Αποτυπώνει υπερήφανες οικογένειες με δυο πατεράδες
Αποτυπώνει υπερήφανες οικογένειες με δυο πατεράδες/Φωτογραφία: Bart Heynen/instagram
12|01|2022 10:00
SHARE
DADS

Dads: Η ζωή των gay μπαμπάδων αποτυπώνεται σ' ένα υπέροχο φωτογραφικό λεύκωμα


Ο Βέλγος φωτογράφος Bart Heynen συνάντησε περισσότερες από 40 οικογένειες με γκέι μπαμπάδες στις ΗΠΑ και αποτύπωσε την καθημερινότητά τους.

Το φωτογραφικό λεύκωμα ονομάζεται «Dads» που σημαίνει «μπαμπάδες» και είναι ένα ταξίδι στον κόσμο της γκέι πατρότητας στις ΗΠΑ.

Από το 2015 και έπειτα, όπου στις ΗΠΑ νομιμοποιήθηκε ο γάμος μεταξύ ομοφυλόφιλων έχει παρατηρηθεί ένα baby boom στην γκέι κοινότητα. Μέσω της υιοθεσίας, της δωρέας ωαρίων ή της παρένθετης μητέρας, γκέι ζευγάρια έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα και απέκτησαν την οικογένειά που τόσο πολύ ήθελαν.

«Αυτό που βλέπετε στο βιβλίο είναι η δέσμευση και η αγάπη μεταξύ γονέων και παιδιών», λέει ο Bart Heynen, ο οποίος θέλει μέσα από τις φωτογραφίες του να τονίσει πως κάθε οικογένεια είναι μοναδική και υπάρχει σε άλλο μέγεθος, χρώμα και σχήμα η καθεμιά. 

Πάνω απ' όλα όμως αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα θέλει να περάσει το μήνυμα πως οι οικογένειες με δύο μπαμπάδες είναι παρόμοιες με τις στρέιτ οικογένειες και δεν στερούνται τρυφερότητας, ούτε αγάπης από τους γονείς προς τα παιδιά τους.

Φωτογραφίζοντας άνδρες και τα παιδιά τους, από μωρά μέχρι παιδιά έως 29 ετών, σε χώρους της επιλογής τους, ο Βέλγος φωτογράφος προσπάθησε να απαθανατίσει την πατρότητα σήμερα, σε μια γκέι οικογένεια. 

Το φωτογραφικό πρότζεκτ ξεκίνησε πριν από 5 χρόνια και έχει δεχτει μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο. «Όταν ξεκίνησα το Dads πριν από 5 χρόνια, δεν θα ονειρευόμουν ποτέ ότι αυτό το βιβλίο θα είχε τόση υποδοχή. Σας ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη και την εκτίμησή σας. Για όσους είναι γκέι μπαμπάδες, ελπίζω ότι αυτό το βιβλίο έκανε εσάς και τα παιδιά σας να νιώθετε ότι ανήκετε λίγο περισσότερο σε αυτόν τον κόσμο. Είμαι ευγνώμων που γνώρισα τόσους πολλούς ανθρώπους όσο εργάζομαι σε αυτό το έργο» σημείωσε ο φωτογράφος στο προφίλ του στο Instagram.

Όπως λέει ο ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας Harvey Fierstein, ένας από τους πρώτους γκέι διάσημους της Αμερικής: «Η αγάπη, η δέσμευση και η οικογένεια δεν είναι ετεροφυλόφιλες εμπειρίες, δεν είναι ετεροφυλόφιλες λέξεις, είναι ανθρώπινες λέξεις και ανήκουν σε όλους τους ανθρώπους».

«Ένιωσα μοναξιά ως γκέι μπαμπάς, αν και είμαστε δύο, αλλά μόνοι με την έννοια ότι όλες οι άλλες οικογένειες που ήξερα ήταν ετερόφυλοι γονείς», δήλωσε ο Βέλγος φωτογράφος Heynen και συνέχισε «Νόμιζα επίσης ότι ήταν σημαντικό και για τα παιδιά μου να δούμε και άλλες οικογένειες με γκέι πατεράδες».

Στην παρακάτω φωτογραφία βλέουμε τον ίδιο με τον σύζυγό του, Rob Heyvaert και τα δίδυμα παιδιά τους, Ethan και τον Noah.

Οικογένειες με δύο μπαμπάδες φωτογραφίζονται και σπάνε τα στερεότυπα με τον πιο υπέροχο τρόπο.

Σημειώνεται ότι η Ολλανδία έγινε η πρώτη χώρα που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων στην Ευρώπη το 2001, ενώ στην Ελλάδα στα τέλη του 2015, ξεκίνησαν να αναγνωρίζονται τα σύμφωνα συμβίωσης μεταξύ γκέι ατόμων.

SHARE