La Gaiola νησί
Φωτογραφία: Shutterstock
07|11|2020 10:00
SHARE
LA GAIOLA

La Gaiola: Ένα πανέμορφο αλλά καταραμένο νησί απέναντι από τις ακτές της Νάπολης


To Gaiola είναι ένα ιταλικό νησάκι περίπου 103 στρέμματα, απέναντι από τις ακτές της Νάπολης. Απίστευτης φυσικής ομορφιάς και γραφικό, χωρίζεται σε δυο μέρη που ενώνονται από μια γέφυρα, και αποτελούν πόλο έλξης ήδη από τα Ρωμαϊκά χρόνια καθώς εκεί υπήρχε ένας ναός προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης.

Μάλιστα μέχρι σήμερα οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα ερείπια, που μαρτυρούν το παρελθόν του νησιού. Ο μεγάλος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος λέγεται πως είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο νησί και συνήθιζε να διδάσκει εκεί τους μαθητές του. Τον 19ο αναδείχθηκε σε νησί στρατηγικής σημασίας για την προστασία του Κόλπου της Νάπολης.

Σήμερα όμως σε αυτό το μικρό νησί δεν μένει πλέον κανείς, και ο λόγος είναι πως κουβαλάει μια βαριά κατάρα, αφού οι κάτοικοί του έχουν βρει τραγικό θάνατο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, στις αρχές του 19ου αιώνα στο νησί κατοικούσε ένας ερημίτης που όλοι τον αποκαλούσαν «ο Μάγος» και επιβίωνε χάρη στην καλοσύνη και στη γενναιοδωρία των ψαράδων του νησιού. Ξαφνικά, μια μέρα, «ο Μάγος» μυστηριωδώς εξαφανίστηκε, χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Πολλοί ντόπιοι τότε άρχισαν να πιστεύουν πως καταράστηκε το νησί, αφού έκτοτε άρχισαν να συμβαίνουν περίεργα φαινόμενα.

Κάποια χρόνια αργότερα στη La Gaiola χτίστηκε μια μεγάλη βίλα από τον Luigi de Negri - που υπάρχει μέχρι και σήμερα. Ο Νegri με το που απέκτησε αυτό το πανέμορφο σπίτι χρεοκόπησε. Το 1911, ο καπετάνιος Gaspare Albenga προσέγγισε το νησί με το πλοίο του με σκοπό να το αγοράσει, όμως δυστυχώς το σκάφος συνετρίβη στους βράχους, αν και κάποιοι λένε πως δεν έγινε κανένα ναυάγιο, απλώς το πλοίο εξαφανίστηκε.

Mάλιστα κάποια στιγμή η βίλα πέρασε και στα χέρια του συγγραφέα Norman Douglas, που έχει γράψει και το «Land of Siren».

Οι κακοτυχίες συνεχίστηκαν το 1920, όταν ο τότε ιδιοκτήτης της, ένας Ελβετός που ονομαζόταν Hans Braun, βρέθηκε νεκρός και τυλιγμένος σε μια κουβέρτα. Δεν πέρασε πολύς καιρός και η γυναίκα του πνίγηκε στη θάλασσα. Επόμενος ιδιοκτήτης ήταν ο Γερμανός Otto Grunback, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διαμονή του στη βίλα. Ο Maurice-Yves Sandoz, ο επόμενος ιδιοκτήτης και μεγάλος φαρμακοβιομήχανος, αυτοκτόνησε σε ελβετικό ψυχιατρείο.

Ιδιοκτήτης του νησιού ήταν επίσης μια περίοδο ήταν ο γιος του θρυλικού επικεφαλής της Fiat, ο Gianni Agnelli. Και εκείνος όμως είχε την ίδια τύχη με τον Ελβετό μεγιστάνα. Τη σκυτάλη πήρε ο ανιψιός του Angelli που ήταν ο κληρονόμος της περιουσίας του, ο οποίος επίσης πέθανε στα 33 του χρόνια από μία εξαιρετικά σπάνια μορφή επιθετικής λευχαιμίας. Επίσης ο δισεκατομμυριούχος Paul Getty ήταν ένας από αυτούς που ενδιαφέρθηκαν και αγόρασαν το νησί, αλλά λίγο καιρό μετά απήχθη ο εγγονός του από τη Μαφία της Καλαβρίας.

Τελευταίος ιδιοκτήτης του νησιού ήταν ο Gianpasquale Grappone, ιδιοκτήτης ασφαλιστικής εταιρείας, ο οποίος έχασε ολόκληρη την περιουσία του και κατέληξε στη φυλακή εξαιτίας υπέρογκων χρεών.

Μέχρι και πριν λίγα χρόνια, το 2009, η «κατάρα» του ήρθε ξανά στην επικαιρότητα μετά από μια διπλή δολοφονία. Αυτή τη φορά ένα ζευγάρι που έμενε απέναντι από τη βίλα δολοφονήθηκε άγρια, θυμίζοντας και πάλι στους Ιταλούς την περίεργη ενέργεια του τόπου.

Σήμερα το νησί βρίσκεται πια στα χέρια της πολιτείας, που έχει δημιουργήσει το «Υποβρύχιο Πάρκο της Gaiola». Η περίφημη βίλα έχει ερημώσει και πλέον το μέρος επισκέπτονται τα καλοκαίρια πολλοί παραθεριστές, οι οποίοι με ένα βαρκάκι κάνουν τον γύρο για να θαυμάσουν το φυσικό τοπίο, προστατευμένοι από την κατάρα. Η παραλία του με τη λεπτή χρυσή αμμουδιά και τα ρηχά κρυστάλλινα νερά που σιγά σιγά βαθαίνουν είναι ιδανική για καταδύσεις, κι ενώ δεν είναι οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες, διαθέτει ένα μικρό αναψυκτήριο.





SHARE