Γυναίκα βάζει αυγά στο ψυγείο
Φωτογραφία / Shutterstock
15|03|2024 10:53
SHARE
DEBATE

Τα αυγά και οι πατάτες πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο; -Τι λένε οι ειδικοί


Τα αυγά είναι θρεπτικά ενώ ταυτόχρονα αποτελούν σημαντικά υλικά στην μαγειρική αλλά και στην ζαχαροπλαστική.

Σίγουρα πολλές φορές θα έχετε αναρωτηθεί αν πρέπει να τα αποθηκεύετε στο ψυγείο ή όχι, καθώς όταν τα αγοράζετε δεν βρίσκονται σε ψύξη.

Τα αυγά και οι πατάτες πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο; -Τι λένε οι ειδικοί

Η απάντηση είναι πως τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο. Γιατί ομως; Γιατί «τα αυγά είναι πολύ ευαίσθητα στις αλλαγές της θερμοκρασίας. Κατά τη μεταφορά και την αποθήκευση, πηγαίνουν από το ζεστό στο κρύο και αυτό προκαλεί τη συμπύκνωση του νερού στην επιφάνειά τους διευκολύνοντας την είσοδο μικροοργανισμών μέσω του κελύφους. Επομένως, όταν τα φέρετε σπίτι από το super market ή την λαϊκή θα πρέπει αμέσως να τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο», εξηγεί η Adriana Oroz Lacunza, διαιτολόγος και διατροφολόγος στο How to Apply the Plate Method (Zenith).

Φωτογραφία/Shutterstock

Σε ποιο μέρος του ψυγείου είναι η κατάλληλη αποθήκευση; Η φαρμακοποιός και ειδικός σε θέματα διατροφής Boticaria García προχωρά το θέμα λίγο παραπέρα καθώς αναφέρει πως τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται σε συγκεκριμένο μέρος στο ψυγείο. «Τα αυγά είναι ευαίσθητα γιατί έχουν μια μεμβράνη που με τις αλλαγές στη θερμοκρασία μπορεί να μολυνθούν, επομένως το χειρότερο μέρος που μπορούμε να τα αποθηκεύσουμε είναι η πόρτα του ψυγείου. Καλύτερα να τα τοποθετήσετε μέσα στο ψυγείο αεροστεγώς κλεισμένα μέσα σε ένα σκεύος για τρόφιμα και επίσης μακριά από τρόφιμα που έχουν έντονες μυρωδιές καθώς το αβγό μπορεί να τις απορροφήσει και να αλλοιωθεί τόσο η μυρωδιά, όσο και η γεύση του».

Τι ισχύει για τις πατάτες; «Η ψυχρή θερμοκρασία του ψυγείου μπορεί να μετατρέψει το άμυλο που βρίσκεται στις πατάτες σε ζάχαρη, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ακρυλαμίδιο, η οποία παράγεται από τα σάκχαρα της πατάτας όταν αυτή μαγειρεύεται (ψητή ή τηγανητή) σε υψηλές θερμοκρασίες», εξηγεί η Boticaria García, επομένως δεν πρέπει να μπαίνουν στο ψυγείο.

Φωτογραφία/Shutterstock

Η σειρά στο εσωτερικό του ψυγείου, σύμφωνα με τον διατροφολόγο, καθορίζεται από την κατανομή του κρύου στο ψυγείο. Κανονικά, τα πάνω ράφια τείνουν να είναι λιγότερο κρύα, επομένως σε αυτή την περιοχή πρέπει να τοποθετείτε τα τρόφιμα για τα οποία η θερμοκρασία είναι λιγότερο σημαντική, όπως τα αυγά, τα γιαούρτια, τα ημιδιατηρημένα τρόφιμα και γενικά όσα πρέπει να καταναλωθούν σχετικά γρήγορα.

Στα κεντρικά ράφια θα πρέπει να τοποθετήσετε μαγειρευτά φαγητά σε τάπερ. Αυτά, παρεμπιπτόντως, πρέπει να μπουν στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό, αφού μετά το μαγείρεμα, το ψυγείο είναι η μόνη ασφάλιση έναντι του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων. «Τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα εάν το φαγητό αφεθεί σε θερμοκρασία δωματίου».

Τέλος, στο χαμηλότερο σημείο του ψυγείου, αυτό που βρίσκεται πιο κοντά στην κατάψυξη, πρέπει να βρίσκονται τα ωμά τρόφιμα, αφήνοντας το συρτάρι για τα λαχανικά (το μόνο tip που πιθανότατα ακολουθεί όλος ο πληθυσμός) και τα ράφια της πόρτας για σάλτσες και παστεριωμένο γάλα», τόνισε η ειδικός.

SHARE