Μια βόλτα στο Κάτω Νευροκόπι
Μια βόλτα στο Κάτω Νευροκόπι/ Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary.gr
ΚΑΤΩ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

Κάτω Νευροκόπι: 7 στάσεις σε ένα μέρος που δεν είχες σκεφτεί να επισκεφτείς καλοκαίρι (αλλά αξίζει)


Αν σκέφτεστε να κάνετε μια εκδρομή το καλοκαίρι λίγο διαφορετική, τότε σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια βόλτα στα χωριά του Κάτω Νευροκοπίου.

Πλούσια βλάστηση, άγρια και ανέγγιχτη ομορφιά, άλογα που καλπάζουν ελεύθερα, καθαρός αέρας και υπέροχο φαγητό συνθέτουν μια αξέχαστη εξόρμηση στο Κάτω Νευροκόπι, όπου σας περιμένουν χωριά που δεν μοιάζουν με όσα έχετε επισκεφτεί έως σήμερα, διαθέτουν μια δική τους προσωπικότητα και υπόσχονται στιγμές αξέχαστες.

Οι άνθρωποι εδώ είναι φιλικοί, θα σε κεράσουν τον πιο μερακλίδικο καφέ και εκλεκτά χειροποίητα εδέσματα και θα σου προτείνουν ό,τι καλύτερο μπορείς να ζήσεις στον τόπο τους γιατί θέλουν να φύγεις με την υπόσχεση ότι θα επιστρέψεις.

Ακολουθούν οι στάσεις που αξίζει να κάνεις αν βρεθείς στο Κάτω Νευροκόπι:

Ποταμοί

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary..gr

Μια στάση στους Ποταμούς, ένα χωριό λουσμένο στη φύση είναι απαραίτητη στη συμβολή του Νέστου και του Δεσπάτη. Ένας φυσιολάτρης εδώ θα βρει έναν παράδεισο επί γης, αφού έχει πολλά μονοπάτια για να περπατήσει, ενώ στη λίμνη του μπορεί να κάνει βόλτα με το κανό του ή να ψαρέψει. Οι πεζοπορίες εδώ δεν είναι οργανωμένες, οπότε θα χρειαστείτε έναν έμπειρο οδηγό. Επισκεφτείτε σίγουρα το ξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, όπου τα καλοκαίρια μαζεύονται παρέες στα κιόσκια, ενώ στα 800 με 1000 μέτρα από εκεί έχει υπέροχους καταρράκτες για βόλτα και φωτογραφίες.

Λιβαδάκι

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary..gr

Επόμενη στάση το χωριό Λιβαδάκι, το οποίο είναι γνωστό για τον περίφημο μεταβυζαντινό του ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, το οποίο χτίστηκε το 1870 και παραμένει όπως είναι από τότε. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα διατηρημένα μνημεία, τουλάχιστον όσον αφορά το εσωτερικό του, ενώ η εικονογράφηση του ναού είναι λαϊκής τεχνοτροπίας και εντυπωσιάζει με τα χρώματά της, ενώ αξιόλογο είναι και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, όπως επίσης και το δεσποτικό.

Παγονέρι

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary..gr

Το πετρόκτιστο χωριό Παγονέρι πήρε το όνομά του από τις βρύσες του χωριού από όπου τρέχει παγωμένο νερό. Πολύ μικρό χωρίο, αλλά σε παραδοσιακό ύφος, έχει μια όμορφη πλατεία με θέα το φαλακρό και το καφενείο του. Ενώ ο πρόεδρος του χωριού Δημήτρης Μονιός έχει επιμεληθεί τη δημιουργία ενός αυτοσχέδιου λαογραφικού μουσείου, με παλιά αντικείμενα, που μαρτυρούν την ιστορικότητα και την παράδοση του τόπου. Οπωσδήποτε να κάνετε στάση στο εργαστήρι που «τρέχει» εκείνος μαζί με τη σύζυγό του, την Αναστασία, όπου μπορείτε να βρείτε απίστευτα γλυκά του κουταλιού, καβουρμά βουβαλίσιο, διάφορα τυριά και λικέρ από Κράνα.

Βόλακας

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary..gr

Ο Βόλακας βρίσκεται κοντά στην οροσειρά της Ροδόπης και είναι ένα χωριό όπου μπορείτε να μείνετε και χωρίς να πάτε πουθενά αλλού. Με φανταστικό φαγητό και εξαιρετικές ευκαιρίες για τους nature lovers να έρθουν σε επαφή με τη φύση. Το μονοπάτι Ε6, που περνάει από το χωριό και καταλήγει στο χιονοδρομικό κέντρου του Φαλακρού, περνάει από εδώ, αλλά δεν είναι πολύ οργανωμένο και χρειάζεται έμπειρο οδηγό. Εδώ θα δεις άλογα, αγελάδες και μοσχάρια να κυκλοφορούν ελεύθερα στο δρόμο, αλλά και σπάνια πανίδα, δίνοντας τον παλμό ενός τόπου με πλούσια πανίδα, ενώ οι fans της χλωρίδας ενδέχεται να βρουν άγρια και σπάνια λουλούδια.

Εξοχή

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary..gr

Το μικρό χωριό Εξοχή, λίγα χιλιόμετρα από τη Βουλγαρία, αξίζει μια επίσκεψη μόνο και μόνο για να δείτε τα μισοχτισμένα προσφυγικά σπίτια, των οποίων η κατασκευή ξεκίνησε το 1948. Σκοπός ήταν να φιλοξενήσουν ανθρώπους οι οποίοι είχαν μείνει άστεγοι και τα σπίτια τους είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο, όμως οι εργασίες διακόπηκαν ένα χρόνο αργότερα, γιατί ήταν πολύ μικρά και δεν μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες μιας αγροτικής οικογένειας. Αυτά έμειναν ημιτελή και σήμερα θυμίζουν απόκοσμο σκηνικό ταινίας.

Οχυρό Λίσσε

Φωτογραφία: Αριστοτέλης Σπηλιωτόπουλος/ Bovary..gr

Αφού είστε στην περιοχή, πρέπει περάσετε και από το Οχυρό Λίσσε, το οποίο βρίσκεται περίπου στα 2 χλμ. από το Νευροκόπι και πήρε το όνομά του από το διπλανό χωριό, το οποίο σήμερα είναι γνωστό ως Οχυρό. Το δαιδαλώδες συγκρότημα του οχυρού Λίσσε εντυπωσιάζει τον επισκέπτη τόσο για την κατασκευαστική του τεχνοτροπία όσο και για την ιστορία του κατά τον Β΄ Π.Π. Αφού επισκεφτείτε το μουσείο, οπωσδήποτε ακολουθήστε τον ξεναγό στο υπόγειο εσωτερικό, το οποίο έχει διαμορφωθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί κανείς να φανταστεί πώς ήταν η ζωή εκεί για τους ένστολους σε περίοδο πολέμου. Στο χωριό Οχυρό, μάλιστα, μπορείτε να ολοκληρώσετε την εμπειρία σας με μια προβολή εικονικής πραγματικότητας, όπου ένας στρατιώτης αφηγείται την ιστορία του.

Φράγμα Λευκογείων

www.nevrokopi.info

Οι φυσιολάτρες θα απολαύσουν μια βόλτα στο φράγμα Λευκογείων και τη λίμνη με το δαντελωτό σχήμα, η οποία πλούσια σε διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας. Βελανιδιές, σφενδάμια, πλατάνια, πεύκα, κέδρα, κρανιές και λεπτοκαρυές συναντούν πελαργούς, αετούς, τρυγώνια, αγριόκοτες, και το σκηνικό είναι πραγματικά μαγικό.. Γύρω από τη λίμνη υπάρχει σεσημασμένο μονοπάτι, όπου μπορείς να κάνεις βόλτα ή ποδήλατο, ενώ υπάρχουν και κιόσκα για να αράξεις και να απολαύσεις τη φύση.

SHARE