Μητέρα με γυαλιά μυωπίας κοιτάζει το σκανταλιάρικο παιδί της
Η ανάρτηση στο Facebook απέσπασε πολλά σχόλια/Φωτογραφία: Brett Sayles/Pexels
ΜΗΤΕΡΑ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ

Πώς αντέδρασε μια μητέρα στη ζημιά που έκανε η μικρή της κόρη -Τι επέλεξε αντί για φωνές και τιμωρία


Παιδιά: Η χαρά της ζωής, το καμάρι των γονιών τους και όλα τα υπόλοιπα καλά...μέχρι να την κάνουν τη ζημιά.

Οσο μικρά είναι στο μπόι, τόσο μεγάλες είναι οι ζημιές που κάνουν. Ο λόγος που ένα παιδί φέρεται με αγένεια ή κάνει ζημιές μέσα στο σπίτι, είναι πάντα αθώος. Μερικές φορές είναι παιχνιδιάρικο και άλλες φορές όταν είναι επιθετικό ή θυμωμένο ή μπερδεμένο. Τα όρια δε συνδέονται απαραίτητα με αυστηρότητα, πειθαρχία και τιμωρία.  

Αν και στις προηγούμενες δεκαετίες αποτελούσε μία από τις βασικές μεθόδους διαπαιδαγώγησης που εφάρμοζαν οι γονείς, αλλά και οι εκπαιδευτικοί, σε σχεδόν μόνιμη βάση, σήμερα η τιμωρία αμφισβητείται έντονα από τους ειδικούς, οι οποίοι την αποδέχονται μόνο ως έσχατη λύση.

Οι ψυχολόγοι τονίζουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς είναι πολύ αυστηροί γίνονται συχνά ενήλικες χωρίς αυθορμητισμό, διστακτικοί να πάρουν πρωτοβουλίες, αναποφάσιστοι, με χαμηλή αυτοεκτίμηση, ενώ υποφέρουν συχνά από ψυχοσωματικές ασθένειες, σεξουαλική ανικανότητα και αδυναμία να ευχαριστηθούν τη ζωή.

Πριν μαλώσουμε το παιδί μας για την ζημιά που έκανε, θα πρέπει να είμαστε πάνω από όλα ψύχραιμοι ώστε να μπορέσουμε να εξηγήσουμε στο παιδί ό,τι θέλουμε με σαφήνεια και κατανόηση. Το «αντίδοτο» στην αρνητική συμπεριφορά των παιδιών είναι η επιβράβευση, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επιβράβευση, όχι για τις αρνητικές συμπεριφορές τους, αλλά για τα «σωστά» που κάνουν, έστω κι αν πρόκειται για 1 στα 100. Είναι αποδεδειγμένα καλύτερα ως γενική τακτική να προσπαθούμε να επιβραβεύουμε περισσότερο τις θετικές συμπεριφορές του παιδιού παρά να τιμωρούμε τις αρνητικές. Η ανάγκη κάθε παιδιού να ευχαριστεί τους γονείς του είναι έμφυτη.

Μια μητέρα, η Rosie Lamphere, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook για την ζημιά που έκανε η 9χρονη κόρη της στον τοίχο. Συγκεκριμένη η κόρη της κατά λάθος έκανε μια τρύπα στην γυψοσανίδα του σπιτιού τους, κάτι που της προκάλεσε έντονο άγχος και φόβο για το πώς θα αντιδρούσαν οι γονείς της. Η μικρή φοβόταν ότι ο πατέρας της θα γινόταν έξαλλος και θα της έβαζε μεγάλη τιμωρία.

Ωστόσο, η Rosie Lamphere εξήγησε μέσω της ανάρτησή της στο Facebook τους λόγους που αποφάσισε με τον σύζυγό της να μην την τιμωρήσουν, ούτε να της βάλουν τις φωνές. Το ζευγάρι είχε δύο επιλογές: είτε να αρχίσουν να φωνάζουν για την ζημιά της κόρης τους και να κάνουν την 9χρονη να αισθανθεί ακόμη χειρότερα, είτε να μην αντιδράσουν άσχημα και να αποδεχτούν ότι ήταν μια κακή στιγμή και μια πράξη που δεν έγινε εσκεμμένα.

Η Rosie Lamphere ζήτησε από την 9χρονη κόρη της να ενημερώσει τον πατέρα της για την ζημιά που είχε κάνει. Αυτή η κίνηση και μόνο ήταν ικανή για να μάθει το παιδί ότι κάθε πράξη έχει και μια συνέπεια και πως πρέπει πάντα να αναλαμβάνουμε την ευθύνη των πράξεων μας. Η ανάρτηση της μητέρας έγινε viral και απέσπασε πολλά σχόλια για το πώς πρέπει να αντιδρούν οι γονείς στις αταξίες των παιδιών τους.

SHARE