Ζευγάρι κάθεται στην παραλία
Κάντε λίγο διαφορετικά τα πράγματα πότε πότε/ Φωτογραφία: Unsplash/ Krists Luhaers
ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΓΑΜΟ

Πώς θα σώσεις τον γάμο σου σύμφωνα με σύμβουλο σχέσεων -Για να είσαι μακριά από το ενδεχόμενο διαζυγίου


Η σχέση είναι μια καθημερινή δουλειά με υψηλές απαιτήσεις παραγωγικότητας και σκληρό ωράριο.

Η σχέση είναι επίσης η «σύγκρουση» ή αν προτιμάς η συνάντηση δύο κόσμων. Του δικού μας και εκείνου του συντρόφου μας. Αυτή η διαδικασία είναι αναντίρρητα δύσκολη και ενίοτε εξαντλητική. Γιατί από τη συνάντηση και τη «σύγκρουση» πρέπει να φτάσουμε στη σύζευξη των δύο κόσμων. Όχι για κανένα άλλο λόγο παρά γιατί δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Διότι τα αρχικά συναισθήματα ενθουσιασμού που τα κάνουν όλα να φαίνονται υπέροχα, αντικαθίστανται στην πορεία από άλλα συναισθήματα. Αφενός αγάπης και συντροφικότητας, αφετέρου όμως και φθοράς και κόπωσης. Εκεί λοιπόν μπαίνει η δουλειά που απαιτείται από το ζευγάρι στο παιχνίδι.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν έχουν μαγική συνταγή και δεν είναι όλη την ώρα fun and games. Όπως δεν είναι και τίποτα στις ζωές μας. Όλα έχουν δυσκολίες, όλα έχουν αναποδιές και ο μόνος τρόπος για να τις τουμπάρουμε είναι η έξτρα δουλειά.

Για κάθε παντρεμένο ζευγάρι το «Δέχομαι να σε παντρευτώ» είναι το εύκολο κομμάτι της υπόθεσης. Το πιο δύσκολο κομμάτι της ιστορίας είναι να «ζήσουν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα». Θέλει προσπάθεια, υπομονή, επικοινωνία, κατανόηση και αμοιβαίες υποχωρήσεις για να πετύχει ένας γάμος.

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που φέρνουν τα ζευγάρια στο διαζύγιο είναι η έλλειψη επικοινωνίας, τα οικονομικά προβλήματα, η προβληματική επικοινωνία, όπως για παράδειγμα οι συχνοί ή έντονοι καβγάδες, τα σεξουαλικά προβλήματα, η απιστία.Επίσης, τα προβλήματα με τα παιδιά μπορεί να δημιουργήσουν και προβλήματα στη σχέση. Αν για παράδειγμα οι δύο σύντροφοι δεν μπορούν να συνεννοηθούν για την κοινή γραμμή πλεύσης που πρέπει να έχουν για την ανατροφή των παιδιών τους. 

Τα ζευγάρια που θέλουν να σώσουν το γάμο τους πρέπει να κοιτάξουν περισσότερο κάποιες πτυχές της σχέσης τους.Τι πρέπει να κάνουν δηλαδή; Μία σύμβουλος γάμου, η Esther Perel, έχει 5 βασικές συμβουλές.

1. Μην βασίζεσαι στον σύζυγό σου για τα πάντα

Να αποδέχεσαι την διαφορετικότητα μεταξύ σας και να μην εξαρτάσαι από τον σύζυγό σου για τα πάντα. Να έχεις την δική σου ταυτότητα ως άτομο και να μην έχεις τάσεις κτητικότητας.

2. Κάνε λίγο τα πράγματα διαφορετικά πότε πότε (ιδίως στο κρεβάτι)

Η ρουτίνα είναι πολύ άτιμο πράγμα σε έναν γάμο. Μιλάμε για μια καθημερινότητα χωρίς ερεθίσματα με ιδιαίτερο νόημα. Οι καθημερινές υποχρεώσεις στη δουλειά, το βεβαρημένο πρόγραμμα, το άγχος να είναι καθαρό το σπίτι, μαγειρεμένο το φαγητό και τα παιδιά διαβασμένα, μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν το ζευγάρι να χάσει την ερωτική επαφή του και να νιώσει ότι ρουτινιάζει. Γι΄ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό να προσπαθείτε κάθε φορά να κάνετε λίγο διαφορετικά τα πράγματα και να μην μπαίνετε στην παγίδα να τα κάνετε όλα μηχανικά και προβλέψιμα. Βγείτε ραντεβού, μαγειρέψτε μαζί, κάντε μια δραστηριότητα μαζί, οργανώστε μία εκδρομή με διανυκτέρευση... Κάντε κάτι διαφορετικό στο σεξ...

3. Να βάζεις τον εγωισμό σου στην άκρη και να επιδιώκεις συμφιλίωση στους καυγάδες

Δεν υπάρχει ζευγάρι που να μην τσακώνεται, είναι όμως ο τρόπος που μαλώνεις με τον σύντροφό σου που καθορίζει αν η σχέση σας θα κρατήσει. Αν ένα ζευγάρι αντιμετωπίζει μια διαφωνία με σεβασμό, ψυχραιμία και κατανόηση, τότε έχει μεγάλες πιθανότητες να αντέξει στον χρόνο. Οταν έχεις καυγαδίσει με τον σύζυγό σου, μην περιμένεις εκείνος να σου ζητήσει συγγνώμη και να κάνει την πρώτη κίνηση συμφιλίωσης. Βάλε στη άκρη τον εγωισμό σου και ποιος έχει δίκιο, και κάνε την πρώτη κίνηση να τα βρείτε. Η ουσία είναι να τα βρείτε και όχι ποιος έχει δίκιο και άδικο. Δεν είστε απέναντι, ο ένας στο πλευρό του άλλου.

4. Αν ο έρωτας φύγει, μην πανικοβληθείς

Κάθε σχέση περνάει από πολλά στάδια και πολλές φορές το ερωτικό κομμάτι μπορεί να έχει τα πάνω του και τα κάτω του. Οταν αυτό συμβαίνει, το μόνο που δεν πρέπει να κάνεις είναι να πανικοβληθείς και να θεωρήσεις ότι ο γάμος σου αρχίζει και διαλύεται. Το πώς αισθάνεσαι για τον σύζυγό σου θα αλλάξει στο πέρασμα των χρόνων. Και αυτό είναι πολύ φυσιολογικό τονίζει η σύμβουλος γάμου Esther Perel. Αν οι παλιές καλές μέρες που ήταν γεμάτες ενδιαφέρον και δράση έχουν περάσει, τότε θα έχουν πάρει τη θέση τους άλλες που θα έχουν συντροφικότητα, κατανόηση, αγάπη και αμοιβαίο σεβασμό.  

5. Μην συγκρίνεις τον γάμο σου με των φίλων σου

Εστίασε στον δικό σου γάμο και μην κοιτάς τι κάνουν οι γύρω σου. H τέλεια σχέση που ποστάρουν οι φίλες σου στο Ιnstagram είναι εντελώς ψεύτικη. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να δείχνουν στους γύρω τους μια τέλεια εικόνα που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Πολλοί προσπαθούν να ωραιοποιούν τις καταστάσεις για να δείχνουν στους άλλους ότι είναι καλά στον γάμο τους. Μια καλή σχέση είναι αυτή που απαιτεί προσπάθεια και μην ξεχνάς ότι δεν υπάρχει σχέση που να ζει στον αυτόματο πιλότο.

SHARE