H δίαιτα των «μπλε ζωνών»

Η δίαιτα της «μπλε ζώνης»: Ποια είναι 5 μυστικά μακροζωίας των αιωνόβιων που αναλύει το Netflix

Μια νέα ντοκιμαντέρ στο Netflix έχει αφήσει τους θεατές να ορκιστούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους μετά την παρακολούθηση των επεισοδίων.

Η σειρά «Live to 100: Secrets of the Blue Zones» κυκλοφόρησε στις 30 Αυγούστου στο Netflix, με τις εξερευνήσεις του να παρακινούν πολλούς θεατές να αρχίσουν να κάνουν καλύτερες επιλογές διατροφής, να γυμνάζονται περισσότερο και να εξερευνούν τη φύση για να κατακτήσουν τη μακροζωία.

Η σειρά - που αποτελείται από τέσσερα επεισόδια διάρκειας 30-45 λεπτών - παρουσιάζεται από τον συγγραφέα Dan Buettner, ο οποίος ανακαλύπτει πέντε μοναδικές κοινότητες όπου οι άνθρωποι ζουν πολλά χρόνια, μεταξύ αυτών και η Ικαρία.

Όλα τα επεισόδια είναι προς το παρόν διαθέσιμα για παρακολούθηση στο Netflix, με τον Buettner να ταξιδεύει στην Οκινάουα της Ιαπωνίας στο πρώτο επεισόδιο - όπου οι γηραιότεροι κάτοικοι του νησιού μοιράζονται έναν «γαλήνιο τρόπο ζωής που παρακινείται από την αίσθηση του σκοπού». Ο συγγραφέας - ο οποίος κάποτε έκανε τον γύρο του κόσμου με το ποδήλατό του, κερδίζοντας τρία ρεκόρ Γκίνες - επισκέπτεται στη συνέχεια τη Σαρδηνία, την Καλιφόρνια και τη Σιγκαπούρη για να διερευνήσει τι συνέβαλε στην αξιοσημείωτη διάρκεια ζωής όσων ζουν εκεί.

Και αν αναρωτιέστε γιατί ο όρος «μπλε ζώνη», αυτός επινοήθηκε από τον εξερευνητή του National Geographic Buettner για να περιγράψει μέρη σε όλο τον κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από τον μέσο όρο - φαινομενικά χωρίς συμπληρώματα διατροφής, αυστηρές δίαιτες ή αυστηρή άσκηση. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Blue Zones, η «αποστολή» του είναι να ενδυναμώσει τα άτομα να θέλουν να ζήσουν καλύτερα και περισσότερο, μέσω μελέτης για τους πολιτισμούς με τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στον κόσμο.

Ο Buettner πιστεύει ότι μια διατροφή με βάση τα φυτά μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο υγιή, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και η φυσική κίνηση ή η ελαφριά άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλει στη μακροζωία. Παράλληλα, ο συγγραφέας βεβαιώνει επίσης ότι η διατήρηση καλών σχέσεων με την οικογένεια και τους φίλους μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής.

Η γενική ιδέα της δίαιτας της «Μπλε Ζώνης», πάντως, είναι ότι τρώτε και πίνετε ό,τι καταναλώνουν οι πιο υγιείς άνθρωποι στον κόσμο.

Ποιες είναι τα μυστικά μακροζωίας των αιωνόβιων

Περιλαμβάνουν τη φυσική κίνηση, την ύπαρξη ενός σκοπού και τη διασφάλιση ότι ακολουθείται μια ρουτίνα για την καταπολέμηση κάθε άγχους.

Οι άνθρωποι από τις «μπλε ζώνες» του κόσμου ορκίζονται επίσης στον κανόνα του 80%, σύμφωνα με τον οποίο σταματούν να τρώνε όταν έχουν χορτάσει κατά 80%.

Προτιμούν τις φυτικές τροφές και τρώνε κρέας μόνο περίπου πέντε φορές κάθε μήνα. Αλλού, όσοι ζουν στις «μπλε ζώνες» πίνουν τακτικά, αλλά ποτέ περισσότερο από ένα ή δύο ποτήρια κρασί κάθε μέρα.

Βάζουν πρώτα τους αγαπημένους τους, έχουν κάποιου είδους σύστημα πεποιθήσεων και διαμορφώνουν κοινωνικούς κύκλους που υποστηρίζουν τα υγιή πρότυπα συμπεριφοράς τους.

Ποιοι είναι οι κανόνες διατροφής της «μπλε ζώνης»

Κατανάλωση φαγητού με βάση τα λαχανικά

Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε μια εντυπωσιακή ποικιλία λαχανικών του κήπου όταν είναι στην εποχή τους, και στη συνέχεια αποξηραίνουν το πλεόνασμα για να το απολαύσουν κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής. Οι καλύτερες τροφές μακροζωίας είναι τα φυλλώδη χόρτα, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα παντζάρια, τα γογγύλια και τα σέσκουλα.

Λίγο κρέας

Οι άνθρωποι στις τέσσερις από τις πέντε μπλε ζώνες καταναλώνουν κρέας, αλλά το κάνουν με φειδώ, χρησιμοποιώντας το ως εορταστικό φαγητό, ως μικρό συνοδευτικό ή ως τρόπο για να αρωματίσουν τα πιάτα. Πέντε φορές το μήνα θα ήταν το ιδανικό.

Λίγο ψάρι

Η κατανάλωση ψαριού γίνεται έως και τρεις φορές την εβδομάδα. Στις γαλάζιες ζώνες του κόσμου, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ψάρια που καταναλώνονται είναι μικρά και σχετικά οικονομικά, όπως οι σαρδέλες, οι γαύροι και ο μπακαλιάρος.

Οχι στα γαλακτοκομικά προϊόντα

Το γάλα από αγελάδα δεν περιλαμβάνεται στη διατροφή των μπλε ζωνών.

Ναι στα αυγά

Οι άνθρωποι σε όλες τις μπλε ζώνες τρώνε πολλά αυγά, περίπου δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Συνήθως τρώνε μόνο ένα ως συνοδευτικό πιάτο με ένα πιάτο ολικής άλεσης.

Φασόλια κάθε μέρα

Στη δίαιτα της «μπλε ζώνης» το μισό φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια είναι αναπόσπαστο κομμάτι και αυτό επειδή τα φασόλια κυριαρχούν στις μπλε ζώνες.

Ξηροί καρποί

Περίπου δύο χούφτες ξηρούς καρπούς την ημέρα είναι η μέση ποσότητα που καταναλώνουν οι 100+ των μπλε ζωνών.

Το καλύτερο ψωμί

Οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες τρώνε μόνο προζύμι ή 100% ψωμί ολικής άλεσης.

Πίνουν κυρίως νερό

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι άνθρωποι στις μπλε ζώνες πίνουν πολύ νερό, καφέ, τσάι και κρασί. Δεν πίνουν ποτέ αναψυκτικά (συμπεριλαμβανομένων των αναψυκτικών διαίτης).

Σε ποιον ταιριάζει η δίαιτα των «μπλε ζωνών»

Μιλώντας στο FEMAIL της DailyMail, ο αθλητικός επιστήμονας Drew Harrisberg δήλωσε ότι η δίαιτα είναι κατάλληλη για όλους και όλες.

«Αν ενδιαφέρεστε για την υγεία σας, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ευημερία των ζώων, μια διατροφή κυρίως φυτικής προέλευσης είναι ο δρόμος του μέλλοντος», είπε.

«Οι πληθυσμοί της μπλε ζώνης έχουν επίσης χαμηλότερο ΔΜΣ, γεγονός που δείχνει ότι μπορούν να διατηρήσουν αβίαστα ένα υγιές σωματικό βάρος χωρίς να μετρούν θερμίδες ή να περιορίζουν την πρόσληψη τροφής. Η φυτική διατροφή είναι ένας ιδιαίτερα χορταστικός και πολύ θρεπτικός τρόπος διατροφής».