01|06|2021 15:42
SHARE
STOP BULLYING

Μαθητές στη Θεσσαλονίκη δημιούργησαν ένα βίντεο κατά του bullying και στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα


Μαθητές στη Θεσσαλονίκη στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα κατά του bullying με ένα βραβευμένο φιλμάκι, το οποίο θα προβληθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όσοι έχουμε υπάρξει θύματα bullying, μπορούμε να καταλάβουμε την πίεση και τον ψυχολογικό -κάποιες φορές και σωματικό- πόνο που το ακολουθούν. Θέλοντας, λοιπόν, να σταθούν στο πλευρό των παιδιών που υποφέρουν ή έχουν υποφέρει στο παρελθόν από τον σχολικό εκφοβισμό, πέντε μαθητές από τη Θεσσαλονίκη θέλησαν να στείλουν το δικό τους, δυνατό μήνυμα και δημιούργησαν ένα βίντεο με την τεχνική stop motion animation, το οποίο έχει τον αισιόδοξο τίτλο «Υπάρχει λύση».

Κατά τη διάρκεια του βίντεο, βλέπουμε έναν μαθητή στον δρόμο προς το σχολείο, να σκοντάφτει και να πέφτει. Μια ομάδα άλλων παιδιών το θεώρησαν αστείο, αντί να βοηθήσουν τον συμμαθητή τους, να τον κοροϊδέψουν. Μάλιστα, πρόλαβαν να καταγράψουν την πτώση σε βίντεο και δεν δίστασαν να το δημοσιεύσουν στο TikTok.

Σε χρόνο ρεκόρ, το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και γίνεται viral, με αποτέλεσμα πολλοί που προφανώς δεν έχουν μάθει να σέβονται τον διπλανό τους, να τον χλευάσουν. Ο ίδιος λοιπόν, έγινε μέσα σε λίγα λεπτά θύμα μπούλινγκ. Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, βιώνει έναν πραγματικό εφιάλτη, αφού υπάρχουν και παιδιά που δεν διστάζουν να του πετάξουν ακόμα και σκουπίδια.

Κάποια στιγμή, θυμάται τα λόγια του δασκάλου και των γονιών του. Έτσι, βρίσκει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους εκφοβιστές του και, αντί να τα κρατά μέσα του και να νιώθει ότι πνίγεται, ενημερώνει αυτούς που πρέπει για όσα βιώνει.

Όλα τα παραπάνω συνθέτουν το σενάριο του stop motion animation «Υπάρχει λύση» πέντε μαθητών από τη Θεσσαλονίκη, που θέλησαν κατ' αυτόν τον τρόπο να υψώσουν τη δική τους φωνή απέναντι στη μάστιγα του bullying.

Δημιουργοί του βίντεο είναι η Χριστίνα και ο Χρήστος, μαθητές της πέμπτης δημοτικού, ο Χρήστος και ο Επαμεινώνδας της έκτης και ο Γιώργος της β' γυμνασίου, όλοι τους μέλη της ομάδας stop bullying animation του 6ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Κορδελιού Ευόσμου. Μάλιστα, το φιλμ που δημιούργησαν κατέκτησε την πρώτη θέση στον ψηφιακό διαγωνισμό που διενεργούν από κοινού το British Council και το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας για 8η συνεχή χρονιά υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Σέβομαι τη Διαφορετικότητα». Μάλιστα, το έπαθλο είναι ένα ταξίδι στην Έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Είμαστε έτοιμοι για την Ευρωβουλή. Γεμάτοι με όμορφα συναισθήματα. Συγκινημένοι, χαρούμενοι και περισσότερο απ' όλα ενθουσιασμένοι που η φωνή μας θα ακουστεί από το Κορδελιό στις Βρυξέλλες, όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να παρουσιάσουμε σε όλη τη Ευρώπη το μήνυμά μας, να μη φοβόμαστε και να μιλάμε γι' αυτά που μας βαραίνουν», εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Ελένη Δελημπέη, εκπαιδευτικός πληροφορικής, που συντόνισε την προσπάθεια των παιδιών. Μάλιστα, η ίδια σημείωσε ότι δεν ήταν εύκολο πρότζεκτ, καθώς όλα έγιναν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο, με το κάθε παιδί στο σπίτι του και με ανταλλαγή μόνο γραπτών ή ηχητικών μηνυμάτων και φωτογραφιών μεταξύ της πενταμελούς ομάδας.

SHARE