fbpx Εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας -Γλυκό ψυγείου του ονείρου | BOVARY
Γλυκό ψυγείου
Φωτογραφία: Shutterstock
09|08|2020 09:00
SHARE
ΣΥΝΤΑΓΗ

Εκμέκ με κρουασάν και κρέμα μαστίχας -Γλυκό ψυγείου του ονείρου


Εκμέκ ψυγείου με κρουασάν και κρέμα μαστίχας έχεις δοκιμάσει; Είναι δροσερό και πεντανόστιμο!

Το καλοκαίρι θέλουμε δροσερά γλυκά και τα γλυκά του ψυγείου είναι το καλύτερό μας. Οταν ο ήλιος καίει έξω, θέλουμε ένα γλυκό να μας δροσίσει και ειδικά όταν είναι από το ψυγείο τότε τα πράγματα είναι ιδανικά και μάς κάνουν να απορούμε με αυτούς που δηλώνουν ότι «δεν τους αρέσουν τα γλυκά».

Αν είσαι λάτρης του εκμέκ, τότε αυτή η συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου θα σε ενθουσιάσει καθώς είναι φτιαγμένο με κρουασανάκια και κρέμα μαστίχας και βάζουμε στοίχημα ότι δεν θα μπορείς να του αντισταθείς ούτε λεπτό. Η προετοιμασία του γλυκού απαιτεί 20 λεπτά και άλλο τόσο το μαγείρεμα. Έπειτα βάζουμε το γλυκό για μία ώρα στο ψυγείο για να παγώσει και το κόβουμε σε κομμάτια.

Υλικά συνταγής

10 ψημένα μίνι κρουασάν

50 γραμ. καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου

600 γραμ. κρύα κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά 

κανέλα 

Για την κρέμα μαστίχας

1 ½ λίτρο γάλα 

200 γραμ. ζάχαρη

2 αυγά

2 βανίλιες

160 γραμ. άνθος αραβοσίτου βανίλια

2 πρέζες μαστίχα κοπανισμένη

60 γραμ. κορν φλάουρ

20 γραμ. βούτυρο

Για το σιρόπι

200 γραμ. ζάχαρη

200 γραμ. νερό

λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού 

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάμε το εκμέκ ψυγείου, κόβωντας πρώτα στη μέση τα κρουασάν. Τα αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο πυρέξ, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Φροντίζουμε να καλύψουμε όλα τα κενά και να δημιουργήσουμε μια βάση.

Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς C με αέρα, για περίπου 20′, μέχρι να τραγανίσουν. Τα βγάζουμε ζεστά και τα περιχύνουμε με το σιρόπι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

Για το σιρόπι

Βάζουμε σε κατσαρόλα τη ζάχαρη και το νερό και τα βράζουμε για 4′ σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το λεμόνι στο τέλος. Αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Για την κρέμα μαστίχας

Κρατάμε 1/2 φλιτζάνι από το γάλα και βάζουμε το υπόλοιπο σε κατσαρόλα να ζεσταθεί. Σε μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, τις βανίλιες, το άνθος αραβοσίτου, το κορν φλάουρ και τη μαστίχα. Τα ανακατεύουμε με σύρμα, προσθέτουμε χλιαρό γάλα για να αραιώσει το μείγμα, και όλο μαζί το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε συνεχώς για λίγα λεπτά, μέχρι να πήξει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε κι αφήνουμε για λίγα λεπτά την κρέμα να γίνει χλιαρή. Την αδειάζουμε πάνω στα σιροπιασμένα κρουασάν και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Το παγώνουμε στο ψυγείο.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος, μέχρι να πάρει παχύρευστη μορφή, και με κορνέ ζαχαροπλαστικής κάνουμε σχήματα πάνω από το γλυκό μας, κορδόνια ή ροζέτες. Πασπαλίζουμε με την κανέλα και το καβουρδισμένο φιλέ αμυγδάλου. Παγώνουμε το γλυκό για μία ώρα και κόβουμε σε κομμάτια.

Τη συνταγή πήραμε από το σάιτ της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου.





SHARE