solo travel
Φωτογραφία: Ibrahim Rifath/ Unsplash
19|10|2022 12:05
SHARE
SOLO TRAVEL

Solo traveller: 10+1 συμβουλές αν αποφασίσεις να ταξιδέψεις μόνη σου


Μπορεί να κουράζεσαι να περιμένεις για το πότε (και αν!) θα συμπέσουν οι άδειές σας με την υπόλοιπη παρέα, είτε απλά να θέλεις λίγο χρόνο με τον εαυτό σου. Ίσως να γυροέφερνε σαν σκέψη στο μυαλό σου εδώ και αρκετό καιρό. Σε κάθε περίπτωση είσαι αποφασισμένη το επόμενο ταξίδι σου να μην είναι ούτε με φίλους, αλλά ούτε και με τη σχέση σου. Καλώς ήρθες στο club των solo travellers!

Ετοιμάσου να ζήσεις μαγικές και συναρπαστικές εμπειρίες, να βγεις έξω από την comfort zone σου, αλλά και να εξελιχθείς πέρα από τα όρια που είχες θέσει η ίδια για τον εαυτό σου.

1. Το πρώτο βήμα, από τη στιγμή που θα έχεις κλείσει τα εισιτήρια και λίγο πριν κλείσεις και το φερμουάρ στις βαλίτσες σου, θα είναι να ανακοινώσεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα πού θα είσαι και ποιο έχεις σχεδιάσει να είναι το πρόγραμμά σου. Κάπου εκεί θα χρειαστεί να αντιμετωπίσεις και τις αντιδράσεις τους στην ιδέα του ότι θα ταξιδέψεις μόνη σου. Μην εκπλαγείς που κάποιοι θα το καταλάβουν καλύτερα από άλλους! Το βασικό είναι να είσαι ασφαλής, οπότε κάνε μαζί τους μια συνεννόηση τύπου: «αν δεν δημοσιεύσω μια selfie στο ηλιοβασίλεμα για πέντε συνεχόμενες ημέρες, επικοινωνήστε και δείτε αν είμαι καλά». (Και μια που είπαμε selfie: πάρε και ένα μικρό τρίποδο μαζί σου!)

2. Το solo traveling σου δίνει την απόλυτη ελευθερία. Ξυπνάς και είσαι μόνη σου, αυτό σημαίνει ότι μπορείς να πας όπου θέλεις, όταν το θέλεις και αν φυσικά το θέλεις. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με αυτή την ελευθερία και τον άπειρο χώρο δυνατοτήτων, συναντάς τον εαυτό σου. Φτάνεις στα όρια του να γνωρίσεις τι σου αρέσει και τι δεν σου αρέσει. Δεν υπάρχει κανένας να σε επηρεάσει προς μία κατεύθυνση ή να παρακάμψει τις επιθυμίες σου. Θες σούσι; Θα φας σούσι. Θες να φύγεις και να πας σε μια άλλη πόλη; Ελεύθερα. Θες να δοκιμάσεις το bungee jumping; Καν 'το.

3. Τα στατιστικά στοιχεία από κάθε γωνία του κόσμου δείχνουν την αύξηση της ζήτησης των solo ταξιδιών. Τα δεδομένα από την δημοφιλέστερη πλατφόρμα ενοικίασης καταλυμάτων αποδεικνύουν ότι πριν από την πανδημία, μόνο το 14% των ταξιδιωτών πήγαιναν μόνοι, αλλά μέχρι τα μέσα του 2021 ο αριθμός αυτός είχε σχεδόν διπλασιαστεί στο 23% και η τάση εξακολουθεί να είναι διαρκώς ανοδική.

4. Ταξιδιωτική ασφάλιση. Νομίζεις ότι δεν τη χρειάζεσαι; Ξανασκέψου το. Εάν δεν αγοράσεις ταξιδιωτική ασφάλιση, είσαι υπεύθυνη για οτιδήποτε μπορεί να πάει στραβά στο ταξίδι σου (από ακύρωσης πτήσης μέχρι απώλεια αποσκευών ή εγγράφων) αλλά και για όλα τα έξοδα που συνεπάγονται της κάθε αναποδιάς. Με την ασφάλεια, μπορείς να διεκδικήσεις πολλά από αυτά τα χρήματα πίσω.

5. Η κοινή λογική βέβαια δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μην έχεις όλα σου τα χρήματα σε ένα μέρος, μην ταξιδεύεις μόνο με μια κάρτα μαζί σου, έχε εκτυπωμένο αντίγραφο των εγγράφων σου -και γιατί όχι και σκαναρισμένα στο κινητό σου! Το ίδιο ισχύει και για τις διευθύνσεις των ξενοδοχείων που πρόκειται να μείνεις.

Φωτογραφία: Shutterstock

6. Πες όχι στις περιττές αποσκευές. Και μπορεί αυτή να είναι μια πάγια συμβουλή, όταν όμως ταξιδεύεις μόνη σου αποκτά κυριολεκτική βαρύτητα. Μια ογκώδης βαλίτσα θα σε δυσκολέψει τη στιγμή που θα θες να πας τουαλέτα και δεν θα υπάρχει κανένας στην οπτική σου ακτίνα που να σου εμπνέει εμπιστοσύνη, όπως και ένα εξαιρετικά βαρύ σακίδιο θα σου χαλάσει τη διάθεση ή ακόμα και θα περιορίσει τις εκδρομές που μπορεί να θελήσεις να κάνεις.

7. Μπορεί οι solo travellers να έχουν αυξηθεί, τα μονόκλινα δωμάτια των ξενοδοχείων όμως παραμένουν ιδιαίτερα ακριβά –πολλές φορές οι τιμές τους δεν διαφέρουν σημαντικά από ένα δίκλινο. Οι ξενώνες και τα B&B καταλύματα είναι ιδανικά για όσους ταξιδεύουν μόνοι τους, καθώς έχουν λιγότερους επισκέπτες, διαθέτουν κοινόχρηστους χώρους που προωθούν την κοινωνικοποίηση, ενώ προσφέρουν και πιο άμεση επαφή με τους ιδιοκτήτες.

8. Το να ξεκινάς συζητήσεις με αγνώστους μπορεί να είναι μια πρόκληση, ειδικά αν έχεις μεγαλώσει σε πιο περιορισμένα και εσωστρεφή περιβάλλοντα. Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες μπορεί να αλλάξουν το ταξίδι σου, αν όχι και τον τρόπο που αντιμετωπίζεις τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω σου. Υπάρχουν πολλές δεξιότητες που θα αναπτύξεις μέσα από την επικοινωνία με ανθρώπους που δεν ξέρεις, τόσο γλωσσικές όσο και κοινωνικές. Για να μην μιλήσουμε για την αυτοπεποίθησή σου που θα εκτοξευτεί στα ύψη!

9. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που μαθαίνεις μια ξένη γλώσσα. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να κάνεις το γλωσσικό σου άλμα από το να βρεθείς μόνη σου σε μια χώρα όπου θα κληθείς να μιλήσεις προκειμένου να συνεννοηθείς με τους ντόπιους. Όταν ταξιδεύουμε με άλλους, είναι πιο πιθανό να βασιστούμε σε αυτούς για βοήθεια στη μετάφραση. Και, ας το παραδεχτούμε, κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της μέρας μας επικοινωνούμε μεταξύ μας στη μητρική μας γλώσσα.

10. Η Ιταλία και η Ισπανία είναι δύο από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για τις Ελληνίδες solo travellers, ειδικά για το πρώτο τους ταξίδι. Πρόκειται για δυο χώρες αρκετά κοντά μας, τόσο γεωγραφικά όσο και από θέμα κουλτούρας. Μην περιορίζεσαι όμως. Το καλό με το να ταξιδεύεις μόνη σου είναι πως μπορείς να πας ακριβώς εκεί που ονειρεύεσαι –αρκεί φυσικά να το επιτρέπει το budget σου!

11. Υπάρχουν δεκάδες, μπορεί και εκατοντάδες, forums για solo travellers πολλά εκ των οποίων ειδικά για γυναίκες. Επικοινώνησε με όσες έχουν ήδη επισκεφτεί τον προορισμό σου, θέσε τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς σου προκειμένου να μοιραστείς και να συλλέξεις πληροφορίες.

Τα solo ταξίδια δεν είναι για όλους. Μερικοί άνθρωποι επιστρέφουν στο σπίτι τους πριν καν ολοκληρωθεί το ταξίδι τους, άλλοι αγχώνονται για εβδομάδες πριν την αναχώρησή τους και μερικοί νιώθουν το αίσθημα της απελευθέρωσης με το που μπαίνουν στο αεροπλάνο. Ποτέ δεν θα μάθεις σε ποια κατηγορία ανήκεις αν δεν ταξιδέψεις μόνη σου έστω για μια φορά. Είτε πρόκειται για ένα Σαββατοκύριακο, είτε για διακοπές δύο εβδομάδων, είτε για ταξίδι στην άλλη άκρη του κόσμου, η γη είναι εδώ και σε περιμένει να την εξερευνήσεις!

SHARE