Aerial yoga
Aerial yoga/Φωτογραφία: Shutterstock
12|05|2022 08:00
SHARE
AERIAL YOGA

Aerial yoga: Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν από το πρώτο σου μάθημα


Αν ψάχνεις μια εναλλακτική μορφή άσκησης που θα λειτουργεί ως πρόκληση για σένα, ενώ παράλληλα αναζητάς την αποσυμπίεση και την χαλάρωση της παραδοσιακής γιόγκα, τότε καλώς ήρθες στο club των aerialist.

Αν θα ήθελα να συστήσω την aerial yoga σε κάποιον που δεν έχει καμία επαφή με το αντικείμενο τότε θα έλεγα πως είναι ένας συνδυασμός γιόγκα και ακροβατικής. Ανάλογα με την instructor και την τάξη που θα επιλέξεις να παρακολουθήσεις αυτή η ισορροπία σίγουρα θα μετακινηθεί –άλλοι επιλέγουν να δώσουν έμφαση στην ακροβατική και την εκτέλεση εντυπωσιακών ασκήσεων, ενώ άλλες φορές η πλάστιγγα γέρνει προς την πλευρά της ενδυνάμωσης και της γιόγκα. Το τι σου ταιριάζει είναι σίγουρα δική σου προσωπική υπόθεση και ενδεχομένως να εξαρτάται και από το αθλητικό σου background. Προσωπικά προτίμησα τις αίθουσες των γυμναστηρίων από αυτές των yoga centre, καθώς για κάποιον λόγο μου ταίριαξαν καλύτερα.

Όταν ξεκίνησα την aerial yoga δεν ήμουν σχεδόν καθόλου γυμνασμένη. Μέσα σε 3 μήνες, με ένα ή δύο μαθήματα την εβδομάδα είδα τεράστια διαφορά στα χέρια μου. Πλέον μπορώ να το πω με σιγουριά: η aerial γυμνάζει εξαιρετικά καλά τον κορμό και τα χέρια, χωρίς καν να το καταλάβεις. Ουσιαστικά δουλεύεις με το βάρος του σώματός σου, αντί όμως για βαρετές επαναλήψεις η όλη εκγύμναση γίνεται όταν εσύ ανεβαίνεις στη στάση «θεά», ή όταν απλά προσπαθείς να γυρίσεις και να κρατήσεις το σώμα σου ανάποδα. Αν εσύ είσαι ήδη γυμνασμένη, και επίσης αν είσαι ιδιαίτερη ευέλικτη ή αν έχεις εμπειρία από χορό και μπαλέτο, τότε όλα θα σου φανούν αρκετά πιο εύκολα.

Η πιο συχνή ερώτηση που ακούω είναι το «μα καλά, δεν φοβάσαι;». Η αλήθεια είναι πως όχι, και αυτό έχει να κάνει με δύο δεδομένα (το ένα προσωπικό, το άλλο αντικειμενικό). Εξ αρχής δεν φοβόμουν την ιδέα του κρεμαστώ ανάποδα, που κατανοώ πως αυτός είναι ο συνηθέστερος φόβος όσων ξεκινάνε. Η αντικειμενική αλήθεια όμως είναι πως όσα χρόνια παρακολουθούσα μαθήματα, και ενώ στα διπλανά μου πανιά εναλλάσσονταν κορίτσια με μηδαμινή εμπειρία, δεν είδα ποτέ μα ποτέ καμία να πέφτει. Στα τόσα μαθήματα η μοναδική πτώση που έχω να θυμάμαι ήταν δική μου, και δεν ήταν καν εντυπωσιακή ή επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση τις πρώτες φορές που θα εκτελέσεις τη «μαϊμού» (πρόκειται για μια από τις βασικές και πρώτες στάσεις που θα μάθεις) θα έχεις σίγουρα δίπλα σου την instructor η οποία θα σε καθοδηγήσει βήμα βήμα. Δεν έχεις όμως λόγο να αγχώνεσαι, τα «δεσίματα» της aerial είναι εξαιρετικά ασφαλή.

Τώρα που έχω πανί της aerial στο σπίτι μου καταλαβαίνω περισσότερο το ζήτημα του κινδύνου, για να είμαι όμως ειλικρινής πιο πολύ φοβάμαι μήπως μπλεχτώ σε κάποιο δέσιμο που θα με ζορίσει να το λύσω, παρά το αν θα πέσω. Όπως συνηθίζω να λέω, δεν είναι εύκολο να πέσεις, θέλει μια κάποια προσπάθεια.

Aerial yoga: Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν από το πρώτο σου μάθημα
Αυτή είναι η στάση «μαϊμού» και είναι πολύ πιο χαλαρωτική από όσα φαντάζεσαι/Φωτογραφία: Shutterstock

Αν ξεπεράσεις τον φόβο σου η aerial yoga θα σε «επιβραβεύσει» μέσα σε πολύ λίγο χρόνο. Τι εννοώ με αυτό; Ήδη από το 3ο ή 4ο μάθημα θα μπορείς να βρεθείς σε στάσεις που φαίνονται εντυπωσιακές, ενώ θα έχεις ήδη γευτεί το αίσθημα της αιώρησης και της μηδαμινής βαρύτητας. Από αυτήν την άποψη την aerial δεν την θεωρώ δύσκολη. Δυσκολεύομαι δηλαδή να πιστέψω πως θα υπάρξει μέρα που θα βγεις από την αίθουσα με το αίσθημα πως δεν κατάφερες τίποτα. Σίγουρα όμως θα έχεις το κίνητρο την επόμενη φορά να βγάλεις και κάτι πιο δύσκολο, πιο σωστά, πιο εύκολα. Η συχνότητα εξαρτάται από σένα, σε γενικές γραμμές όμως οι περισσότεροι την συνδυάζουν με κάποια άλλη δραστηριότητα, οπότε πηγαίνουν για aerial μια φορά την εβδομάδα.

Τα ρούχα της aerial εμένα με βολεύει να είναι πλήρως εφαρμοστά. Βλέπω όμως και κορίτσια που κάνουν με στενή φόρμα αντί για κολάν, καθώς και με t-shirt –που πρέπει να μπει μέσα από το παντελόνι. Ο γενικός κανόνας είναι πως δεν ανεβαίνουμε στο πανί με κάλτσες, ενώ δεν φοράμε κοσμήματα ή ρολόγια (μπορεί να πιαστούν στο πανί). Τα περισσότερα γυμναστήρια ζητάνε να μην φοράς αμάνικο μπλουζάκι. Σε κάθε περίπτωση σίγουρα μην φορέσεις crop, καθώς με το που θα γυρίσεις ανάποδα θα βρεθεί στο πρόσωπό σου. Για τα κολάν ανάλογα με την υφή τους θα δεις ποια σε βολεύουν. Ορισμένα γλιστράνε πάνω στο πανί, ενώ αυτά με τις διαφάνειες μπορεί να τα νιώσεις πως «κολλάνε». Λεπτομέρειες όμως, που θα τις λύσεις στην πορεία.

Τα σωματικά οφέλη της aerial yoga διαβάζω πως είναι πολλαπλά και αφορούν από την κυκλοφορία του αίματος έως και το πεπτικό σύστημα. Το πιο χειροπιαστό όμως έχει να κάνει με την σπονδυλική στήλη, την οποία και αποσυμπιέζει πλήρως. Στο τέλος κάθε μαθήματος που έχω κάνει η instructor μας ζητούμε να μπούμε στο «κουκούλι» -δημιουργούσαμε μια φωλιά μέσα στο πανί και χαλαρώναμε ακολουθώντας τις οδηγίες της. Εκείνη τη στιγμή νιώθεις όλους τους μύες σου να χαλαρώνουν, ενώ το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το μυαλό σου. Αν τελικά η aerial σου ταιριάξει, θα δεις πως κάθε προπόνησή της θα λειτουργεί ως ένα boost στο σώμα, αλλά και το πνεύμα σου.

(Και φυσικά, αν θέλουμε να γίνουμε λίγο πιο πεζοί, θα πούμε πως πρόκειται για μια από τις πιο insta friendly δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις!)

SHARE