στραβωμένο σπίτι στο Ουίνσορ
Φωτογραφία: Shutterstock
16|02|2022 07:00
SHARE
CROOKED HOUSE OF WINDSOR

Το «στραβό» σπίτι του Ουίνδσορ και η παράξενη ιστορία του


Στο ήσυχο πλην τουριστικό Ουίνδσορ της Αγγλίας, σε κοντινή απόσταση από το εντυπωσιακό παλάτι, βρίσκεται το διάσημο «crooked house of Windsor» ή αλλιώς, το στραβωμένο σπίτι του Ουίνδσορ.

Πρόκειται για ένα κτήριο της χαρακτηριστικής βικτωριανής αρχιτεκτονικής, που όμως γέρνει επικίνδυνα προς το πλάι σαν να επρόκειτο να χυθεί στο στενό πλακόστρωτο δρομάκι δίπλα του.

Παρ΄ όλο που, λόγω του σχήματός του, μοιάζει ετοιμόρροπο, στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο κτήριο έχει αντέξει περισσότερα από 400 χρόνια -αν και όταν χτίστηκε ήταν...ίσιο.

Τι ακριβώς κρύβει η ιστορία του;

Το κτήριο αυτό, λοιπόν φέρεται να χτίστηκε αρχικά το 1592, στην εμπορική πλατεία του Ουίνδσορ, με το όνομα Market Cross House. Η πρώτη χρήση του κτηρίου ήταν, μάλιστα, κρεοπωλείο, αφού η περιοχή ήταν γνωστή και ως η κρεαταγορά του Ουίνδσορ.

Πέρασαν περίπου 100 χρόνια, όταν το 1687 το συμβούλιο της πόλης αποφάσισε ότι το κτήριο έπρεπε να γκρεμιστεί για να δημιουργηθεί χώρος για το GuildHall, το γειτονικό δημαρχείο.

Ακολούθησαν διάφορες διαβουλεύσεις και νομικές διαμάχες σχετικά με τα δικαιώματα της γης και τελικά αποφασίστηκε το κτήριο να γκρεμιστεί και να ξαναχτιστεί με συνοπτικές διαδικασίες.

Ωστόσο, κατά τη διαδικασία αυτή, δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει σωστή μελέτη και επανακατασκευή και αντί για το πιο ανθεκτικό και αξιόπιστο ξύλο, προτιμήθηκε η ακατέργαστη πράσινη βελανιδιά.

Έτσι, το ξύλο πήρε ελαφρώς διαφορετικό σχήμα, δίνοντας στο κτήριο αυτή την πλάγια, στραβωμένη όψη.

Τελικά, αυτή η εξέλιξη αποδείχθηκε μόνο θετική για το Crooked House of Windsor, που αφενός έγινε διάσημο και αφετέρου φιλοξένησε διάφορα είδη καταστημάτων -κοσμηματοπωλείο, gift shop, ζυθοποιείο μαγαζί με αντίκες και, με μεγαλύτερη επιτυχία, κατάστημα τσαγιού.

Ο θρύλος πάντως, λέει ότι κάτω από το κτήριο, κρύβεται ένα μυστικό πέρασμα προς το Παλάτι του Ουίνδσορ, το οποίο τώρα έχει κλείσει.

Λέγεται ότι είχε δημιουργηθεί για να διευκολύνει τα παράνομα ραντεβού του βασιλιά Καρόλου ΙΙ με την ερωμένη του, Νελ Γκουίν, ωστόσο ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο υποδεικνύει ότι αν υπήρχε πράγματι πέρασμα, θα χρησιμοποιούταν μάλλον για τη μεταφορά φρέσκου κρέατος από το κρεοπωλείο, στις κουζίνες του Ουίνδσορ.

SHARE