Το νησί με το υπέροχο Λεμονοδάσος
Φωτογραφία: Shutterstock
TRAVEL

Πόρος: Το νησί με το υπέροχο λεμονοδάσος -Μια μεγάλη έκταση από κτήματα με λεμονιές


Ένα δάσος γεμάτο λεμονόδεντρα γνωρίζει τεράστια τουριστική ανταπόκριση και το τοπίο είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας φημίζεται για τον πλούτο του και τα τοπικά του προϊόντα. Έτσι, το μαγευτικό Λεμονοδάσος, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση μιας ώρας με το πλοίο από την Αθήνα και είναι ένα από τα ομορφότερα, αλλά άγνωστα δάση.

O λόγος για τον Πόρο, που αν για κάτι φημίζεται για τα υπέροχα τοπία του και τα καταγάλανα νερά του, έχει και αυτό το υπέροχο Λεμονοδάσος.

Από το μακρινό ‘30 όπως περιγράφεται και στο ομότιτλο βιβλίο του Κοσμά Πολίτη, οι κάτοικοι περιηγούνταν στο δάσος με γαϊδουράκια και τα λεμόνια γίνονταν εξαγωγές σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Ένα δάσος γεμάτο λεμονόδεντρα

Το δάσος παραμένει «ζωντανό» χαρίζοντας τα αρώματα από τους ανθούς του σε όσους επισκέπτες επιθυμούν να δουν από κοντά τον επίγειο αυτόν παράδεισο ενώ εκεί βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του brand Lemonodasos για φρέσκους χυμούς, γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες και τσάι.

Όπως αναφέρεται στο στο greekgastronomyguide, στο Λεμονοδάσος το 1828 υπήρχαν τουλάχιστον 10.000 λεμονόδεντρα. Με τα χρόνια, υπήρξε αύξηση στους καρπούς με αποτέλεσμα τα κέρδη για τους κατοίκους του Πόρου να είναι μεγάλα. Η ανάπτυξη κράτησε όμως μέχρι και το ‘70 περίπου και σήμερα, οι μισές ρίζες έχουν εγκαταλειφθεί με τους περισσότερους ιδιοκτήτες.

Το Λεμονοδάσος βρίσκεται στην περιοχή του Γαλατά ανήκει όμως διοικητικά στον Πόρο. Γίνονται ενέργειες για την αναβίωσή του ενώ εθελοντές και κάτοικοι επίσης έχουν επιμεληθεί την φροντίδα του ώστε να μείνει ζωντανή η ιστορία και το ονειρεμένο τοπίο του.

Σίγουρα, όσοι επισκέπτονται τον Πόρο φροντίζουν να πραγματοποιήσουν έναν όμορφο περίπατο στα μονοπάτια του, μια εμπειρία που μένει αξέχαστη.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε στον Πόρο

Οι παραλίες επίσης στον Πόρο είναι εντυπωσιακές. Καταγάλανα και καθαρά νερά και υπέροχες αμμουδιές σε περιμένουν τις ζεστές ημέρες και αναμφισβήτητα, η Παραλία της Αγάπης ξεχωρίζει.

Φωτογραφία: tripadvisor

Επίσης, τι καλύτερο από ανοιξιάτικα - καλοκαιρινά βράδια σε ένα από τα πιο όμορφα Θερινά σινεμά; Το Cinema Diana, θα σας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή, φέρνοντας μια μοναδική νοσταλγία με πολλούς από τους κατοίκους να λένε πως τους φέρνει όμορφες μνήμες από τα παιδικά τους χρόνια.

Τέλος, στο πρόγραμμα πρέπει να βάλετε και μια επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο του Πόρου, όπου τα εκθέματα θα σας βοηθήσουν να γνωρίσετε καλύτερα την ιστορία της περιοχής. Ο χώρος είναι μικρός αλλά όσα θα δείτε και θα διαβάσετε, πολύτιμα.

SHARE