Τι τρώει μια διαιτολόγος

Τι τρώει μια διαιτολόγος καθημερινά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, επί μια εβδομάδα -Η Μαρία Χαλκιά αποκαλύπτει

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν οι διαιτολόγοι, πράγματι, ακολουθούν τη διατροφή που συστήνουν στους πελάτες τους ή αν υιοθετούν και εκείνοι κάποιες κακές διατροφικές συνήθειες.

Η διαιτολόγος - διατροφολόγος Μαρία Χαλκιά παρουσιάζει στο bovary.gr αναλυτικά τι τρώει μέσα σε μια βδομάδα και αποκαλύπτει το μυστικό για την επιτυχία της δίαιτας.

H διαιτολόγος Μαρία Χαλκιά

Η διατροφή που ακολουθεί η διατροφολόγος Μαρία Χαλκιά

Δευτέρα

Πρωινό (περίπου κατά τις 09:00): Η επιλογή του πρωινού όπως θα δείτε και στη συνέχεια είναι αρκετά σταθερή. Το πρωί επιλέγω κάτι εύκολο και γρήγορο που δεν απαιτεί προετοιμασία αλλά αποτελεί μια ισορροπημένη επιλογή.

Μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με αβοκάντο και μερικά ντοματίνια. Μαζί με το πρωινό θα καταναλώσω και ένα καφέ, συνήθως είναι espresso χωρίς ζάχαρη.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθώ κάποια από τα γεύματα της ημέρας μου να είναι εντελώς χορτοφαγικά.

Δεκατιανό (12:00): Συνήθως δεν τρώω τίποτα για δεκατιανό. Καλό θα ήταν εδώ να υπάρχει ένα μικρό snack όπως για παράδειγμα ένα φρούτο με ξηρούς καρπούς, αλλά όπως έχω παρατηρήσει αυτή την ώρα της ημέρας δε νιώθω καθόλου το αίσθημα της πείνας οπότε επιλέγω να πιω το δεύτερο καφέ της ημέρας που θα είναι ένας σκέτος φρέντο εσπρέσο. 

Μεσημεριανό (13:30): Η επιλογή μου για το μεσημεριανό είναι κάτι ελαφρύ το οποίο θα με χορτάσει αλλά δεν θα με φουσκώσει για να μπορέσω να συνεχίσω την ημέρα μου. Την συγκεκριμένη ημέρα ήταν μία σαλάτα με μαρούλι σπανάκι και ρόκα σαν βάση, τρίχρωμη κινόα και τόνο σε νερό. Το ντρέσινγκ που επιλέγω για τις σαλάτες είναι ελαιόλαδο, βαλσάμικο ξύδι και μουστάρδα.

Απογευματινό (17:00): Για απογευματινό επέλεξα επίσης κάτι γρήγορο, ένα ρόφημα κεφίρ με γεύση φρούτα του δάσους.

Βραδινό (21:00): Και για βραδινό γεύμα, που είναι συνήθως το μεγαλύτερο γεύμα που θα κάνω μέσα στη μέρα έφαγα δύο μπιφτέκια κοτόπουλο με βραστά λαχανικά και δύο παξιμαδάκια χαρουπιού. 

Φωτογραφία: Shutterstock

Σίγουρα θα ήταν καλύτερο το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας να είναι το μεσημέρι, αλλά δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να εντάξω στο πρόγραμμα μου.

Οι ώρες των γευμάτων είναι με μικρές διαφορές, σταθερές όλες τις μέρες

Τρίτη

Πρωινό: Την Τρίτη το πρωινό μου ήταν και πάλι μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης αλλά με φιστικοβούτυρο μέλι και μπανάνα.

Μεσημεριανό: Η επιλογή του μεσημεριανού ήταν μία σαλάτα, αγγουροντομάτα με cottage cheese, ελίες και παξιμάδι. Είναι μία πολύ εύκολη επιλογή που με χορταίνει και δεν απαιτεί καθόλου προετοιμασία.

Απογευματινό: Επέλεξα μια μπάρα δημητριακών.

Βραδινό: Το βραδινό μου γεύμα ήταν το ίδιο με της Δευτέρας. Πολλές φορές μπορεί να καταναλώσω το ίδιο φαγητό για δύο μέρες για ευκολία. 

Τετάρτη

Πρωινό: Η πιο γρήγορη επιλογή που θα μπορούσα να κάνω, φέτα ψωμί ολικής άλεσης με δύο φέτες τυρί και ντοματίνια. 

Δεκατιανό: Την Τετάρτη επέλεξα να έρθω για δεκατιανό μερικά καρύδια, καθώς θα αργούσα να φάω το μεσημεριανό μου.

Μεσημεριανό: Η σημερινή επιλογή μεσημεριανού ήταν μία σαλάτα οσπρίων. Συγκεκριμένα με φακές, διάφορα λαχανικά και ελιές.

Απογευματινό: Για απογευματινό ήθελα κάτι δροσερό και έτσι επέλεξα δύο φέτες ανανά και μερικά καρύδια. 

Φωτογραφία: Shutterstock

Βραδινό: Για σήμερα το κυρίως γεύμα μου ήταν τσίπουρα με κινόα, βραστά κολοκυθάκια και μπρόκολο. 

Πέμπτη

Πρωινό: Και για σήμερα το πρωινό ήτανε μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φιστικοβούτυρο μέλι και μύρτιλα.

Μεσημεριανό: Για μεσημεριανό σήμερα είχα λαδερό. Συνήθως επιλέγω να καταναλώνω τα λαδερά το μεσημέρι και όχι το βράδυ. Συγκεκριμένα έφαγα αρακά κοκκινιστό μαζί με δύο παξιμαδάκια και μία μικρή αγγουροντομάτα. 

Απογευματινό: Για απογευματινό έφαγα ένα κομμάτι χειροποίητη τυρόπιτα βρώμης. Είναι μία από τις αγαπημένες μου συνταγές καθώς είναι εύκολη και με λίγα υλικά. 

Βραδινό: Το βραδινό γεύμα για σήμερα ήταν απέξω. Παρήγγειλα μία σαλάτα Caesar με κοτόπουλο και την συνόδευσα με ένα ποτήρι λευκό κρασί. Μαζί με την σαλάτα έφαγα και δύο σκορδόψωμα. 

Παρασκευή

Πρωινό: Για άλλη μία φορά το πρωινό που έφαγα ήταν μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης με αβοκάντο και μερικά ντοματίνια. 

Μεσημεριανό: Το μεσημεριανό μου ήταν ψητός σολομός με σαλάτα πλιγούρι. Σε γενικές γραμμές προσπαθώ μέσα στην εβδομάδα να καταναλώνω δύο φορές ψάρι, ένα λιπαρό ψάρι όπως είναι ο σολομός και ένα λευκό ψάρι.

 Φωτογραφία: Shutterstock

Απογευματινό: Για απογευματινό παρήγγειλα ένα smoothie με γιαούρτι, φρούτα και μέλι. 

Βραδινό: Για βραδινό επέλεξα μία ομελέτα με λαχανικά και τυρί, καθώς δεν πεινούσα πολύ.

Σάββατο

Πρωινό: Για πρωινό έφαγα ένα κουλούρι. Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει πολύ αλλά δε με χορταίνει γι' αυτό και δεν το τρώω συχνά.

Μεσημεριανό: Το μεσημεριανό μου ήταν μία μακαρονοσαλάτα, με πένες ολικής, κατίκι και λαχανικά. Συνήθως επιλέγω να καταναλώνω τα ζυμαρικά σαν σαλάτα, μαζί δηλαδή με πολλά λαχανικά γιατί έτσι με χορταίνουν περισσότερο. 

Απογευματινό: Για απογευματινό έφαγα ένα βραστό αυγό με δύο ρυζογκοφρέτες. 

Βραδινό: Το βράδυ βγήκα για φαγητό έξω σε ένα ιταλικό εστιατόριο και έφαγα φοκάτσια, σαλάτα με μοτσαρέλα και δύο κομμάτια πίτσα. Το γεύμα συνοδεύτηκε με δύο ποτήρια λευκό κρασί. 

Κυριακή

Πρωινό: Συνήθως τις Κυριακές που έχω περισσότερο χρόνο μου αρέσει να τρώω για πρωινό ομελέτα με λαχανικά και τυρί. 

Μεσημέρι: Το κυρίως γεύμα της ημέρας ήταν κοτόπουλο στο φούρνο με πατάτες και διάφορα λαχανικά. 

Βραδινό: Το βράδυ της Κυριακής είχε έξοδο σε ένα wine bar. Ήπια δύο ποτήρια λευκό κρασί Και τσίμπησα ξηρούς καρπούς, διάφορα τυριά φρούτα και κριτσίνια. 

Σίγουρα λοιπόν όπως φαίνεται από το πρόγραμμα της εβδομάδας ακολουθώ σε γενικές γραμμές μία ισορροπία αλλά φυσικά κάνω και "λάθη" στη διατροφή μου. Ένα από αυτά για παράδειγμα είναι ότι δεν καταναλώνω φρούτα σε καθημερινή βάση ή ότι επιλέγω να κάνω το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας το βράδυ.

Το πιο σημαντικό είναι η διατροφή που κάνουμε να ταιριάζει με το πρόγραμμα και την καθημερινότητα μας. Σίγουρα υπάρχουν κάποιες γενικές συστάσεις αλλά από κει και πέρα είναι πολύ σημαντικό να ακούμε το σώμα μας και να διαμορφώσουμε την διατροφή μας όπως θεωρούμε ότι μας ταιριάζει καλύτερα. Το κλειδί είναι η ισορροπία και τι κάνουμε σε βάθος χρόνου.

Όπως λέω πάντα η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

[ℹ] Μαρία Χαλκιά, BSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Human Nutrition, University of Surrey - Διαιτολογικό Γραφείο Diatrefo, Αμφιτρίτης 44 Παλαιό Φάληρο. Επικοινωνία: 210-9840252 ή μέσω του info@diatrefo.gr