Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ
Φωτογραφία: Shutterstock
03|11|2022 08:02
SHARE
ΜΑΓΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

Δύο μήνες στο απόλυτο σκοτάδι -TikToker δείχνει πώς είναι η ζωή στον βορειότερο οικισμό του πλανήτη


Στην καρδιά του παγωμένου Αρκτικού Ωκεανού, υπάρχει μια κατοικημένη περιοχή περίπου 2μιση χιλιάδων κατοίκων.

Πρόκειται για το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ, που διοικητικά ανήκει στη Νορβηγία και περιλαμβάνει 11 νησιά από τα οποία μόνο τα 3 κατοικούνται.

Η πόλη-σταρ των νησιών, που συγκεντρώνει τον βασικό πληθυσμό των νησιών λέγεται Λονγκγιαρμπιέν (Longyearbyen) και αποτελεί τουριστικό προορισμό για μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων από ό,τι ίσως φαντάζεστε.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι το Λονγκγιαρμπιέν συγκεντρώνει 50 διαφορετικές εθνικότητες και, όπως δείχνουν ντοκιμαντέρ και διάφορα ρεπορτάζ που έχουν γίνει για τα Σβάλμπαρντ τα τελευταία χρόνια, αρκετές περιπτώσεις αφορούν ανθρώπους από την Ευρώπη που μετακόμισαν εκεί για δουλειά και κατέληξαν να ερωτευτούν το μέρος.

Το Λονγκγιαρμπιέν διαθέτει νοσοκομείο, σχολείο, πανεπιστήμιο, κινηματογράφο, ξενοδοχεία και δύο μουσεία, και οι περισσότερες δουλειές που μπορεί να βρει κανείς εκεί αφορούν την εξόρυξη άνθρακα, την έρευνα στη φύση και τον τουρισμό.

Καθώς στην περιοχή ζουν αρκετές πολικές αρκούδες, υπάρχει η σύσταση προς τους κατοίκους να έχουν μαζί τους όπλο σε περίπτωση...συνάντησης μαζί τους, ενώ οι έγκυες γυναίκες πρέπει να μεταφερθούν σε κάποια νορβηγική πόλη πριν τον τοκετό ώστε να γεννήσουν εκεί.

Ένα από τα πιο μαγευτικά στοιχεία της ζωής σε πολικό κλίμα είναι φυσικά ο καιρός.

Για τους κατοίκους των Σβάλμπαρντ, ο χρόνος χωρίζεται σε τέσσερις μήνες νύχτας -εκ των οποίων οι 2μιση είναι στο απόλυτο σκοτάδι -, τέσσερις μήνες μέρας και ενδιάμεσες περιόδους λυκόφωτος.

H Cecilia Blomdahl είναι μια φωτογράφος και βιντεογράφος, η οποία ζει στo Λονγκγιαρμπιέν τα τελευταία 7 χρόνια.

Η ίδια ζει σε μια καμπίνα λίγο έξω από τον οικισμό με τον φίλο της και το σκυλάκι τους.

Η ίδια μοιράζεται στιγμιότυπα από την καθημερινότητά της στην πόλη και η ιδιαιτερότητα του μέρους της έχει εξασφαλίσει έναν μεγάλο αριθμό ακόλουθων στις διάφορες πλατφόρμες των social media.

Στα βίντεό της, η ίδια «ξεναγεί» το κοινό στην καμπίνα της, δείχνει το «μυστικό» για να κοιμάσαι καλά στην πολική νύχτα (η απάντηση είναι να έχεις δύο ξεχωριστά παπλώματα), αλλά και πώς είναι να ζεις δύο μήνες στο απόλυτο σκοτάδι.

Στο βίντεο που ανάρτησε στο Tik Tok, απαντώντας στο σχόλιο ενός χρήστη που χαρακτήρισε το πολικό κλίμα ως «καταθλιπτικό», η ίδια το λατρεύει, ενώ δείχνει πώς οι κάτοικοι της περιοχής συνεχίζουν κανονικά τις δραστηριότητές τους.

Το καλύτερο;

Το βόρειο σέλας που φωτίζει τον ουρανό, και όπως λέει η Cecilia «χορεύει» γύρω από την πόλη όλο αυτό το διάστημα.

@sejsejlija Replying to @blondbomm #svalbard #longyearbyen #polarnight ♬ In The Forest (Acoustic Indie No Copyright) - Instrumental - Lesfm & Olexy

Μάλιστα, όπως σχολιάζει σε άλλο βίντεο, ο ήλιος έδυσε οριστικά στα τέλη του Οκτώβρη και η επόμενη φορά που θα τον ξαναδούν θα είναι τον Μάρτιο του 2023.

Μαγεία!

@sejsejlija Only 10 days left!! #svalbard #polarnight #longyearbyen ♬ In The Forest (Acoustic Indie No Copyright) - Instrumental - Lesfm & Olexy
SHARE