Επιβλητικά τοπία συναντάνε τις πιο όμορφες θαλασσινές γεύσεις και η ναυτική ιστορία συνδυάζεται με κεφάτες μάχες αλευριού. Αυτό το ταξίδι είναι η ανάσα που χρειαζόμαστε.
216 χιλιόμετρα χωρίζουν την Αθήνα από το Γαλαξίδι και η διαδρομή, μέσω της εθνική οδού Αθηνών-Λαμίας είναι κάτι περισσότερο από άνετη και ευχάριστη.
Σε περίπου 3 ώρες έχουμε φτάσει στην αρχοντική αυτή παραθαλάσσια κωμόπολη, που ήδη από το 1978 έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός. Μπορεί οπτικά να μοιάζει σαν να ακροβατεί ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα, το DNA όμως της μικρής αυτής πόλης είναι καθαρά ναυτικό.
Το γραφικό του λιμανάκι και τα πολλά καπετανόσπιτα που διατηρούνται μέχρι και σήμερα μαρτυρούν την πλούσια ναυτική ιστορία του τόπου, που αποτυπώνεται άψογα στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε, καθώς φιλοξενεί μια σπάνια συλλογή από ναυτικά όργανα, αρχεία και νηολογία. Το ίδιο το κτήριο του Μουσείου άλλωστε αποτελεί από μόνο του σημείο αναφοράς, καθώς χτίστηκε το 1868-1870 και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως Δημαρχείο. Υπολογίστε και μια δεύτερη στάση, αυτήν τη φορά στο Λαογραφικό Μουσείο όπου στεγάζεται στο καπεταναίικο Αγγελή
Και αφού το μάθημα ιστορίας ολοκληρώθηκε, τώρα μπορείτε με διαφορετική ματιά να περιηγηθείτε στο λιμανάκι, αλλά και στα καντούνια του παραδοσιακού οικισμού, που έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικός και διατηρητέος από το 1967. Nα σημειώσουμε πως την ίδια χρονιά γυρίστηκε στο Γαλαξίδι και μια από τις βραβευμένες ταινίες του Μιχάλη Κακογιάννη «Οταν τα ψάρια βγήκαν στην στεριά».