί και είναι επισκέψιμο για το κοινό.

Η ιδέα της Γαϊδουροχώρας προέκυψε από την αγάπη αυτών των δύο ανθρώπων και εφτά χρόνια τώρα οι επισκέπτες έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια τους. «Όλο αυτό ξεκίνησε από την επιθυμία που είχαμε με τον Δημήτρη όταν ανακαλύψαμε κάποια στιγμή πως δεν υπήρχε τίποτα που να εξειδικεύεται στα γαϊδουράκια. Ήμασταν πολλά χρόνια εθελοντές στο Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών και γνωρίσαμε από διασώσεις τα γαϊδουράκια. Έτσι, άρχισε να μας μπαίνει η ιδέα να φτιάξουμε έναν χώρο που να λειτουργεί σαν πόλος ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που να έχει στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούμενα γαϊδουράκια, τα οποία να έχουν προέλθει από κάποια ανάγκη. Θέλαμε ο στάβλος να λειτουργεί ως πρότυπο δείχνοντας στον επισκέπτη ή σε έναν ιδιοκτήτη που θα θέλει να μάθει περισσότερα για τα γαϊδουράκια πως είναι τα ίδια τα ζώα, ποιες είναι οι ανάγκες τους, η σωστή ζωή για αυτά προκειμένου να είναι χαρούμενα».

Από την άλλη, στη Γαϊδουροχώρα υπάρχει η υπηρεσία για θεραπεία σε παιδιά με ειδικές ανάγκες. «Έχουμε κέντρο ημερήσιας φροντίδας για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τα οποία κάνουν συστηματικά συνεδρίες με τα γαϊδουράκια. Αντί, λοιπόν, η συνεδρία να γίνεται σε ένα γραφείο πραγματοποιείται στη φύση. Στο animal therapy εντάσσεις στη θεραπεία τη συμμετοχή του ζώου χωρίς το ίδιο το ζώο να γνωρίζει πως είναι θεραπευτής. Για για γίνει αυτό χρειάζεται να έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων να μην τρομάζει εύκολα, να είναι ήρεμο, να μην είναι αντικοινωνικό και να θέλει να συμμετέχει- ξέρεις δεν αρέσει σε όλα τα γαϊδουράκια».

Διαβάστε περισσότερα για τη «Γαϊδουροχώρα» στο iefimerida.gr

SHARE