Ζευγάρι στο δρόμο
Φωτογραφία: Unsplash/Clem Onojeghuo
ΣΧΕΣΕΙΣ

Τα σημάδια που μαρτυρούν ότι ο σύντροφός σου έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση


Η ανασφάλεια είναι γεγονός ότι μπορεί να «σκοτώσει» μια σχέση.

Το βασικό πρόβλημα που κρύβεται πίσω από το αίσθημα ανασφάλειας στη σχέση είναι ότι ο (ανασφαλής) σύντροφος δεν νιώθει καλά με τον εαυτό του, δεν πιστεύει στον εαυτό του. Οπως εξηγούν οι ειδικοί η βασική αιτία της χαμηλής αυτοεκτίμησης έχει τις ρίζες της στα βιώματα και τα τραύματα της παιδικής ηλικίας

Η ανασφάλεια που νιώθει κάποιος άνθρωπος είναι μια βαθιά ψυχολογική κατάσταση την οποία βιώνει στη γενικότερη ζωή του και συνεπώς την βγάζει και στην σχέση του. Εάν για παράδειγμα ο σύντροφος σου είναι ανασφαλής στην σχέση σας και φυσικά δεν του έχεις δώσει κάποιο δικαίωμα να σε αμφισβητεί και να νιώθει ανασφάλεια, τότε σίγουρα θα έχει ανασφάλειες και σε άλλα θέματα αλλά και καταστάσεις στην ζωή του. 

Οι άνδρες γοητεύονται από τις γυναίκες με αυτοπεποίθηση και το ίδιο ισχύει για εμάς τις γυναίκες: θέλουμε άνδρες που έχουν αυτοπεποίθηση και ξέρουν πώς να φερθούν σωστά σε μια γυναίκα. Γιατί κακά τα ψέματα η ανασφάλεια δημιουργεί ενοχλητικές και κουραστικές συμπεριφορές και μέρα με τη μέρα μπορεί να «σκοτώσει» την επιθυμία. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι σχέσεις που έχουν ανασφάλεια αργά ή γρήγορα βάση ερευνών καταλήγουν στον χωρισμό και πιο συγκεκριμένα σε επίπονο χωρισμό.

Ένας άνδρας είναι ανασφαλής όταν επιζητά συνεχώς την προσοχή ή την αναγνώριση. Οταν γίνεται κτητικός και έντονα ζηλιάρης χωρίς λόγο. Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τα 6 σημάδια που μαρτυρούν πως ο άνδρας που έχεις απέναντί σου έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση:

Δεν κάνει τίποτα μόνος του

Ο ανασφαλής άνδρας δεν έχει δική του ζωή, γιατί πολύ απλά όλη του η ζωή είσαι εσύ. Δεν βγαίνει έξω με τους φίλους του, δεν έχει χόμπι, δεν κάνει τίποτα χωρίς την παρουσία σου. Στην αρχή πέφτουμε όλες στην παγίδα ότι ο σύντροφός μας δεν μπορεί χωρίς εμάς, αλλά στη συνέχεια καταλαβαίνουμε ότι τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Δεν έχει ζωή πέρα από σένα.

6 κόκκινες σημαίες για σχέση με ανασφαλή άνδρα

Karl Fredrickson/unsplash

Σε ρωτάει συνέχεια αν έχεις ξεπεράσει τις προηγούμενες σχέσεις σου

Είναι εντελώς ψυχοφθόρο κάθε φορά που τσακωνόσαστε να σε ρωτάει αν έχεις ξεπεράσει τον πρώην σου. Είναι μάταιο να απαντάς κάθε φορά καθώς δεν μπορεί να εμπιστευτεί όσα του λες και θα συνεχίσει να σε ρωτάει τα ίδια πράγματα για το ερωτικό παρελθόν σου. Λόγω της χαμηλής αυτοεκτίμησης που έχει, δεν μπορεί να πιστέψει ότι αξίζει την αγάπη σου.

Λέει πολύ εύκολα και γρήγορα το σ' αγαπώ στη σχέση

Το να πεις στον σύντροφο σου σ’ αγαπώ είναι μια μεγάλη κουβέντα. Ο ανασφαλής άνδρας θα την πει με ευκολία και μάλιστα πολύ σύντομα. Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση αποζητούν συνεχώς τρυφερότητα και στοργή.

6 κόκκινες σημαίες για σχέση με ανασφαλή άνδρα

 Brooke Cagle/unsplash

Ζητούν διαρκώς επιβεβαίωση και αναγνώριση

Σε ρωτάει συνέχεια αν τον αγαπάς. Ξανά και ξανά... Και θέλει την απόλυτη προσοχή σου. H διαρκής ανάγκη για επιβεβαίωση στέλνει μία προειδοποίηση για προβληματική συμπεριφορά.

Ζηλεύει συνέχεια χωρίς λόγο

Ζηλεύει τους πάντες και τα πάντα γύρω σου: φίλους, γνωστούς, οικογένεια, τον τρόπο που ντύνεσαι, τον αέρα που αναπνέεις, τις ώρες που επιλέγεις να τολμήσεις να μην του αφιερώσεις. Σου κάνει σκηνές, δεν βγάζεις ποτέ άκρη και η κτητικότητά του χτυπάει κόκκινο.

Σου δημιουργεί ενοχές όταν θέλεις να τον χωρίσεις

Είναι η κλασική τακτική όταν έχεις αποφασίσει ότι θέλεις να χωρίσεις. Θα σε κάνει να νιώσεις τύψεις ότι δεν μπορεί χωρίς εσένα. Χρησιμοποιεί την αδυναμία του για να σε κρατήσει κοντά του. Θα σου δείξει με κάθε τρόπο ότι η ζωή του χωρίς εσένα δεν έχει κανένα νόημα και εσύ θα γεμίσεις με ενοχές.

SHARE