Acqua Alta
Acqua Alta/ Φωτογραφία: Unsplash/ Alexandra Tran
VENICE

Ένα από τα πιο «ινσταγκραμικά» βιβλιοπωλεία στον κόσμο -Ονειρικό, με σκάλα φτιαγμένη από βιβλία


Η Bενετία δεν φημίζεται μόνο για τα καναλιά της, αλλά και για το Acqua Alta, ένα βιβλιοπωλείο που φιγουράρει στα Ιnstagram account των πιο ψαγμένων instagrammers.

Εάν μπορείτε να χαθείτε με τις ώρες σε ένα βιβλίο, τότε σίγουρα μπορείτε να χαθείτε για ώρες σε ένα βιβλιοπωλείο

Σε κάθε γωνιά της γης υπάρχει κάπου κρυμμένο ένα μικρό βιβλιοπωλείο, ένας ναός για κάθε βιβλιόφιλο. Μικρά, μεγάλα, αχανή ή πολύ στενά, είτε πιο άγνωστα, είτε πιο διάσημα, το μόνο σίγουρο είναι ότι τα γεμάτα βιβλία ράφια και η μυρωδιά του χαρτιού (ή του «φρέσκου βιβλίου» αν προτιμάτε) δημιουργούν μια «ειδυλλιακή» ατμόσφαιρα, ελκυστική σε βιβλιοφάγους και μη. Άλλωστε δε βγήκε τυχαία το ρητό «Η αγορά βιβλίων είναι ένα εντελώς διαφορετικό χόμπι απ’ το διάβασμα των βιβλίων», σωστά;

Και μπορεί η Βενετία να μην φημίζεται για τα βιβλιοπωλεία της, αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο βιβλιοπωλείο που αξίζει τον τίτλο του πιο ινσταγραμμικού και φιγουράρει στο Ιnstagram account κάθε ταξιδιώτη που επισκέπτεται την πόλη. 

Mέσα στο πιο ινσταγραμμικό βιβλιοπωλείο του κόσμου

Ο λόγος για το Acqua Alta της Βενετίας, το οποίο για πολλούς είναι το "πιο ινσταγραμμικό βιβλιοπωλείο στον κόσμο”. Ανοιξε το 2004 και ιδιοκτήτης του είναι ο Luigi, ένας ευδιάθετος κύριος που προτιμά να χαιρετά τους πελάτες …στα γαλλικά!

Οι περισσότεροι το ανακαλύπτουν τυχαία περιπλανώμενοι στα μικροσκοπικά σοκάκια της Βενετίας και χαίρονται όταν συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται μπροστά του, γιατί το έχουν ξανακούσει.

Το Libreria Acqua Alta μεταφράζεται ως "βιβλιοπωλείο με ψηλά νερά". "Acqua alta" άλλωστε σημαίνει "ψηλά νερά" στα ιταλικά, και στη Βενετία, είναι το όνομα όχι μόνο αυτού του βιβλιοπωλείου αλλά και των πλημμυρών που βιώνει η πόλη κάθε χρόνο. Πρόκειται για ένα υδάτινο φυσικό φαινόμενο που προκαλείται όταν η βαρύτητα του φεγγαριού συνδυάζεται με τον άνεμο Σιρόκο και μαζί δημιουργούν παλίρροια οπότε νερά από την Αδριατική μπαίνουν μέσα στα κανάλια της Βενετίας.

Ωστόσο, το βιβλιοπωλείο Acqua Alta φημίζεται, ουσιαστικά, για δύο πράγματα: τη μοναδική μέθοδο αποθήκευσης των βιβλίων και την όμορφη διακόσμησή.

Όπως υποδηλώνει και το όνομα, σημαντικό μέρος της προσπάθειας που καταβάλλεται για τη λειτουργία του βιβλιοπωλείου είναι αφιερωμένο στη διασφάλιση ότι το απόθεμα δεν θα καταστραφεί, όταν το βιβλιοπωλείο πλημμυρίσει. Μάλιστα επειδή βρίσκεται κυριολεκτικά πάνω σε ένα κανάλι, είναι προφανώς προετοιμασμένοι για τη διαχείριση αυτού του φαινομένου.

Ετσι, τα βιβλία της Libreria Acqua Alta αποθηκεύονται σε γόνδολες και ψηλά ράφια. Αυτό δίνει στο εσωτερικό του καταστήματος μια απολαυστικά αίσθηση, σχεδόν σαν να περιπλανιέται ο επισκέπτης μέσα σε ένα χρονοντούλαπο ή σεντούκι με θησαυρούς βιβλίων.

Διαλέξτε βιβλία μέσα από τη γόνδολα.
Τα περισσότερα βιβλία είναι στα ιταλικά αλλά υπάρχουν και αρκετά στα αγγλικά.

Η Libreria Acqua Alta, εν μέρει λόγω αυτής της χαοτικής αίσθησης και της μοναδικής και κυριολεκτικής σκάλας βιβλίων, έχει κερδίσει τον τίτλο της πιο ινσταγραμμικής βιβλιοθήκης.

Το βιβλία είναι ένα μείγμα από καινούργια και μεταχειρισμένα, τα περισσότερα είναι στα ιταλικά, αλλά διατίθενται επίσης αγγλικά και άλλες γλώσσες - και, φυσικά, το Libreria Acqua Alta διαθέτει μια σημαντική συλλογή βιβλίων για τη Βενετία.

Το Liberia Acqua Alta είναι αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο και αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για τους επισκέπτες της Βενετίας.

Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να αγοράσουν μια από τις πολλές vintage καρτ ποστάλ που πωλούνται στο κατάστημα.

Μια μοναδική σκάλα με βιβλία

Στην πίσω βεράντα της Libreria Acqua Alta βρίσκεται το πιο διάσημο φωτογραφικό της σημείο: μια σκάλα φτιαγμένη από κατεστραμμένα  βιβλία και ξεπερασμένες εγκυκλοπαίδειες.

Παλιές εγκυκλοπαίδειες, εκείνες που κανείς πια δεν αγοράζει, έχουν μετατραπεί σε σκαλοπάτια.
Ένα αναμφισβήτητα ξεχωριστό βιβλιοπωλείο.

Βέβαια τα βιβλία φαίνονται λίγο φθαρμένα και ταλαιπωρημένα, ίσως από τις πολλές πλημμύρες, αλλά αν ο δρόμος σας βγάλει στη Βενετία, αξίζει οπωσδήποτε μια επίσκεψη!

Φωτογραφίες: shutterstock, instagram

SHARE