Φωτογραφία: shutterstock
Φωτογραφία: shutterstock
06|09|2022 08:00
SHARE
LIFE HACK

5 εύκολοι τρόποι να εξοικονομήσετε ενέργεια αυτόν τον χειμώνα


Όπως έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό, οι αυξήσεις στο κόστος ενέργειας προοικονομούν την άφιξη ενός πολύ απαιτητικού χειμώνα.

Εν όψει της ενεργειακής κρίσης που έχει πλήξει την παγκόσμια αλλά και εγχώρια σκηνή τους τελευταίους μήνες, πολλά νοικοκυριά αναζητούν τρόπους να αντιμετωπίσουν την εκτόξευση της τιμής της κιλοβατώρας και την δραματική αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Καθώς τα πράγματα τον ερχόμενο χειμώνα δεν προβλέπεται να αλλάξουν προς το καλύτερο, εμείς βρήκαμε 5 λύσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο σπίτι σας για να μετριάσετε την κατανάλωση ρεύματος και να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα.

Έξυπνα πολύμπριζα

H ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται από ηλεκτρονικές συσκευές όπως τηλεοράσεις, φούρνους μικροκυμάτων και υπολογιστές όταν είναι απενεργοποιημένες ή σε κατάσταση αναμονής, είναι μια σημαντική πηγή σπατάλης ενέργειας. Στην πραγματικότητα, εκτιμάται ότι το 75% της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των οικιακών ηλεκτρονικών συσκευών καταναλώνεται όταν αυτές είναι απενεργοποιημένες, γεγονός που μπορεί να σας κοστίσει πολύ ακριβά.

Γι' αυτό όμως υπάρχουν τα έξυπνα πολύμπριζα, η καλύτερη λύση για να διακόπτεται η τροφοδοσία των ηλεκτρονικών συσκευών όταν δεν χρησιμοποιούνται. Οι έξυπνες λωρίδες ισχύος μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να απενεργοποιούνται σε καθορισμένη ώρα, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου αδράνειας, μέσω απομακρυσμένων διακοπτών ή με βάση την κατάσταση μιας συσκευής.

Led φώτα

Οι παραδοσιακοί λαμπτήρες πυρακτώσεως καταναλώνουν υπερβολική ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας και πρέπει να αντικαθίστανται από τους ενεργειακά αποδοτικούς εναλλακτικούς λαμπτήρες. Οι λαμπτήρες LED είναι η πιο ενεργειακά αποδοτική επιλογή φωτισμού και καταναλώνουν 75% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως (Energy Star). Επίσης, δεν περιέχουν υδράργυρο και διαρκούν περίπου 25 φορές περισσότερο από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως (DoE). Αν και οι ενεργειακά αποδοτικοί λαμπτήρες είναι ακριβότεροι, η αποδοτική χρήση ενέργειας και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής τους σημαίνει ότι μακροπρόθεσμα κοστίζουν λιγότερο.

Φωτογραφία: shutterstock

Θερμομόνωση

Η θερμομόνωση, ή η σφράγιση των διαρροών αέρα γύρω από το σπίτι σας, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης και ψύξης. Οι πιο κοινές πηγές διαρροών αέρα στο σπίτι σας είναι οι αεραγωγοί, τα παράθυρα και οι πόρτες. Για να αποτρέψετε αυτές τις διαρροές, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι δεν υπάρχουν ρωγμές ή ανοίγματα μεταξύ του τοίχου και του αεραγωγού, του παραθύρου ή του πλαισίου της πόρτας. Αυτόν τον χειμώνα μη διστάσετε να επενδύσετε σε καλά αεροστόπ λάστιχα και να τα εφαρμόσετε σε πόρτες και παράθυρα.

Οικονομικό πλύσιμο ρούχων

Το πλυντήριο είναι ένα ιδαιτέρως ενεργοβόρο μηχάνημα, ειδικά αν χρησιμοποιείτε ζεστό νερό. Στην πραγματικότητα, η πλειονότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία πλυσίματος ρούχων είναι για τη θέρμανση του νερού. Για να εξεοικονομήσετε ενέργεια αρχίστε να χρησιμοποιείτε το πλυντήριό σας στην eco λειτουργια σε κύκλο 30 βαθμών αντί για υψηλότερες θερμοκρασίες και μειώστε τη χρήση του πλυντηρίου ρούχων σας αν αυτό είναι εφικτό. Το μπόνους είναι πως υπάρχουν ενδείξεις ότι το πλύσιμο με κρύο νερό μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής των ρούχων σας.

Προσαρμόστε τις συνήθειές σας

Πολλές φορές η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να είναι τόσο απλή όσο το να σβήνετε τα φώτα ή τις συσκευές όταν δεν τις χρειάζεστε. Οι προσαρμογές των συνηθειών σας που έχουν τις μεγαλύτερες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι να χαμηλώνετε τη θέρμανση στο θερμοστάτη σας το χειμώνα και να χρησιμοποιείτε λιγότερο το κλιματιστικό σας το καλοκαίρι.

Οι δαπάνες θέρμανσης και ψύξης αποτελούν σχεδόν το ήμισυ των λογαριασμών κοινής ωφέλειας ενός μέσου σπιτιού, οπότε αυτές οι μειώσεις στην ένταση και τη συχνότητα της θέρμανσης και της ψύξης προσφέρουν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση.

Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο αλλά το να ντύνεστε ζεστά μες στο σπίτι το χειμώνα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να εξοικονομήσετε χρήματα από το κόστος θέρμανσης, καθώς παραμένετε ζεστοί χωρίς να χρειάζεται το σύστημα θέρμανσής να δουλεύει εντατικά.

SHARE