Μάτσου Πίτσου
Ένα από τα θαύματα του ανθρώπου/Φωτογραφία: Unsplash
07|04|2020 11:36
SHARE
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ

Στα χνάρια των Ίνκας και των Μάγιας -Τα δύο ιστορικά μνημεία έρχονται με ένα κλικ στην οθόνη σου


Όσο πλησιάζουν οι μέρες του Πάσχα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη μας για ένα ταξίδι. Τα προγράμματά που αναβλήθηκαν, τα μέρη που φέτος δεν θα πάμε, οι φίλοι που δεν θα δούμε τριγυρίζουν στο μυαλό μας συνέχεια.

Όμως ακόμα και μέσα στην καραντίνα μπορούμε να αποδράσουμε έστω και για λίγο, αφού το διαδίκτυο μάς προσφέρει τη δυνατότητα να περιπλανηθούμε στους χώρους των πιο σημαντικών μνημείων από όλο τον κόσμο.

Να λοιπόν η ευκαιρία να μεταφερθείτε σε δύο προορισμούς σπάνιους και μοναδικούς, εκεί όπου γράφτηκε η Ιστορία της ανθρωπότητας.

Πρώτη επιλογή να ακολουθήσετε τα ίχνη των Ίνκας να βρεθείτε στο μακρινό Μάτσου Πίτσου, το «Ιερό Βουνό», όπως λέγεται στην γλώσσα των Κετσούα, που θεωρείται το τελευταίο καταφύγιό τους εναντίον των Ισπανών. Βέβαια μερικοί αρχαιολόγοι αμφισβητούν αυτή την άποψη, καθώς η οίκηση στο συγκεκριμένο σημείο δεν ήταν εφικτή για μεγάλο διάστημα.

Unsplash

Το Μάτσου Πίτσου χτίστηκε το 1460 και χρησίμευε ως αστρονομικό παρατηρητήριο με αρχείο χρονολόγησης, λατρευτικό κέντρο και ως θερινά ανάκτορα των βασιλέων.

Μυστήριο αποτελεί πώς χωρίς ζώα και τροχούς κατάφεραν να μεταφέρουν στην κορυφή των Άνδεων τόσο μεγάλες πέτρες και γι’ αυτό και το συγκεκριμένο μέρος θεωρείται ένα από τα θαύματα του Νέου Κόσμου. Όμως επέλεξαν τη συγκεκριμένη τοποθεσία, γιατί αποτελεί ένα πλέγμα τεκτονικών πλακών και ρηγμάτων που προφυλάσσουν την περιοχή από την έντονη σεισμική δραστηριότητα του Περού.

Η πόλη πάντως φαίνεται ότι εγκαταλείφθηκε, όταν ο ηγεμόνας Μάνκο Ίνκα, γνωστός και ως Μάνκο Καπάκ ο Β', ξεκίνησε τον αγώνα ανεξαρτησίας των Ίνκας από τους Ισπανούς κατακτητές, γιατί όπως φαίνεται από τα ευρήματα μάλλον την πόλη χτύπησε μια μεταδοτική ασθένεια. Έκτοτε κανένας δεν αναφέρθηκε στο Μάτσου Πίτσου, που ταυτίζεται με τη γενέτειρα των Ίνκας στη μυθολογία τους (Τάμπου-Τόκο), και κανένας δεν ξαναπάτησε εκεί μέχρι το 1911 που ανακαλύφθηκε από τον Αμερικανό ιστορικό και αρχαιολόγο Χίραμ Μπίνγκαμ.


Unsplash

Σήμερα η περιοχή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco και την επισκέπτονται περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ετησίως. Έχει περίπου 200 κτίσματα και ενώ οι περισσότεροι θεωρούν πως η καλύτερη ώρα για μια ξενάγηση είναι το ξημέρωμα, εξίσου εντυπωσιακή είναι η εικόνα του το ηλιοβασίλεμα. Στα περίπου 80.000 στρέμματα της περιοχής, που χωρίζεται σε γεωργική και αστική, μπορείτε να δείτε τον Ναό του Ήλιου, τον Ναό του Κόνδορα και την Πέτρα Intihuatana, μια συσκευή αστρονομικής παρατήρησης που τη χρησιμοποιούσαν για τον προσδιορισμό των περιόδων για διάφορα φεστιβάλ και γιορτές της θρησκείας των Ίνκας.

Μπαίνοντας από το YouVisit θα δείτε μια σειρά φωτογραφιών 360°, ενώ μέσα από την ηχητική ξενάγηση θα μάθετε σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του χώρου, αλλά και τα περίφημα ζώα αλπακά, που από το τρίχωμά τους φτιάχνονται και τα διάσημα υφάσματα.

Δεύτερη επιλογή το Τσιτσέν Ιτζά -δείτε το στο Aipano με ανάλογη μουσική υπόκρουση- που έχτισαν οι Μάγιας στη χερσόνησο Γιουκατάν του Μεξικού. Στη γλώσσα τους, η ονομασία της πόλης σημαίνει «στο στόμα του φρεατίου του Ιτζά», καθώς στην περιοχή υπάρχουν υπόγεια σπήλαια με κρυστάλλινα νερά, όπου τελούνταν θρησκευτικές τελετές προς τιμήν του θεού Ιτζά. Θεωρείται η πρωτεύουσα του πολιτισμού των Μάγιας, από την οποία σώζονται αρκετά κτίσματα, παρόλο που υπάρχουν ίχνη πυρκαγιάς. Το πιο σημαντικό είναι η πυραμίδα του Kukulkan, με τα 365 σκαλιά, όσες δηλαδή και οι μέρες του χρόνου.


Unsplash

Εδώ από τον Μάρτιο μέχρι και τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια του ηλιοβασιλέματος, ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός φιδιού που ανεβαίνει τα σκαλιά της πυραμίδας. Μπορείτε επίσης να δείτε τον ναό του Chac Mool, την αίθουσα των χιλίων πυλώνων, ένα πλήθος αρχιτεκτονικών μορφών, που ονομάζονται «Μεξικανικές» και θυμίζουν της μορφές που βλέπουμε στο κεντρικό Μεξικό στο ύφος Puuc των Μάγια των βόρειων πεδινών, τα γήπεδα ποδοσφαίρου -εκεί έπαιζαν ένα παιχνίδι με μια μπάλα που αντιπροσώπευε τον Ήλιο την οποία με τα γόνατα προσπαθούσαν να βάλουν σε έναν πέτρινο κύκλο- αλλά και τις cenotes τις φυσικές υπόγειες κοιλότητες νερού, που μοιάζουν φυσικές πισίνες ή δεξαμενές και είχαν ειδική σημασία για τον πολιτισμό τους.





SHARE