Επισκεφτήκαμε το καφέ ζαχαροπλαστείο «Φυλλοσοφίες» στο Ηράκλειο Κρήτης, που συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και πήραμε τη συνταγή για αυθεντική πολίτικη μπουγάτσα.
Έναν τόπο για να τον γνωρίσεις πολύ καλά χρειάζεται να περιπλανηθείς μέσα στις γειτονιές του και να γευτείς τη γαστρονομία του. Ένα φθινοπωρινό πρωινό, που μοιάζει περισσότερο με καλoκαίρι, επισκέπτομαι την πλατεία Λιονταριών Ηρακλείου Κρήτης. Θεωρείται ένα από τα ελκυστικότερα ενετικά μνημεία και σύμβολο της πόλης -εκεί περιστρέφεται η ζωή των κατοίκων και των τουριστών.
Νωρίς το πρωί κατευθύνομαι στην πλατεία Λιονταριών και κάθομαι σε ένα από τα κεντρικά τραπεζάκια στις «Φυλλοσοφίες», ένα ιστορικό καφέ ζαχαροπλαστείο που φέτος συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Τριγύρω μου παρατηρώ μια γιαγιά με τα εγγόνια της να απολαμβάνουν γλυκιά μπουγάτσα, πασπαλισμένη με άχνη, μια παρέα μόνιμων κατοίκων που έχουν έρθει για τον πρώτο καφέ της ημέρας, μια κοπέλα να δοκιμάζει τον Μικρασιάτικο καφέ της με ένα λουκούμι, όπως ακριβώς σερβίρεται και στην Πόλη, διαβάζοντας βιβλίο και τουρίστες που δοκιμάζουν αλμυρές γεύσεις μπουγάτσας και λαχταριστούς λουκουμάδες.