Ένα νοερό ταξίδι σε κάθε άκρη της Ελλάδας, στα ήθη και τα πασχαλινά της έθιμα.
Το φετινό Πάσχα, για δεύτερη χρονιά, θα μείνουμε στην περιφέρεια μας. Η μετακίνηση εκτός νομού, προς το παρόν, έχει απαγορευτεί κι εμείς θα ταξιδέψουμε μέσα από τα γνωστά και άγνωστα πασχαλινά έθιμα ανά την Ελλάδα.
Μονεμβάσια
Αυτή τη περίοδο η Μονεμβάσια με την ωραιότερη Καστροπολιτεία συγκέντρωνε επισκέπτες που ήθελαν να βιώσουν από κοντά τα πασχαλινά έθιμα με τις κατανυκτικές λειτουργίες στην εκκλησία του Ελκόμενου Χριστού όλη τη Μεγάλη Βδομάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του Επιτάφιου γίνεται στα πλακόστρωτα σοκάκια της μεσαιωνικής πολιτείας όπου ο κόσμος ακολουθεί με λευκά κεριά. Το βράδυ της Ανάστασης το Άγιο Φως περνάει από χέρι σε χέρι και μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη» όλοι δίνουν το φιλί της αγάπης. Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας του Ελκόμενου αναβιώνει ένα παλιό έθιμο: το κάψιμο του Ιούδα. Ένα ανθρώπινο ομοίωμα, το οποίο είναι γεμισμένο με ξύλα και άχυρα και στο εσωτερικό του έχει εκρηκτικά καίγεται φαντασμαγορικά. Η φωτιά ανάβει και αρχίζει ο χορός των βεγγαλικών.
Κέρκυρα
Αναμφισβήτητα είναι το διασημότερο Πάσχα της χώρας μας. Μετά την πρώτη Ανάσταση στις 12:00 το μεσημέρι οι κάτοικοι του νησιού πετούν από τα μπαλκόνια τους πήλινα κανάτια γεμάτα νερό, τους μποτήδες. Μάλιστα, το Μεγάλο Σάββατο τα μπαλκόνια τους είναι στολισμένα και οι κανάτες είναι δεμένες με κόκκινες κορδέλες. Στην Κέρκυρα από το γιορτινό τραπέζι δεν λείπει η φογάτσα, το παραδοσιακό γλυκό του νησιού, που μοιάζει πολύ με το τσουρέκι, και τα τσιλίχουρδα, η τοπική μαγειρίτσα που δεν είναι σούπα, αλλά φαγητό κατσαρόλας, γίνεται με εντόσθια αρνιού και έχει πηχτή σάλτσα.
Λεωνίδιο