χέρια με σερβιέτα
Φωτογραφία: Unsplash Annika Gordon
07|01|2022 13:53
SHARE
ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΙΔΗΣΗ

Η άδεια περιόδου εγκαινιάζεται για πρώτη φορά, στην ισπανική πόλη Τζιρόνα


Η Ισπανία γίνεται η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που εγκαινιάζει την άδεια περιόδου.

Ένα μέτρο απολύτως απαραίτητο για πολλές γυναίκες, το οποίο απουσιάζει από την ατζέντα και τον δημόσιο λόγο, συμπαρασυρόμενο από το γενικότερο ταμπού που συνοδεύει την περίοδο μέχρι και σήμερα.

Η καινοτομία, σύμφωνα με τον Guardian, έγινε στην καταλανική πόλη της Τζιρόνα, όπου οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης εγκαινίασαν πιο ευέλικτους διακανονισμούς για τις υπαλλήλους που υποφέρουν από βαριά συμπτώματα περιόδου και δυσμηνόρροια.

Τον Ιούνιο, η Τζιρόνα ανακοίνωσε μια συμφωνία με περισσότερους από 1.300 υπαλλήλους ώστε γυναίκες, τρανς άντρες και non binary άτομα να δικαιούνται 8 ώρες άδειας περιόδου το μήνα (δηλαδή μία μέρα), με την προϋπόθεση όμως (προσέξτε) ότι αυτές οι ώρες θα αναπληρωθούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, οι καταλανικοί δήμοι Ripoll και Les Borges Blanques ανακοίνωσαν ανάλογες πολιτικές, ενώ τον Σεπτέμβριο, η πόλη Castellón de la Plana ανακοίνωσε ότι υπέγραψε συμφωνία αντίστοιχη της Τζιρόνα με τους 1.500 δημοτικούς υπαλλήλους της, μετά από αιτήματα πολλών υπαλλήλων.

«Καταργούμε το ταμπού που υπάρχει γύρω από την έμμηνο ρύση και τον πόνο που βιώνουν πολλές γυναίκες – που βιώνουμε εμείς οι ίδιες – κατά τη διάρκεια της περιόδου», δήλωσε η αντιδήμαρχος της πόλης, Maria Àngels Planas.

Με πληροφορίες από τον Guardian.

SHARE