Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας
Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας /Φωτογραφία: Shutterstock
ΙΣΠΑΝΙΑ

Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας: Η γραφική πόλη της Ανδαλουσίας, χτισμένη μέσα σε βράχο


Το Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας είναι μια πόλη της νότιας Ισπανίας, πολύ διαφορετική από όλες τις άλλες και συνάμα πανέμορφη.

Βρίσκεται στην Ανδαλουσία, 157 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κάντιθ και έχει 3.000 κατοίκους.

Η πόλη αυτή είναι χτισμένη κυριολεκτικά κάτω από έναν ογκώδη βράχο. Είναι χτισμένη στις δύο πλευρές ενός μικρού ποταμού, του Rio Trejo, που διασχίζει ένα μικρό φαράγγι.

Λέγεται ότι η περιοχή κατοικείται ήδη από την προϊστορική περίοδο. Εκεί υπήρχε οχυρωμένη πόλη των Μαυριτανών, ενώ το κάστρο της πόλης χρονολογείται από την περίοδο των Aλμοαδών, τον 12ο αιώνα μ.Χ. Οι Χριστιανοί κατάφεραν να την καταλάβουν, μετά από πολιορκία 15 ημερών, το 1484.

Το όνομά της έχει ιδιαίτερη σημασία. Το «Setenil» προέρχεται από τις λατινικές λέξεις «septem nihil» (επτά φορές τίποτα) και αναφέρεται στις επτά φορές που οι καθολικοί ηγεμόνες προσπάθησαν να πάρουν την περιοχή από τους Μαυριτανούς, που κυβερνούσαν μεγάλο μέρος της Ισπανίας για αιώνες.

Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας
Φωτογραφία: AP

Το δεύτερο μέρος της ονομασίας έχει να κάνει με το κρασί που παράγει η πόλη. «Bodegas» στα ισπανικά σημαίνει αποθήκη ή οινοποιείο. Έχει τις ρίζες της στην κατάληψη της πόλης από τους Χριστιανούς, που ξεκίνησαν να καλλιεργούν αμπέλια και να βγάζουν κρασί. Οι περιοχές κάτω από το βράχο αποδείχθηκαν δροσερές και κατάλληλες για να αποθηκεύουν τα προϊόντα που παρήγαγαν.

Οι κάτοικοι επέλεξαν να χτίσουν εκεί την πόλη τους για πολλούς και πρακτικούς λόγους. Οι φυσικές σπηλιές και τα κοιλώματα αποδείχθηκαν ιδανικά για να ζήσει κανείς, καθώς, αντί να φτιάξουν ολόκληρα σπίτια, μια πρόσοψη ήταν αρκετή. Ακόμη, τα σπίτια αυτά προσφέρουν ζέστη τον χειμώνα και δροσιά το καλοκαίρι. Αυτή η τεχνική κατασκευής ονομάζεται «abrigo bajo rocas», δηλαδή «καταφύγιο κάτω από τους βράχους».

Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας
Φωτογραφία: Shutterstock

Το Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας συγκαταλέγεται στις λευκές πόλεις (Pueblos Blancos) της Ανδαλουσίας με κοινό χαρακτηριστικό τους ασβεστωμένους τοίχους και τις κόκκινες ή καφέ κεραμοσκεπές.

Η πόλη παράγει κρεατικά, όπως το περίφημο λουκάνικο chorizo, χοιρινό, αλλά και τοπικά γλυκά όπως και κρασί. Έχει μοναδικά εστιατόριο και μπαρ ενώ προμηθεύει τις γύρω περιοχές με φρούτα και λαχανικά.

Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας
Φωτογραφία: Shutterstock

Στην πόλη διοργανώνεται καρναβάλι με παρελάσεις, μουσική και χορό. Κατά τη διάρκεια του έτους, διοργανώνονται και άλλες εκδηλώσεις με συναυλίες, παιχνίδια και γευσιγνωσία, που αποτελούν πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Η θέα είναι φανταστική, ενώ τα σοκάκια με τον επιβλητικό βράχο από πάνω κόβουν την ανάσα.

Η γραφική πόλη βρίσκεται πολύ κοντά στην επίσης πανέμορφη Ρόντα, που μπορούν να συνδυαστούν στο ίδιο ταξίδι.

Σετενίλ ντε λας Μποντέγκας
Φωτογραφία: AP
SHARE