Γυναικεία χέρια και κρουασάν
Stay cool/Φωτογραφία: Unsplash
STAY COOL

Stay cool -4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάποιον που σου επιτίθεται λεκτικά


Το να μείνεις ψύχραιμη σε καταστάσεις που χτυπούν κόκκινο είναι μια μεγάλη αρετή. Κάποιες γυναίκες το καταφέρνουν (και τις θαυμάζουμε γι' αυτό).

Ωστόσο, για πολλούς είναι δύσκολο να παραμείνουν ψύχραιμοι με τα γεγονότα γύρω τους να τρέχουν. Η καθημερινότητα είναι γεμάτη υποχρεώσεις, προθεσμίες και απαιτήσεις. Ενας απαιτητικός προϊστάμενος που φωνάζει, ένας «δύσκολος» σύντροφος που παρεξηγήθηκε για κάτι που έκανες, κάποιος από την οικογένεια που παραπονιέται συνεχώς ότι δεν σε βλέπει όσο θα ήθελε. Κάπως έτσι πρέπει εσύ να διατηρήσεις την ψυχραιμία σου και να χαμηλώσεις λίγο την ένταση. Αλλωστε, ένας καυγάς μόνο ενέργεια μπορεί να σου κλέψει.

Είναι αρκετοί εκείνοι που όταν πιέζονται, αντιδρούν και φωνάζουν. Δεν μιλούν όμορφα, είναι επιθετικοί και συνήθως δεν υπολογίζουν τις συνέπειες της έκρηξής τους. Το να αντιδράσεις κι εσύ με τον ίδιο τρόπο, δεν θα φέρει απολύτως κανένα θετικό αποτέλεσμα. Ξέρεις ότι αν θυμώσεις κι εσύ, αυτό δεν θα βγει σε καλό για κανέναν. Οπότε τι κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση; Όποιο κι αν είναι το πρόσωπο που έχεις απέναντι σου το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να συγκρατήσεις τα νεύρα σου και να αντιδράσεις με ψυχραιμία στο παραλήρημα που βλέπεις να εξελίσσεται μπροστά σου.

Με ποιόν τρόπο μπορείς λοιπόν να μείνεις ψύχραιμη και να χειριστείς την κατάσταση αυτή; Ας δούμε τους 4 τρόπους για μια τέτοια έκτακτη ανάγκη.

4 τρόποι για να αντιμετωπίσεις κάποιον που σου επιτίθεται λεκτικά

Shutterstock

Πάρε τον χρόνο σου να σκεφτείς και μην βιαστείς να μιλήσεις

Το πιο σημαντικό από όλα είναι πρώτα να σκέφτεσαι και μετά να μιλάς. Αν κάποιος είναι συναισθηματικά φορτισμένος και ο άλλος παραμείνει ψύχραιμος, τη μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ την έχει ο ψύχραιμος. Το μυστικό είναι να μάθεις να τη χρησιμοποιείς. Μην βιαστείς να απαντήσεις και πάρε λίγο το χρόνο σου. Σκέψου πρώτα και μην αφήσεις το συναίσθημά σου να σε κυριέψει.

Μην παίρνεις τις λέξεις προσωπικά

Αντι να σκέφτεσαι ότι όλες αυτές οι αρνητικές κουβέντες έρχονται κατά πάνω σου, προσπάθησε να το δεις σαν να περνούν από δίπλα σου. Μην παίρνεις προσωπικά ό,τι ακούς. Ο θυμός μπορεί να προκαλέσει κάποιον να πει πράγματα που δεν τα εννοεί.

Απάντησε με ερώτηση

Οταν έχεις απέναντί σου κάποιον που σου φωνάζει, μπορείς να μείνεις ψύχραιμη και να τον ρωτήσεις για το γεγονός που τον έχει θυμώσει τόσο πολύ. Ετσι θα μπορέσεις να κερδίσεις χρόνο, να μην απαντήσεις και να του δώσεις την ευκαιρία να πει όσα θέλει και να ξεθυμάνει. Το ότι τον ρωτάς για αυτό που τον έχει εκνευρίσει, δεν σημαίνει ότι αποδέχεσαι τις κατηγορίες του. Επιπλέον του δίνεις την ευκαιρία να σου εξηγήσει περισσότερο για αυτό που τον ενόχλησε και έτσι δεν θα υπάρξει κάποια παρεξήγηση μεταξύ σας.

Πρότεινε να μιλήσετε κάποια άλλη στιγμή

Αν δεις ότι η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και ο άλλος βράζει από θυμό, τότε πρότεινέ του να μιλήσετε κάποια άλλη στιγμή που θα είναι πιο ήρεμος. Κάνε σαφές ότι κατάλαβες αυτό που προσπαθεί να σου πει και ζήτησέ του να κουβεντιάσετε κάποια άλλη στιγμή που θα είναι λιγότερο επιθετικός. Δείξε κατανόηση, αλλά βάλε όρια με ψυχραιμία ότι οι φωνές δεν οδηγούν πουθενά και ότι δεν μπορείς να ανεχτείς μια τέτοια συμπεριφορά.

SHARE