Μία στις 3 γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας
Μία στις 3 γυναίκες θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας/Φωτογραφία: twitter
VIRAL

«Μη γίνεις αυτός ο τύπος»: Άνδρες καλούν άλλους άνδρες να εξαλείψουν τη βία κατά των γυναικών


Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως υπόκειται σε σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της ζωής της.

Μια εκστρατεία στη Σκωτία βάζει τους άνδρες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους στην αύξηση της βίας και των σεξουαλικών εγκλημάτων κατά των γυναικών και το βίντεο με τίτλο «Don’t be that guy» που σημαίνει «Μην γίνεις αυτός ο τύπος» έχει γίνει ήδη viral στο διαδίκτυο.  

Το αστυνομικό τμήμα της Σκωτίας ξεκίνησε αυτή την εκστρατεία με το Hashtag «μην είσαι αυτός ο τύπος», η οποία έχει βρει μεγάλη αποδοχή από τους χρήστες των social media, σε twitter και Instagram.

Η σκωτσέζικη εκστρατεία δημοσίευσε ένα βίντεο όπου διάφοροι άνδρες κάνουν ερωτήσεις στην κάμερα, όπως για παράδειγμα: «Την έχετε κεράσει ποτέ ένα ωραίο δείπνο και αισθανθήκατε μετά ότι αυτό σήμαινε ότι σας χρωστάει κάτι;» ή «την κεράσατε ποτέ τρία σφηνάκια στη σειρά, ελπίζοντας ότι θα έχετε μια ευκαιρία μαζί της;». «Μετά τι; Την έκανες 'πακέτο' μεθυσμένη, την έβαλες σε ένα ταξί και την πήγες σπίτι σου;».

Στη συνέχεια ακούμε έναν άνδρα να σημειώνει: «Οι περισσότεροι άνδρες όταν κοιτάζουν στον καθρέφτη δεν βλέπουν το πρόβλημα, αλλά το πρόβλημα μας κοιτάζει ακριβώς στα μάτια. Η σεξουαλική βία ξεκινά πολύ πιο πριν, απ΄ όσο νομίζετε. Μην είστε αυτός ο τύπος».

Το βίντεο έχει ήδη πάνω από 2,8 εκατομμύρια προβολές στο twitter και έχει γίνει retweet πάνω από 26,5 χιλιάδες φορές. 

Δείτε το κι εσείς:

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα αγόρια θα πρέπει να διδάσκονται στο σχολείο σχετικά με την ανάγκη επίδειξης αμοιβαίου σεβασμού στις σχέσεις και αμοιβαίας συναίνεσης στο σεξ.

«Η βία εναντίον των γυναικών είναι ενδημική σε κάθε χώρα και πολιτισμό, πλήττοντας εκατομμύρια γυναίκες και τις οικογένειές τους και έχει επιδεινωθεί από την πανδημία», δήλωσε τον περασμένο Μάρτιο ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Περίπου το 31% των γυναικών ηλικίας 15-49, ήτοι 852 εκατομμύρια γυναίκες, έχει βιώσει σωματική ή σεξουαλική βία, επισημαίνει ο ΠΟΥ, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη, όπως αποκαλεί, τέτοιου είδους έκθεση, η οποία περιλαμβάνει εθνικά δεδομένα και μελέτες από το 2000-2008. 

Πίσω από κλειστές πόρτες και παράθυρα, εκατομμύρια γυναίκες πέφτουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, νιώθουν εγκλωβισμένες και αδύναμες να μιλήσουν.

Ένας σύζυγος ή σύντροφος είναι ο συνηθέστερος δράστης, την ώρα που ένας δυσανάλογος αριθμός θυμάτων καταγράφεται στις φτωχότερες χώρες.

«Θέλουμε οι γυναίκες να αισθάνονται πιο ασφαλείς. Θέλουμε να αισθάνονται ελεύθερες να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν για το τι λένε ή κάνουν οι άνδρες» είναι μια από τις δηλώσεις που θα βρεις στο Instagram της σκωτσέζικης εκστρατείας.

«Άνδρες: Μπορούμε να κάνουμε μια αληθινή διαφορά ρίχνοντας μια σκληρή ματιά στην στάση και τη συμπεριφορά μας, στο σπίτι, στην εργασία και τις κοινωνικές μας σχέσεις. Ως άνδρες, πρέπει να σταματήσουμε να συμβάλλουμε σε έναν πολιτισμό που στοχεύει, ελαχιστοποιεί, καταστρέφει και θυματοποιεί τις γυναίκες. Πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά στους άνδρες φίλους και τους συγγενείς μας για τη συμπεριφορά που είναι καταστροφική για τις γυναίκες και που βάζει τους άνδρες σε ρίσκο του να είναι προσβλητικοί» αναφέρει ένα άλλο ποστ της εκστρατείας στο Instagram.

SHARE