Livraria Lello, Portugal
Livraria Lello, Portugal/Φωτογραφία: Livraria Lello/instagram
ΒΟΟΚ LOVER

Τα 8+1 ομορφότερα και πιο διάσημα βιβλιοπωλεία του κόσμου -Ενα από αυτά βρίσκεται στην Ελλάδα


βιβλία έχουν μία δική τους μαγεία, μοναδική, που ποτέ μια οθόνη δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Αναρίθμητες εικόνες τυπώνονται στο μυαλό μας, ενώ πολλές φορές χανόμαστε μέσα στις σκέψεις που μας πλάθει η φαντασία μας. H απόλαυση που προσφέρει η ανάγνωση ενός βιβλίου δεν συγκρίνεται με τίποτα. Χάρη σ' αυτό, η φαντασία ανακτά τη χαμένη της δημιουργικότητα και μπορεί να ταξιδεύει.

Η λογοτεχνία, όπως και όλες οι τέχνες, αποτελούν έκφραση ψυχής που μπορεί να βοηθήσει τους δέκτες να μεταφερθούν σε έναν άλλο μαγευτικό κόσμο. Οταν διαβάζουμε ένα βιβλίο, ταξιδεύουμε με το μυαλό μας σε φανταστικούς κόσμους, χαλαρώνουμε και ξεφεύγουμε από όλα όσα μας απασχολούν και μας κουράζουν καθημερινά.

Ο κόσμος των βιβλίων είναι μαγικός κι ανήκεις στην κατηγορία των φανατικών αναγνωστών που έχουν μάθει να χάνονται στις σελίδες ενός καλού βιβλίου, τότε η παρακάτω λίστα με τα ομορφότερα και πιο διάσημα βιβλιοπωλεία του κόσμου θα σε ενθουσιάσει.

Ενα καλό βιβλίο μπορεί να σε κάνει να «χαθείς» στις σελίδες του: ένα ζεστό και φιλόξενο βιβλιοπωλείο μπορεί να σε κάνει να μην θες να επιστρέψεις στο σπίτι σου. Συγκεντρώσαμε τα 10 πιο διάσημα βιβλιοπωλεία του κόσμου, όπου ανάμεσα σε αυτά βρίσκεται κι ένα ελληνικό!

Libreria Acqua Alta, Iταλία

Αυτό το βιβλιοπωλείο βρίσκεται στη Βενετία και αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα του κόσμου. Το «Acqua Alta», το οποίο μεταφράζεται ως «ψηλό νερό» αναφέρεται στην χρονική περίοδο, συνήθως στους χειμερινούς μήνες, όταν πλημμυρίζουν τα χαμηλά τμήματα της πόλης της Βενετίας. Είναι από τα βασικότερα αξιοθέατα στην πόλη της Βενετίας, το οποίο άνοιξε το 2004 από τον Luigi Frizzo. Τα βιβλία βρίσκονται ψηλά από το δάπεδο μέχρι το ταβάνι και είναι αφημένα πάνω σε γόνδολες και καλάθια. Γιατί; Γιατί όταν πλημμυρίσει το μαγαζί, δεν θα βραχούν! Ένα πανέμορφο μέρος που μοιάζει λες και έχει πλημμυρίσει γεμάτο θησαυρούς.

Shakespeare & Company, Παρίσι

Αυτό το ιστορικό βιβλιοπωλείο βρίσκεται στο Παρίσι, κοντά στη Notre Dame με θέα τον Σηκουάνα. Άνοιξε τις πόρτες του το 1951 με ιδιοκτήτη τον Τζορτζ Γουίτμαν με αρχικό όνομα «Le Mistral». Μετονομάστηκε σε «Shakespeare and Company» προς τιμή του αρχικού βιβλιοπωλείου της Sylvia Beach που έκλεισε το 1940.  Είναι ίσως από τα παλαιότερα και πιο ιστορικά βιβλιοπωλεία του Παρισιού που παραμένει ζωντανό μέχρι και σήμερα.

Οι ξύλινες σκάλες, οι δαιδαλώδεις χώροι, οι βιτρίνες με τα δερματόδετα βιβλία, η μπαρόκ διακόσμηση με τις χρυσές  λεπτομέρειες, κάνουν αυτό το βιβλιοπωλείο να μοιάζει σαν να έχει βγει από παραμύθι. Είναι ένα βιβλιοπωλείο-βιβλιοθήκη μοναδικό στο είδος του, και ειδικεύεται στα αγγλόφωνα βιβλία.

Book and Bed, Ιαπωνία

Σε αυτό το βιβλιοπωλείο μπορεί κανείς να κοιμηθεί ανάμεσα σε χιλιάδες βιβλία. Είναι το απόλυτο μέρος για κάθε βιβλιοφάγο! Το «Book and Bed» (βιβλίο και κατάλυμα) είναι ένα χόστελ, για να βιώσει κανείς την εμπειρία «της ευτυχισμένης στιγμής του ύπνου» δίπλα στο λατρεμένο του βιβλίο. Στην Ιαπωνία έχουν δημιουργηθεί δύο τέτοια βιβλιοπωλεία, το Κιότο και στο Τόκιο με πολλά κρεβάτια σε δύο μεγέθη κανονικό και μικρό.

Το βιβλιοπωλείο – χόστελ στο Τόκιο έχει περισσότερα από 2.500 βιβλία στα ιαπωνικά και στα αγγλικά και στο Κιότο περισσότερα από 5.000 βιβλία. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 39 δολάρια ανά διανυκτέρευση. Σκοπός είναι οι επισκέπτες τους να διαβάζουν βιβλία μέχρι να τους πάρει ο ύπνος. Οι σκάλες ανάμεσα στις στήλες ραφιών δεν οδηγούν σε άλλα ράφια, πιο ψηλά, αλλά σε «κρύπτες» για διανυκτέρευση.

Livraria Lello, Πορτογαλία

Στο υπέροχο και γραφικό Πόρτο της Πορτογαλίας, θα βρείτε το πανέμορφο βιβλιοπωλείο Lello. Άνοιξε το 1906 από τους αδελφούς José και António και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Xavier Esteves. Το μοναδικό κτίριο χαρακτηρίζεται κυρίως από την Art Nouveau αρχιτεκτονική του, που γίνεται αντιληπτή από την κόκκινη επιβλητική σκάλα που βρίσκεται στο κέντρο του βιβλιοπωλείου. 

Έγινε διάσημο για την πανέμορφη εσωτερική διακόσμηση και την περίτεχνη εσωτερική ξύλινη σκάλα που συνδέει το ισόγειο με τον πρώτο όροφο. Εγινε ακόμα περισσότερο γνωστό παγκοσμίως ως το βιβλιοπωλείο του Harry Potter, καθώς ενέπνευσε τη συγγραφέα του βιβλίου J.K. Rowling για τη βιβλιοθήκη του Hogwarts.

El Ateneo Grand Splendid, Αργεντινή

Ένα βιβλιοπωλείο – έργο τέχνης βρίσκεται στο Μπουένος Άιρες. Το El Ateneo Grand Splendid στεγάζεται στο πρώην θέατρο El Grand Splendid του 1919 και θα σε συναρπάσει με τις τοιχογραφίες του Nazareno Orlandi στο θόλο αλλά και το coffee bar του στην παλιά σκηνή του θεάτρου. Το βιβλιοπωλείο αυτό απλώνεται σε αρκετούς ορόφους και φιλοξενεί πάνω από 120.000 βιβλία, καθώς και μια μοναδική αίθουσα ανάγνωσης.

Τα θεωρεία του χρησιμοποιούνται ως αναγνωστήρια. Κάθε ημέρα το επισκέπτονται πάνω από 3.000 άτομα, ενώ τα βιβλία που πουλάει ετησίως είναι πάνω από 700.000

Leakey's Bookshop, Σκωτία

Ανοιξε το 1979 από τον Charles Leakey και βρίσκεται σε μια πρώην εκκλησία στη Σκωτία. Ο χώρος είναι τεράστιος και έχει στη μέση ένα τζάκι. 

Cafebrería El Péndulo, Μεξικό

Η «Cafebreria El Pendulo» στην πόλη του Μεξικού ιδρύθηκε το 1992 έχοντας εξαρχής την εξής βασική φιλοσοφία: Να αποτελέσει μια «αστική» απόδραση, προσφέροντας στους θαμώνες ένα «καταπράσινο» περιβάλλον γνώσης και διεύρυνσης του πνεύματος. Αυτό το βιβλιοπωλείο είναι για αυτούς που αγαπούν την αίσθηση του διαβάσματος στην αυλή τους.

Τα έντονα πράσινα και κόκκινα χρώματα στους τοίχους και στα φωτιστικά ολοκληρώνουν την εικόνα ενός «τεχνητού» φυσικού τοπίου, που χαλαρώνει τις αισθήσεις και διευκολύνει τη μελέτη.

Yangzhou Zhongshuge, Κίνα

Σίγουρα ένα από τα πιο πρωτότυπα και φουτουριστικά βιβλιοπωλεία στον κόσμο, το Yangzhou Zhongshuge, βρίσκεται στην περιοχή Zhen Yuan της Κίνας.

Ράφια με βιβλία που φτάνουν ως το ταβάνι και και σειρές από σκάλες που οδηγούν σε αυτά. Ενας καθρέφτης τοποθετημένος στο ταβάνι δημιουργεί την αίσθηση ότι τα ράφια με τα βιβλία συνεχίζουν ακόμη και στην οροφή ενώ οι πολύπλοκες σκάλες που οδηγούν προς αυτά δημιουργούν οπτικές ψευδαισθήσεις.

Αντλαντίς, Σαντορίνη

Ένας μικρός λογοτεχνικός θησαυρός βρίσκεται στην Οία της Σαντορίνης και παρά το μικρό του μέγεθος, η φήμη του έχει εξαπλωθεί πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Το «Αντλαντίς» είναι, όπως λέει και το πολύ ταιριαστό όνομά του, μια μικρή Ατλαντίδα βιβλίων.

Η ιδέα ήρθε το καλοκαίρι του 2002 από τον Greg και τον Oliver, δύο Αμερικανοί φοιτητές που είχαν επισκεφτεί το νησί για διακοπές και διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει κανένα βιβλιοπωλείο.

Φυσικά, η αρχιτεκτονική διατηρεί όλα τα χαρακτηριστικά της κυκλαδίτικης παράδοσης με το μοναδικό σημείο του να είναι το μπαλκόνι με θέα το απέραντο γαλάζιο.

SHARE